Будинок на Великій Васильківській 28

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок на Великій Васильківській 28
Країна  Україна
Розташування Київ
Тип будівля
Стиль історизм
Статус  пам'ятка архітектури
Адреса Велика Васильківська вулиця, 28

Будинок на Великій Васильківській 28 — жилий будинок на Великій Васильківській вулиці, 28.

Історія

[ред. | ред. код]

На початку ХХ ст ділянка часто змінювала власників.

Побудований у стилі історизму з використанням ренесансно-барокових елементів декору (ордерними елементами, ліпленими консолями, вінками, гірляндами, горизонтальними плетінками тощо). Виразна центральна розкріповка з прямокутним еркером на великих волютоподібних консолях, що завершується аттиком. Рустовка фасадів виконана з великозернистою фактурою на першому і другому поверхах. Замковими камені вікон другого-третього поверхів з волютами зі стилізованими пальметами. Над вікнами розміщено фриз з регулярним ововим рисунком. Віконні прорізи четвертого поверху утворюють аркаду, що спираються на рельєфні балясини з іонічними капітелями. Архівольти вікон декоровано намистинками. Над архівольтами — розетки в облямуванні з акантового листя. Ажурні ґрати балконів мають регулярний рисунок з пальмет. Карниз має великий виніс, спирається на декоративні кронштейни, та має фриз з горизонтальними картушами.

Під еркером знаходиться аркова ніша, що об'єднує проїзд на подвір'я і вхід у під'їзд. Архівольт арки оформлено клинами з великозернистим рустом. Стіни проїзду містять ніші з архівольтами, що декоровано гуртами і замковими каменями з листям аканта, імпости з масивними канелюрованими консолями з фестонами. Плафон проїзду складається з діагональних кесонів з центральною розеткою. Над вхідними дверима знаходяться два вікна з картушем між ними. Металеві грифони фланкують нішу проїзду.[1]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Житловий будинок, 1898 | Звід Історії Пам'яток Києва. new.pamyatky.kiev.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.