Пангасіус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пангасіус
Pangasius sanitwongsei
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Акулячі соми (Pangasiidae)
Рід: Пангасіус (Pangasius)
Valenciennes, 1840
Синоніми
  • Pseudopangasius Bleeker, 1862
  • Neopangasius Popta, 1904
  • Sinopangasius Chang & Wu, 1965
Посилання
Вікісховище: Pangasius
Віківиди: Pangasius

Пангасіус (Pangasius) — рід риб родини Акулячі соми ряду сомоподібні. Має 22 види. Викопні види пангасіуса відомі з палеогену. Наукова походить від в'єтнамської назви риби.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 20 см до 3 м. Зовнішністю дещо схожі на сомів з роду Helicophagus. Від останніх відрізняються ширшим черепом, більшими щелепами, й більш значним прикусом. Морда трохи витягнута. Вусики та очі невеличкі. Тулуб довгастий, вкритий дрібними пухкими лусочками. Спинний плавець високо піднятий, з довгим 1-2 жорсткими променями та відносно короткою основою. Плавальний міхур має 4 подовжені задні камери. Грудні плавці витягнуті. Черевні плавці у різних видів відрізняються: трохи менші або дорівнюють грудним, дуже довгі. Анальний плавець дуже довгий, помірно широкий. Хвостовий плавець з виїмкою.

Забарвлення спини і боків блакитне, сіро-блакитний або синьо-зелене з металевим блиском, задня частина тулуба — темно-сірого до майже чорного кольору. Черево має білувате забарвлення. Плавці темніші за загальний фон.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є пелагічними та бентопелагічними рибами. Воліють до прісних водойм. Зустрічаються у великих річках і притоках з каламутними водами, естуаріях. Пангасіуси — риби зграйні. Ведуть денний спосіб життя. Вночі на відпочинок опускаються на дно. Живляться переважно безхребетними та рибою. Великі особини можуть зжерти водоплавну птицю або собаку.

Є об'єктом промислового вилову. Відповідно до досліджень 2011 року, пангасіуси обіймають 6 місце серед найуживаніших продуктів моря в США.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у водоймах від Індії до Китаю та Індонезії.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Зазвичай тримають пангасіусів в публічних акваріумах, але якщо є бажання завести їх удома, то для цього буде потрібно велика ємність — від 700—900 літрів. Фракція і склад ґрунту рибам байдужий. Оптимально — на дно насипати дрібну гальку темних тонів. На темному ґрунті соми будуть виглядати яскравіше. З декорацій можна помістити пару корчів, що імітують затонулі стовбури дерев. У водоймі необхідно залишити великий простір для плавання. Рослини з могутньо кореневою системою актуальні уздовж задньої стінки акваріума.

Неагресивні риби. Утримувати їх треба мінімум 2 особинами. У раціон входить невелика кількість рослинних кормів, шматочками риби, кальмара, креветки. Раз на тиждень дають ошпарений лист салату. З технічних засобів знадобиться 1-2 внутрішніх фільтри для створення помірної течії, компресор. Температура тримання повинна становити 22-26 °C.

Вживання[ред. | ред. код]

Пангасіус — звичайна річкова риба, яка з вигляду нічим не відрізняється від інших видів прісноводних риб. На прилавках магазинів найчастіше можна зустріти філе пангасіуса. Дуже часто (99 %) продавці на ринку видають філе пангасіуса за філе морського окуня, хоча це зовсім інша риба. Останнім часом з'явилася велика[джерело?] кількість фактів про те, наскільки шкідлива[джерело?] ця риба.

Пангасіус в нашу країну імпортується з В'єтнаму, де його вирощують в водах річки Меконг, однієї з найбрудніших річок на планеті. Околиці річки під час війни у В'єтнамі були ґрунтовно отруєні хімічними речовинами. Також в цю річку зливають неочищені стічні води й звалюють всілякі відходи. Навіть при заморожуванні риби використовують ту ж воду.

Було висунуто[ким?] гіпотезу, що пангасіус шкідливий для здоров'я й викликає в людей хвороби внутрішніх органів, найчастіше печінки[джерело?]. Тому продаж цієї риби заборонили[джерело?] у низці країн Європи, Америки й у Канаді. Втім дотепер повністю шкідливість[джерело?] пангасіуса не була підтверджена.

Морожене філе Пангасіуса
Морожене філе Пангасіуса

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ferraris, Carl J., Jr. (2007). Checklist of catfishes, recent and fossil (Osteichthyes: Siluriformes), and catalogue of siluriform primary types. Zootaxa. 1418: 1–628.
  • Roberts, T.R. and C. Vidthayanon, 1991. Systematic revision of the Asian catfish family Pangasiidae, with biological observations and descriptions of three new species. Proc. Acad. Nat. Sci. Philad. 143:97-144.
  • Опасно для здоровья: какую рыбу категорически нельзя есть http://24tv.ua/ru/opasno_dlja_zdorovja_kakuju_rybu_kategoricheski_nelzja_est_n775367