Бій при Мойковаці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бій при Мойковаці
Сербський фронт (Перша світова війна)
Бій біля Мойковаца
Бій біля Мойковаца

Бій біля Мойковаца
Дата: 67 січня 1916 року
Місце: Мойковац, Королівство Чорногорія
Результат: Перемога Чорногорії
Сторони
Австро-Угорщина Австро-Угорщина Королівство Чорногорія
Командувачі
Австро-Угорщина Австро-Угорщина Конрад фон Гетцендорф
Австро-Угорщина Австро-Угорщина Вільгельм фон Райнер
Королівство Чорногорія Янко Вукотич
Королівство Чорногорія Крсто Попович
Військові сили
20 000 чоловік 6500 чоловік

Бій при Мойковаці (серб. Бој на Мојковцу, Boj na Mojkovcu) — бій, який відбувся 6 — 7 січня 1916 року між австрійськими та чорногорськими військами під час Першої світової війни. Завершився перемогою чорногорських військ, яка дала можливість частинам сербської армії продовжити відступ до Албанії.

Бій[ред. | ред. код]

Під час кампанії 1915 року австро-угорські та німецькі війська змогли здобути низку перемог і відтіснити сербську й чорногорську армії. Після втручання Болгарії у війну на боці Центральних держав сербська армія була змушена відступати до адріатичного узбережжя в Албанію.

Центральна площа Мойковаца з пам'ятником Я. Вукотичу

Чорногорська армія, ослаблена в боях 1914 року, у результаті нестачі боєприпасів відчайдушно стримувала натиск австро-угорських військ і відступала углиб території Чорногорії. 5 січня 1916 року Санджацька дивізія чорногорської армії отримала наказ затримати просування австрійських військ біля Мойковаца для того, щоб дати можливість відступити сербській армії.

Бої відбувалися 6 і 7 січня, на православне Різдво Христове, тому цей бій часто називають «Криваве Різдво». Чорногорська армія на чолі з Янко Вукотичем і Крсто Поповичем, незважаючи на чисельну перевагу австро-угорської армії, змогла здобути перемогу в боях біля Мойковаца і зупинити просування австрійських військ. Це дало можливість частинам сербської армії продовжити відступ до Албанії.

Австро-угорські війська зазнали відчутних втрат, чорногорці втратили кілька сотень чоловік убитими. Однак чорногорські війська не довго утримували свої позиції. Незабаром австрійці відновили наступ, і чорногорці були змушені відступати.

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • При в'їзді у Мойковац встановлено пам'ятник на честь битви. Пам'ятник розташовано біля мосту через річку Тара[1]. Також на центральній площі міста встановлено пам'ятник командувачу чорногорськими військами в битві Янко Вукотичу.
  • У грудні 2014 року відбулася виставка в Історичному музеї Сербії «Жінки-добровольці в Першій світовій війні», на якій представлені матеріали про Василію Вукотич, дочку Янко Вукотича, яка билася в тій битві[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мойковац. Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 18 квітня 2021.
  2. Monodrama "Čelične ratnice" o ženama u Velikom ratu // Blic[en]. — 2014. — . — 12. Архівовано з джерела 19 квітня 2021. Процитовано 2016-08-05.

Література[ред. | ред. код]

  • Cyril Falls. The Great War. р. 140