Англо-нубійська коза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коричневий нубійський козел

Англо-нубійська — британська порода домашніх кіз, отримана у дев'ятнадцятому столітті завдяки схрещуванню між корінними британськими та змішаною популяцією великих висловухих кіз. Порода була привезена з Індії, Близького Сходу та Північної Африки.[1] Відмінними характеристиками є великі, висячі вуха та "римський" ніс. На відміну від інших молочних кіз, англо-нубійці можуть жити в дуже жаркому кліматі, до того ж мають більш тривалий сезон розмножування. Вони були експортовані в інші країни, та знайдені в понад шістдесяти державах. В багатьох країнах порода відома як просто нубійська. [2]

Історія

[ред. | ред. код]
Морда нубійця

Англо-нубійських кіз вивели шляхом схрещування староанглійської та ангорської кіз в Англії у 1920—1930-х.[3] Вважається, що дану породу одомашнили однією з перших. Назва походить від пустелі в Судані, де 9,5 тис. років тому дана порода кіз була поширена найбільше. Першу інформацію про нубійців надали французькі середньовічні учені. Сучасну породу вивели завдяки британським селекціонерам.

Характеристика породи

[ред. | ред. код]

Типові нубійський кози — великі за розміром, але при цьому досить граціозні. Вони мають більше м'яса, аніж інші молочні породи. Забарвлення буває будь-якого кольору, вуха довгі, висячі, у них дуже округлий ніс, який також називають «римським».

Нубійські кози товариські, доброзичливі, проте галасливі. Через подовжені вуха і гладке тіло, порода отримала багато прізвиськ, в тому числі «Висловуха коза», «Коза-кролик», «Вухаста коза» та ін.[4]

Вага самок — не менш, ніж 135 кг[5], а самців — 79 кг. Мінімальний зріст породи, виміряний у холці складає: самка щонайменше 76 см, самець — 89 см.[5] Як і більшість молочних кіз, їх зазвичай утримують без ріг. Обезрожування зазвичай роблять впродовж двох тижнів з моменту народження.

Самець-нубієць

Продуктивність

[ред. | ред. код]

Розмір нубійця робить його дуже продуктивною твариною подвійного призначення. Вже після 1 окоту одна коза дає в середньому до 3 літрів молока на добу. Після кожної наступної появи потомства кількість молока збільшується до 6 л. Молоко нубійських кіз має ніжний вершковий смак, так як відсоток жиру знаходиться на рівні 7%. Порода займає першість у виробництві молочних жирів: вона виробляє в середньому 4,6% або навіть більше.[6] Її перевершують лише нігерійські карлики, козенята пігмеїв і бурські кози, яких з меншою ймовірністю будуть розводити для виробництва у великих масштабах, наприклад, для молоко- або сирзаводу.

Догляд

[ред. | ред. код]

Нубійська порода вважається елітною, тому і вимагає особливого догляду. У помірних кліматичних зонах сільського господарства нубійці є актуальними, адже можуть впоратися з такими низькими температурами, як 0 ° F (-18 ° C). Низька температура не впливає на удої і стан тварин. Для кіз будують просторе приміщення з високими показниками тепла, затишку, чистоти і світла. Розмір розраховують так: на 1 козу потрібно виділяти площу 1-2 м2 (в залежності від віку). Висота стель — близько 2,5 м. Наявність добре облаштованої вентиляційної системи обов'язкова.

Нубійці легко йдуть контакт з людьми, при цьому вони охоче звикають до своїх нових власників. Достатньо лише простого погладжування по шиї і боках. Не зважаючи на те, що ці тварини вважаються крикливими, вони відносно тихі, коли забезпечені їжею, водою і комфортним житлом. Нубійці вперті, але це тому що вони достатньо розумні, щоб чітко розділяти що їм подобається і не подобається.

Для повноцінного росту і високого рівня продуктивності, нубійців необхідно добре годувати. Важливо пам'ятати, що порушення графіку харчування може негативно вплинути на тварин. Дійних кіз рекомендується годувати не менше 3-х разів на добу. У літню пору основою харчування для нубійців є більшою мірою польові трави, ввечері в стійла додають невелику кількість сіна, вівса або овочів. У холодну пору року раціон складніший і складається з наступних компонентів: сіно — 4 кг, овочі — 2 кг, коренеплоди і молоді гілки — 3 кг. Протягом всього року козам цієї породи важливо додавати в раціон добавки з вітамінами і мінералами. У відкритому доступі завжди повинна бути чиста вода.[7]


Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Valerie Porter, Lawrence Alderson, Stephen J.G. Hall, D. Phillip Sponenberg. Mason's World Encyclopedia of Livestock Breeds and Breeding, 2 Volume Pack (eng) . {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)
  2. Transboundary breed: Anglo-Nubian. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed March 2017.
  3. Breeds reported by United Kingdom. Domestic Animal Diversity Information System. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. 2015. Архів оригіналу за 2 березня 2000. Процитовано 1 червня 2015.
  4. Crowing Hill Farm [Архівовано 14 жовтня 2007 у Wayback Machine.]
  5. а б Oklahoma State University [Архівовано 9 травня 2008 у Wayback Machine.]
  6. Oltenacu, Dr. E. A. B. Goat Butterfat Content. www.ansci.cornell.edu. Архів оригіналу за 9 лютого 2015. Процитовано 18 жовтня 2014.
  7. Нубийские козы: уход и содержание (рос) . Архів оригіналу за 14 лютого 2019. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)

Посилання

[ред. | ред. код]