Брюс Всемогутній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брюс Всемогутній
Bruce Almighty
Оригінальний постер до фільму
Жанр фантастична комедія
Режисер Том Шедьяк
Продюсер Гарі Барбер
Роджер Бірнбаум
Сценарист Стів Корен
На основі Almighty Med
У головних
ролях
Джим Керрі
Дженніфер Еністон
Морган Фрімен
Оператор Дін Семлер
Композитор Джон Дебні
Кінокомпанія Universal Studios / Buena Vista Distribution / Touchstone Pictures
Дистриб'ютор Universal Pictures і Netflix
Тривалість 101 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2003
Кошторис 81 млн. $
Касові збори 484 572 835 $
IMDb ID 0315327
Наступний «Еван Всемогутній»
brucealmighty.com

«Брюс Всемогутній» (англ. Bruce Almighty) — американський фантастичний комедійний фільм 2003 р. режисера Тома Шедьяка, сценаристів Стіва Корена, Марка О'Кіфа і Стіва Одекерка. Головні ролі виконували зірки Голлівуду — Джим Керрі, як тележурналіст Брюс Нолан, хто постійно скаржиться Богові (Морган Фрімен), що той не виконує свою роботу правильно, і кому запропоновано шанс спробувати себе в такій ролі протягом одного тижня; Дженніфер Еністон грає дружину Брюса, а Стів Карелл — його суперника Евана Бакстера.

Третій спільний проєкт Шедьяка та Керрі після «Ейс Вентура: Розшук домашніх тварин» (1994) і «Брехун, брехун» (1997).

Сюжет[ред. | ред. код]

Брюс Нолан — кореспондент, відомий своїми кумедними й цікавими сюжетами. За це його й люблять глядачі, але він не стає від цього щасливішим. Брюс із задоволенням зайняв би посаду телеведучого, тоді б він вів щоденні новини в прямому ефірі. Брюс не задоволений практично всім у своєму житті й рідко упускає можливість поскаржитися на долю. У нього є любляча подружка Грейс, що працює в дитячому саду. Своїм життям вона абсолютно задоволена. Вона обожнює Брюса, попри його песимізм. Поки він мріє стати легендою, вона намагається бути щодня корисною світу. Одного разу у Брюса з'являється чудова можливість зробити сюжет, що вийде в прямий ефір. Але прямо перед ефіром Брюсу стає відомо, що посаду, про яку він так мріяв, відтепер буде обіймати його супротивник Еван Бакстер. Одна неприємність слідує за іншою. Брюсу здається, що це найгірший день у його житті — на нього напали хулігани, розбили його машину, на роботі суцільні проблеми. Озлоблений Брюс не припиняє ремствувати на Господа Бога. І от одного разу, ігноруючи всі знаки й застереження, Брюс потрапляє у дивний занедбаний будинок. Тут він зустрічає настільки ж дивного сторожа, котрий виявляється самим Господом. Увесь цей час Бог спостерігав за Брюсом і чув всі його голосіння, тепер пропонує йому Свою роботу. Наділивши Брюса всією своєю владою, Бог має намір випробувати його й подивитися, чи зможе він упоратися із цією роботою. Оговтавшись й переконавшись, що це був не сон, Брюс починає використовувати божественні сили на свій розсуд.

Ролі[ред. | ред. код]

Саундтрек[ред. | ред. код]

Bruce Almighty: Original Motion Picture Soundtrack
Саундтрек
Композитор Джон Дебні
Виконавець Джон Дебні, Various Artists
Дата випуску 3 червня 2003
Жанр Саундтрек
Тривалість 101 хв.
Лейбл Varèse Sarabande
Продюсер Том Шедьяк, Джим Керрі, James D. Brubakerd, Steve Korend і Mark O'Keefed
Хронологія Джон Дебні, Various Artists
Попередній
←
Еван Всемогутній
Наступний
→
Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 3/5 зірок[1]

Саундтрек випущений 3 червня 2003 р. компанією Varèse Sarabande. Треки 8-13 композивував Джон Дебні, виконував Hollywood Studio Symphony.

Список треків
  1. «One of Us» — Джон Озборн
  2. «God Shaped Hole» — Plumb
  3. «You're a God» — Vertical Horizon
  4. «The Power» — Snap!
  5. «A Little Less Conversation» — Елвіс Преслі спільно з JXL
  6. «The Rockafeller Skank» — Fatboy Slim
  7. «God Gave Me Everything» — Мік Джаггер і Ленні Кравіц
  8. «AB Positive»
  9. «Walking on Water»
  10. «Bruce Meets God»
  11. «Bruce's Prayer»
  12. «Grace's Prayer»
  13. «Seventh at Seven»

Критика[ред. | ред. код]

Брюс Всемогутній отримав змішані відгуки від професійних критиків. Фільм має 48 % свіжості на Rotten Tomatoes, ґрунтуючись на 184 відгуках, із середнім рейтингом 5,6/10. Фільм також отримав 46 балів зі 100 на Metacritic, заснованих на 35 критиках, які вказали «змішані або середні відгуки».

Фільм спочатку заборонений в Єгипті через тиск мусульман, які заперечували зображення Бога, як візуально звичайної людини. Заборони в Малайзію і Єгипті були зрештою зняті.

Продовження[ред. | ред. код]

22 червня 2007 р. проєкт отримав автономне продовження/спін-офф — Еван Всемогутній. Стів Карелл отримав роль Евана Бакстера і Морган Фрімен повернувся до своєї ролі Бога, як і в оригіналі. Шедьяк став режисувати продовження, проте Керрі та Еністон не були пов'язані з сиквелом, хоча персонаж Керрі, Брюс, згадувався в трейлері фільму. Продовження отримало гірші результати, ніж попередник, зі свіжістю 23 % на Rotten Tomatoes і 37/100 на Metacritic.

В січні 2011 р. стало відомо про намір компанії «Universal» зняти новий сіквел «Брюса Всемогутнього». Над сіквелом працюють сценаристи Джеррад Пол та Ендрю Моугел[2].

10 січня 2012 р. оголошено пряме продовження Брюса Всемогутнього з поверненням Керрі до акторського складу до зірки[3].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Зйомки картини почалися 6 серпня 2002 року. Вони відбувалися у Лос-Анджелесі, Нью-Йорку та на Ніагарському водоспаді. Завершилися зйомки на початку осені того ж року.
  • Сценарій цього фільму було придбано студією Universal у 2000 році за $1 мільйон, неймовірно високу ціну на той час.
  • Спочатку на роль Бога було запрошено Роберта де Ніро, але в результаті її виконав Морган Фрімен.
  • На зйомках фільму, під час сильного пориву вітру, операторський кран повалився, ледве не підім'явши під себе акторку Дженніфер Еністон, що стояла до нього спиною й нічого не підозрювала. Але її партнер Джим Керрі, помітивши падіння крана, швидко відштовхнув Еністон убік і дійсно врятував її від нещасного випадку. Вражена тим, що сталося, Дженніфер кинулася на шию Керрі й стала гаряче дякувати йому за продовження власного життя, назвавши колегу по знімальному майданчику справжнім героєм.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Phares, Heather. Review: Bruce Almighty: Original Motion Picture Soundtrack. AllMusic. Процитовано 30 серпня 2009. 
  2. Новий сіквел «Брюса Всемогутнього» буде з Джимом Керрі?. Архів оригіналу за 21 вересня 2013. Процитовано 10 січня 2012. 
  3. Bruce Almighty gets a sequel with Jim Carrey. Архів оригіналу за 24 січня 2012. Процитовано 21 вересня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]