Олігодон формозький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олігодон формозький

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Serpentes
Родина: Вужеві
Рід: Олігодон
Вид: Олігодон формозький
Oligodon formosanus
Günther, 1872
Синоніми
Simotes formosanus
Holarchus formosanus
Holarchus nesiotis
Посилання
Віківиди: Oligodon formosanus
EOL: 791306
МСОП: 191938
NCBI: 928514

Олігодон формозький (Oligodon formosanus) — неотруйна змія з роду Олігодон родини Вужеві. Отримав свою назву по колишній назві о. Тайвань — Формоза.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина коливається від 50 до 90 см. Голова коротка, не відмежована від шиї. У задній частині пащі є 2 подовжених, гострих вигнутих зуба. Тулуб циліндричний. Луска гладенька. Хвіст короткий. Забарвлення сірувате або червонувато—коричневе, у деяких особин з помаранчевою або червонуватою серединною спинною смугою. Черевна сторона райдужна, блідо—рожева. Від шиї до голови проходить темно—коричнева відмітина, від ока до верхньої губи коричнева смуга. Молоді особини відрізняються яскраво—рожевим забарвлення черева, з віком воно тьмяніє.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє як сухі, так й вологі місцини, луки, схили, порослі чагарником, береги ставків. Іноді ховаються всередині стоків. Активний зазвичай вночі, іноді вдень. Харчується яйцями птахів та рептилій, розпорюючи оболонку яйця видовженими зубами, також поїдають жаб, ящірок й невеликих мишей.

Хоча не отруйний, проте може вкусити, викликавши сильну кровотечу.

Це яйцекладна змія.. Дитинчата народжуються довжиною 13 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Гонконзі, зокрема на декількох невеликих островах, у південному Китаї (Чжецзян, Цзянсі, Фуцзянь, Гуандун, Хайнань, Гуансі), на Тайвані, на Японі (Рюкю), у північному В'єтнамі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • David, P.; Vogel, G. & Pauwels, O.S.G. 2008. A new species of the genus Oligodon Fitzinger, 1826 (Squamata: Colubridae) from southern Vietnam and Cambodia. Zootaxa 1939: 19-37
  • Словник-довідник із зоології. — К., 2002.