Рулант Саверей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рулант Саверей
нід. Roelant Savery
Народився 1576(1576)
Кортрейк
Помер 25 лютого 1639
Утрехт
Країна Габсбурзькі Нідерланди
 Голландська республіка
Національність фламандець
Діяльність художник
Вчителі Jacob Saveryd і Hans Bold
Знання мов нідерландська[1]
Напрямок Золота доба голландського живопису
Жанр натюрморт
Magnum opus The poet crowned by two apes at the feast of the animalsd, Elijah fed by the ravensd, Landscape with ruins, cattle and deerd і The Dodo[d]
Конфесія анабаптизм
Брати, сестри Jacob Saveryd[2]

Рулант Саверей (Roelant Savery, 1576 — 25 лютого 1639) — нідерландський художник, гравер часів Золотої доби голландського живопису.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини художників. Народився в Куртре (Кортрейку) у 1576 році. За походженням був фламандцем. У 1585]] році родина вимушена була тікати від релігійних переслідувань до Гарлему. Спочатку в Амстердамі навчався у свого брата Якоба Саверея. Потім став учнем відомого художника Яна Брейгеля Старшого.

У 1604 році на запрошення імператора Священної Римської імперії Рудольфа II перебирається до Праги. Тут виконував численні замовлення Рудольфа та його наступника імператора Маттіаса. У 1606–1608 роках відвідує Швейцарію та Тіроль, де вивчає тамтешні рослини. У 1616 році перебирається до Амстердаму, а вже 1618 року переїздить до Утрехту. В Утрехті у 1619 році стає членом гільдії Святого Луки.

У 1620-х роках стає одним з найвідоміших майстрів натюрморту в Утрехті. Втім, внаслідок захоплення алкоголем втратив значну частину замовлення. У 1638 році оголосив себе банкрутом. Помер у 1639 році в Утрехті.

Творчість[ред. | ред. код]

Був один з засновників анімалістичного жанру в нідерландському живописі. Під час перебування у Празі змальовував мешканців імператорського зоопарку — пеліканів, страусів, верблюдів. Особливо уславився картиною, де зображені вимерлі птахи додо — маврикійського дронта («Додо». 1626 рік).

Картини Саверея відзначені впливом Яна Брейгеля Старшого та Гілліса ван Конінгсло, також в них помітний стиль характерний для маньєризму.

Художник виконав кілька десятків картин із зображенням Орфея і Райського саду, надавши цим улюбленим сюжетам магічний характер. Створюючи пейзажі ретельно вимальовував тварин і рослини.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • K.G. Boon, " Roelandt Savery te Praag ", dans Bulletin van het Rijksmuseum, IX, no 4 (1961), p. 145–148.
  • Walter Liedtke, Dutch paintings in the Metropolitan Museum of Art, 2007, pag.928.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Рулант Саверей