Якоб Маріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якоб Маріс

Народження 25 серпня 1837(1837-08-25)[1][2][…]
Гаага, Нідерланди
Смерть 7 серпня 1899(1899-08-07)[1][2][…] (61 рік)
  Карлові Вари, Округ Карлові Вари[4]
Поховання The Hague General Cemeteryd
Країна  Нідерланди
Жанр пейзаж
Навчання Королівська академія витончених мистецтв в Антверпеніd, Королівська академія мистецтв в Гаазіd і Haagsche Teekenacademied
Діяльність художник, рисувальник, унаочнювач
Напрямок Гаазька школа живопису
Роки творчості 1855[1]1880[1]1880[1]
Відомі учні Albert Neuhuysd
Член Arti et Amicitiaed і Гаазька школа живопису[5]
Твори Cityscaped, View of a portd і River landscaped
Діти Willem Marisd
Брати, сестри Willem Marisd[6] і Matthijs Marisd[6]
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Колекція Фріка[7], Музей мистецтва Метрополітен[8], Музей Креллер-Мюллер, Музей Тейлора, Амстердамський музейd, Центральний музей Утрехта, музей Дордрехтаd, Міський музей «Лакенхал» (Лейден)[9], Національні галереї Шотландіїd, Рейксмузей, Міський музей (Амстердам)[10][11], Художній музей Волтерс, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Музей мистецтв Філадельфії, Гаазький муніципальний музей, Ермітаж, Національна галерея, Музей Гронінгена, Музей Ван Гога, Баварські державні колекції картинd, Rijksmuseum Twenthed, Currier Museum of Artd, Національна галерея Ірландії, Музей мистецтв Толедо, Музей д'Орсе, Museum Arnhemd[12], Королівські музеї витончених мистецтв[13], Інститут мистецтв Кларкаd, Національний музей образотворчого мистецтва[14], National Museum Paleis het Lood[15], Гарвардський художній музей, Музей фюрера, Художній музей Фогга[d], Singer Larend, Museum Goudad, The Mesdag Collectiond, Монреальський музей красних мистецтв, Villa Vauband, Ашмолеан музей, Зібрання Баррелаd, Художня галерея і музей Келвінгроув, Манчестерська художня галереяd, Мистецька галерея Йоркаd і Художня галерея Лідса
Нагороди
Командор ордена Нідерландського лева

CMNS: Якоб Маріс у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Якоб Гендрікус Маріс (нід. Jacob Hendricus Maris, нар. 25 серпня 1837(18370825), Гаага — пом. 7 серпня 1899, Карлові Вари) — голландський художник-імпресіоніст, графік і літограф Гаазької школи.

Творча біографія[ред. | ред. код]

Якоб Маріс був старшим братом з трьох, що складали сімейство художників Маріс (Якоб, Маттейс, Віллем), і найбільш успішним з них (в той час, як найбільш талановитим вважається середній брат Маттейс Маріс). Займатися малюванням Якоб почав ще в дитячому віці. Пізніше навчався в Королівській академії красних мистецтв у Гаазі й з 1855 року — в академії в Антверпені, де навчався у Нікеза де Кейзера і Губерта ван Хове.

Свої картини Якоб Маріс писав у стилі «великих голландців» XVII століття, якими він захоплювався. Спочатку він писав сценічні, одухотворені присутністю людини, сюжети. Починаючи з 1872 року художник створює переважно пейзажі. Належав, разом зі своїми братами, до заснованої Йозефом Ізраельсом в 1870 році Гаазької художній школі, близької в творчому відношенні до французької Барбізонської школи. Тут Якоб Маріс розвиває настільки типовий для нього стиль з превалюючим небесно-сірим і коричневим кольором. Жив і працював у колонії художників в маєтку Остербек, де близько зійшовся з такими художниками як Антон Мауве, Герард Більдерс і Йоганнес Більдерс. У період з 1865 по 1871 роки Якоб Маріс живе і працює в Парижі. Потім перебирається на батьківщину в Гаагу.

Полотна Якоба Маріса виставлялися в лондонській Королівській академії мистецтв, в Единбурзі (1885), в Парижі, Брюсселі та інших містах. Художник несподівано помер під час лікування на курорті Карлсбад. Картини Маріса нині зберігаються в найбільших музеях Амстердама, Гааги, Роттердама, Лондона, Сан-Франциско, Санкт-Петербурга, Бостона, Нью-Йорка, Філадельфії, Вашингтона та ін.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Anna Wagner: Die Haager Schule. Holländische Maler vor hundert Jahren. Rheinisches Landesmuseum Bonn 1972. ISBN 3792701421.
  • Marjan van Heteren: Jacob Maris (1837—1899): Ik denk in mijn materie. Waanders Uitgevers 2003. ISBN 9040088594.