Історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша — музей, присвячений історії селища Печеніжин, побуту гуцулів та діяльності опришків, філіал Івано-Франківського краєзнавчого музею. Заснований у 1971 році.[1] З 2004 року розміщується у колишньому будинку побуту селища.

Експозиція розміщується у трьох кімнатах: у першій висвітлюється історія селища, у другій представлені побутові речі, якими користувалися у давнину, третя кімната присвячена Олексі Довбушу та опришківському руху на Прикарпатті.[2][3]

Частину матеріалів музею передав дослідник опришківського руху, уродженець Печеніжина, доктор історичних наук професор Володимир Грабовецький.[4]

У 2014 році перед музеєм було встановлено пам’ятник Олексі Довбушу.[5]

Див.також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. ІПС ЛІГА:ЗАКОН - система пошуку, аналізу та моніторингу нормативно-правової бази. ips.ligazakon.net. Процитовано 1 грудня 2023.
  2. Коломия ВЕБ Портал | То наш Довбуш - то наша слава. kolomyya.org. Процитовано 1 грудня 2023.
  3. Черес Довбуша і давні строї: що цікавого зберігає Музей Довбуша у Печеніжині. Інформатор Коломия (укр.). 13 листопада 2022. Процитовано 1 грудня 2023.
  4. Музей Олекси Довбуша. www.ifkm.if.ua. Процитовано 1 грудня 2023.
  5. На Коломийщині ватажку опришків Олексі Довбушу відкрили пам’ятник (фото). Агенція новин Фіртка. Процитовано 1 грудня 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]