Бій під Каровим

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бій під Каровим
Боротьба УПА проти радянської армії
Дата: 29-30 серпня 1944 року
Місце: Каров, Львівська область, Україна
Результат: Прорив радянських рубежів невеликими групами УПА
Сторони
Українська Повстанська Армія СРСР
Командувачі
Дмитро Петрович Пелип

Василяшко Василь Іванович Григорій Шклянка Микола Равлик Олексій Хомін

Павло Євсійович Корженко
Військові сили
угрупування УПА - 1400 чоловік

курінь "Галайда"

  • сотня «Галайда I»
  • сотня «Галайда II»

сотня "Крилачі"

чота СКВ

чота "Добвні"

сотня «Беркута»

3-й батальйон 2-го полку (250 осіб)

окремі групи солдатів 88-го і 104-го відділів прикордонних військ (всього 450 прикордонників) чотири ескадрони 29-го гвардійського полку артилерійська батарея і 82-мм мінометна батарея міномети і "Катюши" Підкріплення

  • 7 автомашин
Втрати
За даними Совєтів:

625 чоловік вбитих

За даними УПА:

10 загинуло

12 поранено

2 потрапили в полон

За даними Совєтів:

32 вбитих

48 поранених

1 зник безвісти

За даними УПА:

300 вбитих

200 поранених

Битва УПА під Каровим — зіткнення що відбулося 29-30 серпня 1944 року. Це була зустріч між військами НКВС (СРСР) і силами УПА

Початок битви[ред. | ред. код]

27 серпня 1944 року радянська розвідка виявила угрупування УПА, що числилося 1400 осіб, в лісі Карів-Піддубці. Для операції було виділено 3-й батальйон 2-го полку (250 осіб, командувач — майор Корженко), групи солдатів 88-го і 104-го відділів прикордонних військ (450 осіб), чотири ескадрони 29-го гвардійського полку. Підтримку піхоті надавали артилерійська та 82-мм мінометна батареї. 29 серпня на світанку радянські війська оточили ліс і зайняли позиції для атаки.

Сутички[ред. | ред. код]

Курінь «Галайда» під командуванням Дмитра Пелипа, що складався з трьох сотень: «Галайда I» (командир Василь Василяшко) та «Галайда II» (командир Григорій Шклянка), протистояв енкаведистам. Сотня «Крилачі» під керівництвом Миколи Равлика-«Беркута» приєдналася до куреня. Їх підтримувала чота СКВ. О 5:30 мешканці навколишніх сіл, що втікали, попередили партизанів про оточення. Це дозволило партизанам заздалегідь зайняти оборонні позиції.

29 серпня о 7 ранку розпочався інтенсивний артобстріл, який не завдав шкоди повстанцям. Противник почав наступ зі сходу, де була розташована сотня «Галайда 2». Основний удар перенесено на центр позицій, які займала сотня «Галайда 1» і місцева чота. Енкаведисти, що наступали з півночі, відтіснили чоту Олексія Хоміна-«Максима» і спровокували панічну втечу солдатів СКВ. Василяшко перекинув чоту «Добвні» на допомогу, зібрав тікаючих стрільців і повів їх в контратаку. Після упорядкування позицій, воїни сотні «Галайда 1» продовжили наступ і змусили енкаведистів відступити. Це дозволило командиру сотні «Галайда-2» вивести свій відділ з оточення.

Результат[ред. | ред. код]

О 19 годині енкаведисти отримали підкріплення і розпочали новий наступ. Це призвело до злому лінії оборони УПА на ділянці сотні «Беркута». З настанням сутінків радянські війська припинили наступ. Упівці розбилися на групи і проривалися через радянські рубежі. Вранці наступ продовжився, але в оточенні залишилися лише декілька груп упівців, які були знищені. Радянські війська оцінили втрати УПА в 625 убитих. Вони втратили 32 вбитих і 48 поранених, один солдат пропав. За даними УПА, загинуло 10 партизан, 12 були поранені. Два бійця УПА потрапили в полон. Втрати радянських військ склали приблизно 300 убитих і близько 200 поранених.

Примітки[ред. | ред. код]