Шахти Танди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шахти Тандиезотеричній літературі також «Нори смерті Валумбе») — старовинні шахти в Уганді, на пагорбі Танда. Вони є отворами в землі глибиною від 3 до 9 м[1]. На пагорбі налічується понад 50 шахт (за деякими джерелами — 240[2]). Всього поблизу в 1920—1950 роки було виявлено 9 груп таких шахт[3]. Уже в колоніальний час припускали, що це покинуті шахти для здобичі каоліну[1]; відомо, що каолін видобували принаймні в одній з груп[3]. Також існує припущення, що шахти використовувалися для зберігання продуктів (неглибокі шахти на території Уньоро призначалися для цієї цілі ще на початку XX століття).

У цьому регіоні, по зауваженню автора путівника по Уганді А. Робертса[4], жодна з пам'яток нітрохи не цікава; як приклад цього Робертс наводить шахти Танди і іронічно відмічає, що після відвідування шахт настають роздуми про те, чи виправдані були фінансові витрати (вхід на територію коштує близько 5 доларів США).

Легенди[ред. | ред. код]

Назва пагорба походить від лугандського lutanda, що означає «тріщина» і відбиває місцеві вірування про те, що тріщини в землі ведуть в потойбічний світ[1]. На гребені пагорба над шахтами стоїть головний храм Валумбе; його головний жрець, Накабаале, належить до клану Колобуса (тотемом якого є мавпа колобус). Цей спадковий титул є предметом гордощів клану; легенди вказують на здатність Накабаале спілкуватися з потойбічними силами.

Місцеві легенди пояснюють появу цих нір битвою сина бога Гулу Кайкузі з Валумбе. Згідно з легендою Валумбе став вбивати дітей перших людей Кінту і Намби, що не сподобалося богові неба Гулу і він послав Кайкузі, щоб приборкати і упіймати Валумбе. Але Валумбе пірнув під землю. Кайкузі став рити отвори, щоб знайти Валумбе і знищити. Але не зміг цього зробити.

Езотерика[ред. | ред. код]

За місцевими віруваннями, у шахтах до цих пір мешкає дух Валумбе, і вони тому асоціюються з невдачею і смертю[4].

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Neil Kodesh. Beyond the Royal Gaze: Clanship and Public Healing in Buganda. — P. 55.
  2. Tanda Pits: Holding the legend of death in Buganda [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.], «Daily Monitor», 13.12.2013.
  3. а б Lanning E. C. Cylindrical pits in Uganda. // Azania: Archaeological Research in Africa, vol.14, issue 1, 1979, pp.143-147, DOI: 10.1080/00672707909511268.
  4. а б pits Philip Briggs, Andrew Roberts, Uganda, 7th edition, Chalfont St. Peter: Bradt Travel Guides, 2013.