Юстина (імператриця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Юстина)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юстина
лат. Iustina
Народилася 4 століття
Померла 388
Салоніки, Стародавній Рим
Країна Стародавній Рим
Діяльність регентка, імператорка
Посада регент
Батько Веттій Юст
Брати, сестри Cerialisd і Constantianusd
У шлюбі з Валентиніан I і Магненцій
Діти Валентиніан II, Галла і Gratad

Юстина (лат. Iustina, * 338 — † 388) — друга дружина римського імператора Валентиніана I.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з аристократичного італійського роду Веттіїв. Була донькою Веттія Юста, намісника Піцена. Її батько підтримав узурпатора Магненція. Для закріплення цього союзу останній одружився з Юстиною у 350 році. Про життя в ці роки мало відомостей, а вже у 353 році Юстина стала вдовою, коли імператор Констанцій II розбив Магненція, який загинув у битві. Батько Юстини також був страчений.

Після цього, деякий час Юстина мешкала в Італії, але згодом перебралася до Галлії — до імператорського двору Валентиніана I. Останній, розлучився з першою дружиною, та у 369 році уклав шлюб з Юстиною. У цьому шлюбі народилося 4 дітей. Після смерті Валентиніана I у 375 році Юстина разом з малими дітьми мешкала спочатку у Медіолані, а потім у Сірмії. У Медіолані вона вступила у конфлікт з впливовим католицьким єпископом Амвросієм Медіоланським з огляду на те, що сама Юстина була аріанкою. У 383 році у Британії повстав її намісник Максим Магн. Незабаром він захопив також Галлію. В цьому ж році загинув пасербок Юстини — імператор Граціан. Вона ж втекла до Фессалонік, розраховуючи на допомогу імператора Феодосія I. Останній мав намір вислати Юстини з дітьми назад до Італії та укласти мир з Максимом. Втім, закохавшись у доньку Юстини — Галлу — змінив свою думку. Незабаром Феодосій I розпочав бойові дії проти Максима, завдавши останньому декілька поразок. Юстина була в армії Феодосія, але не дожила до остаточної перемоги свого родича. Похована була у Медіолані (сучасний Мілан).

Родина[ред. | ред. код]

1. Чоловік — Магненцій, узурпатор у 350—353 роках.

Дітей не було

2. Чоловік — Валентиніан I, імператор у 364—375 роках.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gunther Gottlieb (1992). Bautz, Friedrich Wilhelm. ed (in German). Justina. Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). 3. Herzberg. col. 888. ISBN 3-88309-035-2.