Мандрівки без сенсу і моралі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Мандрівки без сенсу і моралі» — книга української письменниці Ірен Роздобудько з серії «Мандри»

Характеристика[ред. | ред. код]

Мандрівки без сенсу і моралі

Жанр: Сучасна проза, Художня література, Культура, Туризм

Мова: українська

Видавництво: Нора-Друк

Серія: Мандри

Рік: 2011

Кількість сторінок: 192

Анотація[ред. | ред. код]

Ірен Роздобудько у своїй новій книзі переконує нас, що «світ малий», та пропонує змінити картинку і відкрити двері до іншої реальності. Саме це є найпривабливішим у мандрах — перестрибнути часову прірву і потрапляти в невідоме. Варто налаштуватися на трансляційні хвилі, які охоплюють в кожній незнайомій місцевості, і тоді заговорить і каміння…

Сюжет[ред. | ред. код]

Книжковий маршрут[ред. | ред. код]

Ірен Роздобудько не любить «туризму у чистому вигляді, не любить ходити в юрмі», тому часто проти ночі, не боячись, сама бреде незнайомими вулицями «на світло», так наче її «веде якась сила, як віслюка — морквина» й помічає геть «непоказні речі», що справляють на неї незабутні враження. А ще вона любить число «10», тому й описала подорожі саме до стількох країн. Зокрема це Фінляндія, Швеція, Хорватія, Єгипет, Малайзія, Греція, Чехія, Америка, Ізраїль та Мальта.

Цікаво, що:

  • кожна історія — то цікавинки, сміховинки, найяскравіші враження письменниці, пережиті емоції, катавасії та витівки, а також її власні гіпотези та суперечки із самими гідами;
  • кожну історію пані Ірен завершувала такою собі «фішкою»-додатком, у якому для українських гурманів чи любителів покуховарити містяться рецепти іноземних страв, які можна приготувати в наших домашніх умовах;
  • вперше, саме тут, Ви зможете переглянути цілий фото-розділ із 32 світлин, на яких Ірен Роздобудько — то за славнозвісною Нобелівською трибуною у самому швецькому Сіті-холі, то з аквалангом на дні Червоного моря, то в обіймах ізраїльтянина чи на фоні мальтійського храму, що його вважають «енергетичним центром Землі», ба навіть лежить собі на стриженому газоні перед американським Капітолієм!

Зупинка «Основна»[ред. | ред. код]

Тут чи не найцікавіше, адже разом із письменницею Ви побуваєте у:

Фінляндії

Тут знайдете відповіді на запитання: чому фіни — люди незворушні та неемоційні? Через що фінська мова — одна з найскладніших у світі? З якого дива тут більше приділяють уваги повітрю, ніж економіці? Де саме проводять жінки найкращі часи свого життя, починаючи з дворічного віку? Та багато іншого.

Швеції

Тут ви передусім відчуєте себе дітьми, маленькими чарівниками, адже побуваєте аж у п'яти казках про: острівець середньовіччя, де "немає асфальтованого проспекту з «підігрівом»; «хлопчика-сироту» і повчальну «дев'ятисантиметрову» витівку дотепного скульптора; човна у формі…торта й побуваєте у його музеї; живе каміння, що в змозі «затоптати, залоскотати або перетворити на собі подібних»; містечко, де мешкає Карлсон та Пеппі.

Хорватії

Тут письмениця розповідає, що тамтешній Колізей нічим не відрізняється від такого самого у Римі, що у Хорватії — купа безлюдних островів: із 1185 заселено лише 66.

Єгипті

Малайзії

Греції

Мандруючи цією країною, авторка запевняє, що найулюбленіша тема критян — автономія, що про давніх богів тут говорять більше, ніж про кінозірок чи політиків.

Чехії

Америці

Ізраїлі

Деякі спостереження про Ізраїль уже увійшли до роману Ірен Роздобудько «Амулет Паскаля». Однак цього разу вона подорожувала не сама, а зі своїм чоловіком, Ігорем Жуком. Чи не тому гармонійно вплітає у свою розповідь його вірші-пісні з «Біблійного циклу». Несподіваною і привабливою видалася… історія добрих друзів письменниці Марка і Стелли, що виїхали до Ізраїлю зі Львова.

Мальті

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]