Айвазова Світлана Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айвазова Світлана Григорівна
Народилася 2 травня 1944(1944-05-02) (80 років)
Москва, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність соціолог
Alma mater Історичний факультет МДУ
Галузь історія, соціологія і політологія
Заклад Institute of Sociologyd
Науковий ступінь доктор політичних наук і кандидат історичних наук
Членство Рада при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людиниd
Нагороди
Почесна грамота Президента Російської Федерації

CMNS: Айвазова Світлана Григорівна у Вікісховищі

Світлана Григорівна Айвазова — радянська та російська історик і політолог, фахівчиня в галузі гендерних досліджень, одна з творців «гендерної політології» в Росії. Кандидат історичних наук, Доктор політичних наук, головний науковий співробітник Інституту соціології РАН, член Ради при Президенті Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини.

Член Координаційної Ради з гендерних проблем при Міністерстві охорони здоров'я і соціального розвитку РФ.

Член Наукової Ради Російської Асоціації політичних наук (РАПН).

Керівниця Дослідницького комітету з гендерної політології.

Біографія[ред. | ред. код]

Айвазова Світлана Григорівна народилася в Москві. Закінчила історичний факультет Московського державного Університету ім. М. В. Ломоносова.

У 1976 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за темою: «Французький гошизм (1968—1972). Критичний аналіз політичної діяльності та ідеологічних концепцій».

У 1996 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора політичних наук: «Жінки і суспільство: гендерний вимір політичного процесу».

З 1966 по 1990 р. — науковий, старший науковий співробітник Інституту міжнародного робочого руху РАН.

З 1990 по 2005 р. — провідний, головний науковий співробітник Інституту порівняльної політології РАН.

З 2005 року є головним науковим співробітником Інституту соціології РАН.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Айвазова С. Р. є одним з основоположників напряму «гендерна політологія» в Росії. У цілому ряді її робіт, зокрема, у монографіях «Російські вибори: гендерне прочитання», «Ми вибираємо, нас вибирають… Гендерний аналіз парламентських і президентських виборів 2003—2004 років в Росії» розроблена методологія гендерного аналізу політичної поведінки росіян, з акцентом на методологію гендерної вивчення електоральної поведінки.

У монографії «Російські жінки в лабіринті рівноправності» запропонована методологія дослідження гендерних особливостей російської політичної культури, введений в науковий обіг цілий ряд нових джерел з історії і теорії російського жіночого руху, зокрема, «Праці Першого Всеросійського жіночого з'їзду».

Айвазова Ц. Р. стала ініціатором перекладу на російську мову класичної роботи Сімони де Бовуар «Друга стать» та науковим редактором її російської версії (1998 року).

Член редколегії російського наукового журналу «Жінка в російському суспільстві», Іванівський державний університет.

Поточні проекти: Гендерний вимір сучасної масової політики (2014—2015).

Область наукових інтересів[ред. | ред. код]

Нагороди та премії[ред. | ред. код]

  • Почесна грамота від Президента РФ Ст. Ст. Путіна «За великий внесок в розвиток інститутів громадянського суспільства та забезпечення захисту прав людини і громадянина» від 12 лютого 2015 року.
  • Подяку Президента РФ Ст. Ст. Путіна «За великий внесок в розвиток інститутів громадянського суспільства та забезпечення прав і свобод людини і громадянина» від 30 квітня 2008 року.
  • Лист подяки від Президента РФ Медведєва Д. А. «За плідну роботу в Раді при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини в 2009—2012 роках» від 24 квітня 2012 року.
  • Почесна грамота Ради при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини «За неоціненний особистий внесок у просування цінностей справедливості, рівності, свободи і солідарності, утвердження найвищої цінності людини, її прав і свобод» від 2 травня 2014 року.
  • Подяку Голови Державної Думи ФС РФ «За активну громадсько-політичну діяльність та у зв'язку з відзначенням 100-річчя Першого Всеросійського жіночого з'їзду», Москва, 2008 рік.
  • Монографія «Ми вибираємо, нас вибирають… [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]» (Москва, 2004) відзначена у 2005 році премією на конкурсі робіт з політології, що проводиться Російською асоціацією політичної науки.
  • Монографія «Російські вибори: гендерне прочитання [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]» відзначена у 2009 році премією на конкурсі робіт з політології, що проводиться Російською асоціацією політичної науки.

Публікації[ред. | ред. код]

З деякими роботами Айвазової Ц. Р. можна ознайомитися на офіційному сайті Інституту соціології РАН (до багатьох з них є повний текст) [Архівовано 7 грудня 2017 у Wayback Machine.].

Монографії[ред. | ред. код]

Статті[ред. | ред. код]

Участь в конференціях в 2014 році[ред. | ред. код]

  • Всеросійська наукова конференція з міжнародною участю «Справедливість як цінність, ідея і суспільна практика в сучасній Росії і в світі». Москва, 3-5 грудня 2014. Доповідь: Справедливість у гендерних відносинах: російський випадок.
  • Всеросійська наукова конференція (з міжнародною участю) «Російська політична наука: витоки, традиції та перспективи». Доповідь: Масова політика як фактор еволюції гендерного порядку в країнах СНД

Посилання[ред. | ред. код]