Юрій Годо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Годо
Юрій Валерійович Лук'яненко
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Юрій Валерійович Лук'яненко
Дата народження 18 березня 1974(1974-03-18) (50 років)
Місце народження Зеленодольськ, Апостолівський район, Дніпропетровська область, Українська РСР, СРСР
Роки активності 1995 — тепер. час
Громадянство СРСР і Україна
Професії оперний співак
Освіта Криворізький державний педагогічний університет і Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Співацький голос тенор
Жанри опера
Псевдоніми Юрій Годо

Юрій Годо (Юрій Валерійович Лук'яненко; 18 березня 1974(19740318) року, м. Зеленодольськ, Апостолівський район, Дніпропетровська область) — український кроссоверний та оперний співак, тенор.

Кращий тенор Іспанії сезону 2004/2005 за версією журналу «Opera Actual»[1]. Виступав солістом в королівському театрі. Його пісні двічі завойовували престижну музичну премію «Billboard», також був номінований на премію Гре́ммі[2].

Із життєпису[ред. | ред. код]

З дитинства мав потяг до музики та співу, закінчив музичну школу, грав у місцевих рок-гуртах в Зеленодольську. Вступив до Криворізького державного педагогічного інституту, де, у 1995—97 роках, грав у КВК, в команді «Криворізька шпана». Займався боксом, був чемпіоном України серед юніорів[2]. Строкову військову службу провів у Севастополі, на «Гетьмані Сагайдачному», після служби повернувся на корабель ще на два роки, після чого повернувся музично-педагогічний факультет Криворізького державного педагогічного інституту. Після одного з виступів дружина Олександра Маслякова, Світлана, напоумила Юрія вступити до консерваторії, що він згодом і зробив[1].

Був вокалістом Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, солістом Національної заслуженої академічної капели України «Думка», а також солістом Київського державного театру оперети[2][1][3]. Випускник Національної музичної академії ім. Петра Чайковського[4]. З 2000 до 2005 року навчався у вищій школі вокалу «Bel canto» в музичній академії ім. Франциска Він'яса в Барселоні та вищій школі естрадно-джазового вокалу в Сантандері. У 2007 році брав участь у відборі на «Євробачення»[5][4].

Дружина — Тетяна Лук'яненко, тележурналіст. Закінчила Інститут кіно і телебачення при Київському національному університеті культури і мистецтв. Діти — Олексій і Дарина[3].

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Творчий псевдонім Годо дали священники з України та Італії; Godo в перекладі означає «той, що дарує любов і достаток»[3][6].

Починав кар'єру як класичний співак, але паралельно співав рок та поп, що і призвело до стилю Crossover. Навчався у Володимира Тимохіна, Євгенії Мірошніченко, Пласідо Домінго, Монсеррат Кабальє, Хосе Семпере, Едуардо Хіменеса, Джакомо Аррагаля. Виступав на сценах «Реал-Опера» (Мадрид), «Карнегі-Хол» (Нью-Йорк), в театрах Парижа, Неаполя, Венеції та Мюнхена.

Юрій бере участь в міжнародних оперних фестивалях, де виконує партії головних персонажів в операх «La Traviata», «Rigoletto», «Requiem», «Lucia di Lammermoor», «Madam Butterfly», «La Boheme», «Tosca», «Cavalleria Rusticana», в мюзиклі «West Side Story»[4].

У 2004 та 2006 роках був визнаний кращим голосом класичної музики в Іспанії, через що королева дарувала йому право на іспанське громадянство[6]. Презентував новий музичний проєкт — «Бельканто по-українськи», в якому всесвітньо відомі українські пісні прозвучали в новому аранжуванні, «Арсенал-Опера»[1].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Став «голосом»:

У 2019 році, на Міжнародних Всеукраїнських іграх з єдиноборств «Ukrainian Combat Games», виконував державні гімни України та Польщі[4].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • «Кришталевий голос КВН» (1996)[2].
  • Міжнародна музична премія «Billboard».
  • «Золотий голос» Іспанії[1].
  • Орден Української Православної Церкви Святого великомученика Георгія Побідоносця.
  • Спеціальний Орден «Золотий Мангуст» — за вагомий внесок у розвиток фізичної культури та спорту.
  • Премія «Золотий Мангуст» — за вагомий внесок у розвиток фізичної культури та спорту.
  • Орден з нагоди 1025-річчя хрещення Русі.
  • Нагрудний знак № 20 Збройних сил України.
  • Знак пошани ГУ МВС України в Одеській області.
  • Грамоту Патріаршого Екзарха всієї Білорусі — за труди во славу Святої Православної Церкви.
  • Орден «Герой Козацтва»[4].
  • Срібний королівський кубок від короля Іспанії Хуана Карлоса I[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е В очікуванні Годо. Як золотий голос Іспанії привчає українців любити класику, Фокус, 24 серпня 2016
  2. а б в г «Паваротті порадив мені жити на всю котушку», lifegid, 12.07.2018
  3. а б в Певец Godo: Сценическое имя мне придумали священники. https://kp.ua/. Процитовано 29 липня 2021.
  4. а б в г д Біографія Годо Юрій. https://www.elitukraine.com/. Архів оригіналу за 29 липня 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  5. Все менше і менше виконавців хочуть поїхати на Євробачення // Українська правда. — 2007.
  6. а б Кращий голос Іспанії - Юрій Лук'яненко - взяв участь у шоу «Голос країни». https://1plus1.ua/ (російська) . Процитовано 29 липня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]