Албанське традиційне вбрання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фольклорний колектив на національному музичному фестивалі

Албанський національний костюм включає більше 200 різних варіантів одягу, яку традиційно носили по всій Албанії, на албаномовних територіях і в албанських субетнічних групах (наприклад арбереши в Італії, арваніти в Греції, абанаси в Хорватії). Традиційні костюми можуть відрізнятися в залежності від регіону проживання, соціального походження, віку і релігії.

Народний костюм був широко поширений в повсякденному житті Албанії аж до 1950-х років. Потім, особливо серед молоді, його замінив одяг західного зразка. І сьогодні деякі старі люди продовжують носити традиційний одяг в повсякденному житті. Цей одяг також носять різні фольклорні колективи, звичайні албанці можуть одягати традиційний одяг з особливих свят[1].

Албанський костюм змінювався з плином часу. Розвинулися кілька його регіональних різновидів. Позначалися зовнішні культурні фактори, зокрема, великий вплив на костюм надала ісламізація і османська епоха. Після здобуття Албанією незалежності на традиційному одязі стало позначатися вплив західної моди.

Жіночий костюм[ред. | ред. код]

В гірській частині Албанії жінки носили довгу лляну сорочку-сукню, розшиту облямівкою. На цю сорочку одягали два фартуха (пристилки), або один маленький прикрашений вишивкою. Короткі курточки албанських горянок були прикрашені золотими шнурами, аплікацією і бахромою. В їх гардероб також входили дзвоноподібні спідниці. В області Шкодер жінки підв'язували свої напівпрозорі сорочки до плечей червоними стрічками, а корсаж прикрашали срібними монетами. В районі Мирдіти на півночі Албанії пояс прикрашали китицями залежно від віку: молоді дівчата — червоними, літні жінки — чорними. В місцевості Зерчані жінки носили безрукавні сукні, оздоблені шнуром. Мешканки міст носили шаровари з бавовни або шовку. Верхнім одягом жінок, як і чоловіків, служив довгий розпашній каптан джубба. Він виготовлявся із щільної вовняної тканини і розшивався ромбоподібними орнаментами. З головних уборів були поширені хустки та покривала, які розрізнялися в залежності від області[2].

Чоловічий костюм[ред. | ред. код]

Традиційним чоловічим одягом була спідниця фустанелла, вона була поширена на півдні Албанії. На півночі ж носили білі вузькі довгі штани тирчет, розшиті чорною тасьмою. Разом з цими штанами чоловіки носили сорочку, жилетку і безрукавку. Існували також мішкоподібні штани потуре, які носили з обробленою хутром курткою. З головних уборів чоловіки носили турецькі фески, а також смугасті тюрбани.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Robert Elsie (7 вересня 2011). Albanische Volkstrachten auf alten Ansichtskarten. Albanische Kultur. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 травня 2017.
  2. Энциклопедия костюма [Архівовано 6 травня 2021 у Wayback Machine.]. М. 2010.