Trentepohliaceae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Trentepohliaceae
Trentepohlia aurea
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Зелені водорості (Chlorophyta)
Клас: Ульвофіцієві (Ulvophyceae)
Порядок: Трентеполіальні (Trentepohliales)
Chadefaud ex R.H.Thompson & D.E.Wujek, 1997
Родина: Trentepohliaceae
Hansgirg, 1886
Посилання
Вікісховище: Category:Trentepohliaceae
Віківиди: Trentepohliaceae
EOL: 4042
ITIS: 9333
NCBI: 35445

Trentepohliaceae — родина водоростей монотипного порядку Трентеполіальні (Trentepohliales). За інформацією бази даних AlgaeBase родина містить 15 родів і 104 описаних види[1]. Представники — виключно наземні гетеротрихальні водорості, з таломами у вигляді розгалужених ниток або одно- чи багатошарових паренхіматозних платівок. Здатні накопичувати велику кількість вторинних каротиноїдів, переважно бета-каротину, та полігідроксиспиртів (багатоатомних спиртів) — поліолу та альдітолу.

У видів родини відсутні піреноїди, і крохмаль, який синтезується в незначній кількості, відкладається дрібними гранулами у стромі хлоропласта. Цитокінез проходить за участю фрагмопласта, через що утворюється клітинна платівка зі справжніми порами і плазмодесмами. Мітоз закритий.

Розмноження[ред. | ред. код]

Розмноження відбувається акінетами, фрагментацією ниток, чотириджгутиковими зооспорами та статевим шляхом. Гаплодифазний життєвий цикл з ізоморфною зміною поколінь. І гаметоспорофіт, і спорофіт, утворюють зооспори. Статевий процес ізогамний і здійснюється дводжгутиковими гаметами, котрі також здатні проростати партеногенетично.

Значення[ред. | ред. код]

Види родини викликають червоне цвітіння кори дерев, паразитують на листі дерев, або є фікобіонтами лишайників.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Костіков І. Ю., Джаган В. В., Демченко Е. М., Бойко О. А., Бойко В. Р., Романенко П. О. Ботаніка. Водорості та гриби: Навчальний посібник. — 2-ге видання, переробл. — Київ : Арістей, 2006. — С. 202-203. — ISBN 966-8458-67-2.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Guiry, M.D. & Guiry, G.M. (2007). Family: Trentepohliaceae browser. AlgaeBase version 4.2 World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway. Архів оригіналу за 16 липня 2013. Процитовано 24 травня 2011.