Юліус Шнор фон Каролсфельд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юліус Шнор фон Каролсфельд
нім. Julius Schnorr von Carolsfeld
При народженні нім. Julius Veit Hans Schnorr von Carolsfeld
Народження 26 березня 1794(1794-03-26)
Лейпциг
Смерть 24 травня 1872(1872-05-24) (78 років)
  Дрезден
Поховання Alter Annenfriedhof, Dresdend
Країна Німецька імперія Німецька імперія
Жанр живопис
Навчання Віденська академія мистецтв
Діяльність художник, ілюстратор, викладач університету, рисувальник, графік, унаочнювач
Напрямок історичний живопис
Вплив на Карл Теодор фон Пілоті
Вчитель Генріх Фрідріх Фюґер
Відомі учні Gustav Jägerd, Andreas Müllerd, Alexander Otto Stichartd[1][2], Friedrich Geselschapd[3] і August Vischerd
Працівник Мюнхенська академія мистецтв
Батько Veit Hanns Schnorr von Carolsfeldd
Мати Christina Juliana Hempeld
Діти Ludwig Schnorr von Carolsfeldd
Брати, сестри Ludwig Ferdinand Schnorr von Carolsfeldd[4]
Роботи в колекції Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей мистецтва Метрополітен[5], Альбертіна, Національна галерея, Музей Кунстпаласт, Національний музей у Варшаві, Баварські державні колекції картинd, Державні художні зібрання Дрездена, Музей Ґетті, Стара національна галерея, Музей фюрера, Державна картинна галерея (Карлсруе), Німецький національний музей, Niedersächsisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichted і Print Collectiond[6]
Нагороди
орден Максиміліана «За досягнення в науці та мистецтві» Орден Pour le Mérite в галузі мистецтв і науки

CMNS: Юліус Шнор фон Каролсфельд у Вікісховищі
Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Юліус Шнор фон Каролсфельд

Юліус Шнор фон Каролсфельд (нім. Julius Schnorr von Carolsfeld; 26 березня 1794(17940326) — 24 травня 1872, Дрезден) — німецький художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 26 березня 1794 року в родині художника Йогана Файта Шнора фон Каролсфельда, який став першим учителем свого сина.

Отримавши відмінну підготовку, Юліус у сімнадцятирічному віці вступає до Віденської академії мистецтв, де з величезною ретельністю вивчає старовинні роботи італійських і німецьких майстрів. В академії Шнор увійшов до групи «Союз святого Луки». Група об'єднувала молодих художників, прозваних «назарейцями», які, спираючись на старих майстрів, прагнули відродити релігійний дух у німецькому мистецтві.

У 1817 році молодий художник вирушає до Італії, де працює майже десять років. У Римі він розписує фресками залу вілли маркіза Массимі, це були двадцять три сцени з «Несамовитого Роланда» Лудовіко Аріосто. Крім того, Юліус Шнорр багато пише олією: це і картини з релігійними сюжетами, і близько сотні пейзажних етюдів. У його роботах відчувається надзвичайний дар композиції і виникає відчуття, ніби автор сам проживає сюжети своїх робіт.

У 1827 році Юліус Шнор фон Каролсфельд був запрошений на посаду професора відділення історичного живопису Мюнхенської академії мистецтв.

За дорученням короля Людвіга I йому треба було розписати фресками п'ять парадних залів першого поверху мюнхенського палацу за сюжетами з «Пісні про Нібелунгів»; ще три зали повинні бути присвячені Карлу Великому, Фрідріху Барбароссі й Рудольфу Габсбургському.

У 1848 році Юліусу Шнорру не запропонували посісти місце директора Мюнхенської академії мистецтв, що звільнилося. Розчарований цим, він приймає пропозицію зайняти місце професора Дрезденської академії мистецтв і посаду директора місцевої галереї. У Дрездені художник всього себе присвятив релігійному мистецтву.

Могила Юліуса Шнора фон Каролсфельда

Юліус Шнор фон Каролсфельд помер 24 травня 1872 року в Дрездені.

Ілюстрована Біблія[ред. | ред. код]

Безумовно, найважливішою працею Юліуса Шнора фон Каролсфельда є «Біблія в картинках» (нім. «Die Bibel in Bildern»). Це видання вийшло в світ у 1852–1860 роках у Лейпцизі й принесло художнику значну популярність не лише у всіх краях Німеччини, але й у інших країнах. Книга містить у собі 240 малюнків, гравірованих на дереві. Усі композицій маюмь різну цінність, але багато з них, особливо ті, що стосуються Старого Заповіту, є незрівнянними у своєму роді[7].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Biographisches Jahrbuch und Deutscher Nekrolog / Hrsg.: A. BettelheimB. — Vol. 2. — S. 444.
  2. Lier H. A. Stichart, Alexander // Allgemeine Deutsche BiographieL: 1910. — Vol. 55. — S. 630.
  3. Biographisches Jahrbuch und Deutscher Nekrolog / Hrsg.: A. BettelheimB. — Vol. 3. — S. 269.
  4. Зведений список імен діячів мистецтва — 2021.
  5. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/359448
  6. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/511800
  7. [«Ілюстрована Біблія» Юліуса Шнора фон Каролсфельда(рос.). Архів оригіналу за 16 березня 2013. Процитовано 24 вересня 2014. «Ілюстрована Біблія» Юліуса Шнора фон Каролсфельда(рос.)]

Посилання[ред. | ред. код]