Бедріє Тахір Гьокмен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бедріє Тахір Гьокмен
тур. Bedriye Tahir Gökmen
Країна  Туреччина
Діяльність льотчиця
Вчителі Vecihi Hürkuşd
Знання мов турецька

Бедріє Тахір Гьокмен (тур. Bedriye Tahir Gökmen) — турецька льотчиця, перша турецька жінка, яка отримала ліцензію пілота.

Турецький парашутист Абдуррахман Тюрккушу в своєму інтерв'ю дав їй прізвисько «Gökmen Bacı», що в перекладі на українську означає «Сестра блакитного неба»[1] .

Біографія[ред. | ред. код]

Тахір пройшла навчання у приватній льотній школі Vecihi Hürkuş та отримала ліцензію пілота в 1933 році[2] . Роботодавець, у якого вона у той момент працювала та паралельно займалася навчанням, не схвалив захоплення польотами і в якості покарання знизив їй зарплату, сподіваючись таким чином змусити Тахір покинути школу.

Проте, в 1934 році дівчина все ж закінчила льотну школу, після чого звернулася до заступника міністра Військово Повітряних Сил Туреччини, для того, щоб отримати підтвердження своєї ліцензії. Для підтвердження її навичок заступник міністра направив в школу групу інспекторів. Однак через те, що в цей час у школі сталася аварія, то не було літаків, які Тахір могла б використовувати для демонстрації вміння управляти літаком[1] . Більше команда інспекторів для перевірки не поверталася, а сама школа закрилася пізніше в тому ж році[3] .

У 1934 році, коли був введений новий турецький закон про прізвища[en], вона взяла прізвище Гьокмен[3] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Aksu, İbrahim. The Story of Turkish Surnames: An Onomastic Study of Turkish Family Names, Their Origins, and Related Matters // Olay Gazete Press. — 2006. — Т. 1 (31 травня). — С. 29.
  2. Bedriye Tahir Gökmen – Turkey. FemmesPilotes (англ.). 24 липня 2015. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.
  3. а б BEDRİYE TAHİR GÖKMEN. Tayyareci (тур.). Архів оригіналу за 27 квітня 2006. Процитовано 30 квітня 2021.