Барбадоська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Барбадоська кухня (також знана як беджензька кухня) — національна кухня Барбадосу. Є сумішшю африканської, португальської, індійської, ірландської, креольської та британської кухонь. Типовий обід складається з основної страви з м'яса або риби, зазвичай приправленої сумішшю трав та спецій, гарячих гарнірів і одного або декількох салатів. Страви зазвичай подають з одним або декількома соусами[1].

Летюча риба

Національною стравою Барбадосу є ку-ку — страва з кукурудзяного борошна та глибоководних креветок — і смажені летючі риби з пікантним соусом[2]. У більшості ресторанів можна замовити різноманітно приготовані страви з королівської та летючої риби. Місцевим делікатесом також вважається вид молюсків, званий конч (англ. conch), з яких готують суп, печуть оладки, роблять коктейлі. З-поміж страв, що представляють Барбадоську кухню, буліджол (англ. buljol) — холодний салат з тріски, помідорів, цибулі, солодкого перцю та маринованої петрушки. До них же належить каллалу (англ. callaloo) — суп з овочів, м'яса крабів та однойменної трави, схожої на шпинат[3].

Конкіс

Одна зі страв — конкіс, що є спеціально обробленою сумішшю зернових, кокосового горіха, солодкої картоплі, родзинок, гарбуза, цукру та спецій, що подається на банановому листі. Як закуски часто використовуються канапки, каттер — рулончики з коржиків, заповнені м'ясом або сиром, кокосовий хліб та знамениті «роти» — коржі з прісного борошна, в які загортають начинку з приправленого каррі м'яса та овочів. Страва, знана як джаг-джаг, яку готують із зерна та зеленого гороху, є досить регулярним атрибутом святкового столу.

Широко використовуються різноманітні види м'яса та домашньої птиці, але найпопулярніша свинина, з якої роблять величезну кількість страв — від традиційних шніцелів й котлет до своєрідного шашлику з пікантним соусом або маринованої та смаженої свинини, яка подається з солодкою картоплею, цибулею, огірками, різноманітними травами й перцевим соусом. Барбадосці особливо люблять пепперпот або кохоблопот — пряне м'ясо, тушковане з окрою, а також «джамп-ап» — баранячі реберця в пряному соусі[4].

На Барбадосі риба вважається значною частиною кухні країни: на стіл подається морський їжак (урсин або морське яйце), омари, креветки, дорадо, луціан, макрель, тунець, акула та баракуда. До риби зазвичай подають рис зі всілякими соусами, а також численні місцеві овочі й коренеплоди, яких тут вирощується величезна кількість — ямс, баклажани, батат, маніок, плоди хлібного дерева, гарбуз, авокадо, зелений банан, гуава, баханська вишня, рампа, апельсини, індійські фініки, яблука, саподілла та інше[5].

Ром — характерний напій Барбадосу. Виробники рома пропонують екскурсії з подальшою дегустацією. На острові є близько 1000 магазинів рому[3]. Як десерт часто використовують манго, папаю або антильский абрикос[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barbados Food [Архівовано 29 березня 2015 у Wayback Machine.]. Totally Barbados . Retrieved 25 January 2011.
  2. 20Blog/B86F2DEA-8D9A-4B1D-B27B-11156E58400D.html Barbados National Dish: Coucou & Flying Fish [Архівовано 27 червня 2021 у Wayback Machine.]. Epicurian Tourist. 25 December 2007. Retrieved 21 January 2011.
  3. а б в Барбадоська кухня. www.latamerica.ru. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 27 червня 2021.
  4. Кухня Барбадоса. guide.travel.ru. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 27 червня 2021.
  5. Барбадос (Барбадоская кухня). www.healthy-life.narod.ru. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 27 червня 2021.