Родріго Дутерте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Родріго Дутерте
себ. Rodrigo Roa Duterte
Офіційний портрет 2016 року
Прізвисько Rody і Digong
Народився 28 березня 1945(1945-03-28)[1][2] (78 років)
Маасінd, Східні Вісаї, Філіппіни
Країна  Філіппіни
Національність Народ Себуано[3][4]
Діяльність державний діяч
Alma mater Колледж Сан-Бедаd, Lyceum of the Philippines Universityd, Університет Філіппін, Ateneo de Davao Universityd і San Beda College of Lawd
Вчителі Jose Maria Sisond
Знання мов Себуанська
Посада Mayor of Davao Cityd, член Палати представників Філіппінd, Mayor of Davao Cityd, Mayor of Davao Cityd і Президент Філіппін[d]
Партія Partido Demokratiko Pilipino–Lakas ng Bayand
Конфесія християнство[5]
Батько Вісенте Дудертеd
Мати Soledad Duterted
Брати, сестри Benjamin Duterted
У шлюбі з Elizabeth Abellana Zimmermand
Діти (4) Сара Дутерте, Paolo Duterted, Sebastian Duterted і Verónica A. Duterted
Автограф
IMDb ID 5937196
Сайт president.gov.ph

Родрі́го Роа Дуте́рте (себ. Rodrigo Roa Duterte, нар. 28 березня 1945(19450328)) — 16-й Президент Філіппін (2016—2022). Юрист і політик вісайського походження. Обіймав посаду мера Давао, міста на острові Мінданао 7 термінів, понад 22 роки. Також був віцемером і конгресменом міста.[6]

21 листопада 2015 року оголосив про виставлення своєї кандидатури на посаду президента Філіппін на виборах у 2016 році, на яких переміг.

Юність[ред. | ред. код]

Дутерте народився 28 березня 1945 року в Маасіне (провінція Південний Лейте) в родині Вісенте Дутерте (пом. в 1988 році), майбутнього губернатора провінції Давао, і Соледад Роа (пом. 4 лютого 2012), шкільної вчительки та за сумісництвом громадського діяча. Сім'я переїхала в регіон Давао в 1951 році.

В 1956 році Родріго закінчив початкову школу Ім. Святої Анни в Давао. Згодом його двічі виганяли зі школи за погану поведінку і другий ступінь освіти він завершив в Академії Святого Хреста в Дігосе. У 1968 році отримав ступінь бакалавра мистецтв в Ліцеї Філіппінського університету в Манілі. У 1972 він закінчив Юридичний коледж Святого Біди, де отримав юридичну освіту. У тому ж році він склав іспит на право займатися адвокатською практикою. В кінцевому підсумку він посів посаду юрисконсульта в прокуратурі міста Давао (1977—1979); потім Родріго став четвертим (1979—1981), третім (1981—1983) і нарешті другим (1983—1986) заступником прокурора міста Давао.

Освіта[ред. | ред. код]

Дутерте ходив до Лабунської Початкової Школи в Маасині протягом року. Решту початкової освіти він здобув у Початковій Школі Святої Анни у місті Давао, яку він скінчив у 1956 році. Свою середню освіту він здобув у тодішньому Коледжі Святого Хреста (нині Коледж Кор Джесу) у теперішньому місті Дігос, у вже неіснуючій провінції Давао, після того, як був двічі виключений з попередніх шкіл. Одною з них була Вища Школа Атенео у Давао, звідки Дутерте був виключений через неправомірні дії. Вищий навчальний заклад він закінчив у 1968 році у ступені бакалавра в галузі політології в ліцеї Філіппін в Манілі. Також у 1972 році він отримав диплом юриста у юридичному коледжі в Сан-Бідо, що досі знаходиться в Манілі. У тому ж році він склав іспит, який дозволив йому займатися приватною юридичною практикою.

Зрештою Дутерте став спеціальним радником в прокуратурі міста у Давао, починаючи з 1977 і по 1979 рр.  Був четвертим помічником прокурора міста від з 1979 по 1981 рр. Третій помічник прокурора міста від з 1981 по 1983 рр., а потім і другий помічник прокурора міста від з 1983 по 1986 рр.

Дутерте публічно заявив, що стріляв в однокурсника, під час навчання в юридичній школі, за нібито постійні чіпляння до нього через його вісайське походження. Його жертва, однак, залишилася живою, і хоча Дутерте було заборонено брати участь в початку навчання, він все ж таки отримав диплом.

Результати голосування на Філіппінах у 2016 році

Президентство[ред. | ред. код]

Під час інавгурації в Манілі дав таку промову:

Наркодилери, ці викурвки, нищать наших дітей. Я попереджаю вас, не втручайтеся в це (наркоторгівлю), навіть якщо ви поліцейський, бо я справді вб'ю вас. 
Обраний президент Дутерте (ліворуч) і президент Беніньо Акіно III, який покидає свою посаду, у палаці Малаканьянг у день інавгурації, 30 червня 2016 року

Після цього Дутерте своїми словами натякнув всій поліції Філіппін, що пробачить вбивство наркодилерів під час спецоперацій і облав. З початком президентства Дутерте в країні почалися масові вбивства наркодилерів. Після цього США заявили уряду Філіппін, що можуть припинити поставки зброї для армії Філіппін, якщо і далі в цій країні будуть відбуватися порушення принципу верховенства права, процесуальних гарантій і прав людини. Уряд Філіппін заявив, що він проти позасудових розправ, які відбуваються без участі правоохоронців, хоча і має намір викоренити наркоторгівлю.

У серпні 2016 року у ЗМІ по всьому світі з'явилася інформація, що 900 наркодилерів були вбиті на Філіппінах. Вбивства відбувалися під час облав і спеціальних операцій, які влаштовували поліцейські і цивільні активісти (народна дружина). Дутерте на одному з брифінгів зачитав імена сотні політиків, військових, співробітників поліції і інших впливових людей, заявивши, що вони мають стосунок до виготовлення та продажу наркотиків і отримують від цього прибуток, після чого наказав їм здатися.

19 серпня 2016 спеціальний доповідач ООН з проблеми позасудових страт Аньєс Каламар заявила, що заклики Дутерте вбивати тих, кого він вважає наркодилерами, є безвідповідальним кроком. Більше того, такі вчинки є злочином. 21 серпня Родріго Дутерте заявив що розглядає питання про вихід Філіппін з ООН

Можливо, нам слід відокремитися від ООН. Навіщо нам вислуховувати ці дурниці? 

Також Дутерте сказав, що ООН не може впоратися з голодом, тероризмом і військовим конфліктом в Сирії та Іраку (маючи на увазі громадянську війну в Сирії та ІДІЛ). Також Дутерте сказав, що розглядає можливість створити новий міжнародний орган (який, на його думку, буде краще за ООН), у складі якого будуть Філіппіни, Китай і деякі країни Африки.

У жовтні 2021 року Родріго Дутерте оголосив, що не балотуватиметься на пост віце-президента у 2022 році і піде з політичного життя.

Коментуючи Російське вторгнення в Україну Дутерте у травні 2022 року сказав наступне —

«...Путін і я обидва вбивці.  Я давно казав вам, філіппінцям, що я справді вбиваю.  Але я вбиваю злочинців, я не вбиваю дітей та старих людей.  Ми належимо (з Путіним – ред.) до двох різних світів.» [1]

Протиріччя і критика[ред. | ред. код]

Політика нульової терпимості[ред. | ред. код]

Дутерте, якого вже охрестили «Каратель» за версією журналу Time, був критикований з боку правозахисних організацій, таких як Amnesty International та Human Rights Watch, за дозвіл так званим Ескадронам Смерті Давао на неофіційні вбивства підозрюваних у злочинній діяльності. У квітні 2009 року Генеральна Асамблея ООН Ради з прав людини, в доповіді ООН (одинадцята сесія, пункт 3 порядку денного, параграф 21) заявила: "Мер Давао не зробив нічого, щоб запобігти цим вбивствам, і його публічні коментарі свідчать про те, що він це, по суті, підтримує ". Human Rights Watch повідомили, що в 2001—2002 роках, Дутерте з'явився на місцевому телебаченні та радіо і оголосив імена «злочинців», деякі з яких згодом були вбиті. В липні 2005 року на саміті з приводу злочинності в готелі Маніла, політик заявив: «Звичайне вбивство злочинців залишається найефективнішим способом придушити викрадення і незаконну наркоторгівлю».

У 2009 році Дутерте зробив заяву: «Якщо ви займаєтеся незаконною діяльністю в моєму місті, якщо ви є злочинцем або частиною синдикату, що полює на невинних людей міста, доти, поки я є мером, ви будете законною ціллю для вбивства». У 2015 році Дутерте підтвердив свої посилання на неофіційні вбивства в Давао, і попередив, що в разі обрання президентом він може вбити ще до 100.000 злочинців. Після зазначеного твердження, Дутерте кинув виклик посадовим особам в області прав людини, щоб вони порушили справу проти нього, якщо зможуть надати докази в його зв'язках з групами лінчувателів.

Дутерте відреагував на звіти про арешт і подальше звільнення сумнозвісного наркобарона в Манілі, сказавши: «Тут у Давао, ви не можете піти живим. Ви можете вибратися із в'язниці, але тільки всередині труни. Ви називаєте це позасудовим вбивством? Тоді я просто приведу наркобарона до судді, і вб'ю його там, тоді ви вже не зможете назвати це вбивство позасудовим.»

Посилаючись на арешт підозрюваного у контрабанді рису, Дутерте виступив в сенаті штату сказавши: «Якщо цей хлопець піде в Давао і почне розвантажувати контрабандний рис, я з задоволенням вб'ю його.» За ці зауваження Дутерте став жертвою нападу з боку редакційної статті в The Manila Times, в якій засуджувався «менталітет беззаконня і самосуду». Газета стверджувала, що ця культура безкарності дозволила тим, хто при владі, в тому числі посадовим особам, власних «приватних польових командирів і бізнес-дружинників», щоб розбиратися з тими, хто діяв проти їх інтересів: «вони вбивають журналістів, що викривають корупцію, і правозахисників, які викривають нікчемних поліціянтів і військовослужбовців». Слідом за коментарем Дутерте стосовно вбивства людини, підозрюваного в контрабанді рису, офіс президента Філіппін виступив із заявою про те, що: «Вбивство людини є порушенням закону. Президент був твердо переконаним, що ніхто не може бути вище закону. Ми не повинні вдаватися до методів лінчувателів».

Світова сцена[ред. | ред. код]

У 1995 році, після того, як Флор Контемпласьон, філіппінець, був страчений в Сингапурі після того, як зізнався в подвійному вбивстві, Дутерте, як мер Давао, нібито спалив прапор Сингапуру (хоча це пізніше було спростовано) і приєднався у протесті до 1000 співробітників Давао.

На початку вересня 2015 року, трапився прикрий інцидент, в якому туриста змусили проковтнути свій недопалок в місцевому барі в місті Давао після того, як турист відмовився підкоритися громадському антитютюновому закону міста. Дутерте особисто зв'язався з власником бару, пішов туди і змусив туриста проковтнути недопалок. Через це Дутерте потім довелося вислуховувати багато критики, особливо з боку Комісії з прав людини (КПЛ).

Дутерте, однак, пообіцяв поводитися в «належним» чином на національному та міжнародному рівні, як тільки вступить на посаду президента. Причому настільки «належним», що майже святим.

У липні 2016 року, Дутерте звинуватив Велику Британію і Сполучені Штати імпорті тероризму на Близький Схід через його втручання, сказавши: «США зруйнували Близький Схід … Велика Британія і США не визнають, що вони вторглися в Ірак і вбили Саддама. Подивіться на Ірак в даний час. Подивіться, що сталося з Лівією. Подивіться, що сталося з Сирією».

У серпні 2016 року, Дутерте критикували після того, як він зробив гомофобний коментар на адресу посла США у Філіппінах Філіпа Голдберга [2], заявивши: «Ми розмовляли з Кері. Сам він нормальний, але я посперечався з послом. З його послом-підором, викурвком, який мене бісить». Дутерте також додав: «Він (Голдберг) втручався у виборчій процес, роблячи заяви тут і там. Він не повинен був зробити цього». Державний департамент США направив до Філіппін повіреного у справах Патріка Чуасото, щоб обговорити коментарі Дутерте. Але Дутерте відмовився вибачитися.

У тому ж місяці, експерти Організації Об'єднаних Націй з прав людини закликали до припинення позасудових убивств підозрюваних у торгівлі наркотиками, близько 900 з яких були страчені після травневих виборів, звинувативши Дутерте в «підбурюванні до насильства і вбивства, що є злочином за міжнародним правом». У відповідь Дутерте пригрозив залишити ООН і утворити окрему організацію з Китаєм і африканськими країнами. Він повідомив на прес-конференції 19 серпня: «Нині, Організація Об'єднаних Націй, на кожну сказану вами погану річ про мене, я можу сказати 10 про вас. Я говорю вам, ви є inutil („безкорисний“ на філіппінський вуличній мові). Тому що, якщо би ви самі дійсно дотримувалися своїх постанов, то вже давно могли зупинити всі ці війни і вбивства (в Сирії і Іраку)». Відповідаючи на питання про можливі наслідки, він заявив: «Які такі наслідки? Мені насрати на них». Він сказав, що ООН діяв проти протоколу: «Ви не можете просто взяти і зробити якусь срану заяву проти країни».

Дутерте (сидить, ліворуч) зі своєю першою родиною після свого третього звернення до народу у 2018 році

Особисте життя[ред. | ред. код]

Дутерте відомий як пристрасний шанувальник великих мотоциклів, але ненавидить розкішні автомобілі. Дутерте також відомий своєю відкритою та голосною позицією на публіці, особливо в інтерв'ю, він без вагань неодноразово вживав ненормативну лексику в прямому ефірі на екрані, незважаючи на попередні офіційні прохання медіа-груп і шкіл утриматися. Дутерте має власне місцеве шоу в місті Давао під назвою Gikan Sa Masa, Para Sa Masa («Від мас, для мас»), яке транслюється як блок-таймер на ABS-CBN Davao. Він також є членом Lex Talionis Fraternitas, братства, що базується в коледжі права Сан-Беда та університеті Атенео де Давао.

Окрім своєї рідної себуано, Дутерте також вільно володіє філіппінською та англійською мовами.

Сексуальна орієнтація[ред. | ред. код]

У червні 2019 заявив, що відчував себе «трохи геєм», коли одружився на своїй колишній дружині Елізабет Циммерман. Однак «вилікувався», коли одружився на Хонейлет Авансене. Родріго Дутерте відомий своїми гомофобними висловлюваннями.[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія Брокгауз / Hrsg.: Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus, Wissen Media Verlag
  2. Munzinger Personen
  3. https://www.spot.ph/newsfeatures/the-latest-news-features/68029/portrait-of-duterte-president-a1507-20161007-lfrm3
  4. https://www.youtube.com/watch?v=QNk72cUDLuA
  5. Gikan sa Masa para sa Masa
  6. Sergio Osmeña | Commonwealth leader, independence advocate | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 18 серпня 2023. 
  7. Президент Філіппін зізнався в гомосексуальності, але запевнив, що "вилікувався"

Посилання[ред. | ред. код]