Авіаполіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авіаполіс


Координати 60°18′ пн. ш. 24°57′ сх. д. / 60.300° пн. ш. 24.950° сх. д. / 60.300; 24.950Координати: 60°18′ пн. ш. 24°57′ сх. д. / 60.300° пн. ш. 24.950° сх. д. / 60.300; 24.950

Країна  Фінляндія
Адмінодиниця Вантаа
Площа 38 км²
Офіційна мова фінська мова, шведська мова (Вантаа)
Часовий пояс UTC+2, UTC+3 (Вантаа)
OSM 34920 ·R (Вантаа)
Авіаполіс. Карта розташування: Фінляндія
Авіаполіс
Авіаполіс
Авіаполіс (Фінляндія)
Мапа

Авіаполіс (фін. Aviapolis) — брендовий район для бізнесу, роздрібної торгівлі, розваг і житла в центрі Вантаа, Фінляндія, який охоплює приблизно 40 км², містить головний авіаційний вузол і аеропорт Фінляндії, аеропорт Гельсінкі.

Цей термін офіційно використовується як назва одного з головних регіонів Вантаа, що охоплює райони Лентокенття[en], Паккала[en], Таммісто[fi], Веромієс[en], Віїніккала[fi] та Ілясте[fi]

Бізнес

[ред. | ред. код]

На початок ХХІ сторіччя Авіаполіс вважається найпопулярнішим бізнес-сайтом у Великому Гельсінкі, випереджаючи навіть центр міста Гельсінкі. [1] В Авіаполісі вже розташовані бізнес-зони, зокрема технопарк «Technopolis», «Airport Plaza Business Park Oy» та «WTC Helsinki Airport».

Транспорт

[ред. | ред. код]

З аеропорту Гельсінкі можна дістатися до багатьох країн ЄС та до багатьох країн Азії. [2]

Кільцева дорога Ring III, що проходить через район Авіаполіс, сполучає його з усіма основними магістралями, що входять до столичного регіону Гельсінкі та виходять із нього. Кілька автобусних маршрутів сполучають аеропорт як з багатьма фінськими містами, так і з багатьма передмістями Гельсінкі, Еспоо та Вантаа.

Авіаполіс і аеропорт сполучені кільцевою залізницею з головною залізничною лінією, центром Гельсінкі та передмістями західної та східної Вантаа. Лінія була відкрита у липні 2015 року з двома станціями в районі: залізнична станція Авіаполіс та залізнична станція Аеропорт.

Роздрібна торгівля

[ред. | ред. код]

У Central Aviapolis знаходиться торговий центр Jumbo Shopping Center, який є четвертим за величиною торговим центром Фінляндії, з прилеглим до нього розважальним центром Flamingo, який почав працювати у 2008 році.

Житло

[ред. | ред. код]
Картанонкоскі

Район Авіаполіс містить, житловий район Картанонкоскі[en], розташований у Паккалі, де розташована Міжнародна школа Вантаа.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Helsingin Sanomat International Edition Aviapolis trade centre to accommodate major trade fair facilities, 17 March 2008
  2. City of Vantaa [Архівовано 2016-03-03 у Wayback Machine.] Your journey starts at Helsinki-Vantaa, 10 July 2007