Вавилон-5: Дорога додому

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вавилон-5: Дорога додому
англ. Babylon 5: The Road Home[1]
Вид анімаційний
Жанр науково-фантастичний фільм[2]
Режисер Matt Petersd[2]
Продюсер Джозеф Майкл Стражинськи і Rick Moralesd[3]
Сценарист Джозеф Майкл Стражинськи
Композитор Лоліта Рітманіс[4] і Kristopher Carterd[5]
Тривалість 79 хв.[6]
Мова англійська[2]
Країна  США
IMDb ID 27712788

«Вавилон 5: Дорога додому» — американський анімаційний фільм 2023 року, створений компанією Warner Bros. Animation, анімований Studio Mir і розповсюджений компанією Warner Bros. Discovery Home Entertainment. Сценарій фільму створив автор оригінальної франшизи «Вавилон 5» Дж. Майкл Стражинськи, режисером фільму виступив Метт Пітерс. Фільм вийшов на екрани 14 серпня 2023 року.

Є сьомим повнометражним фільмом у франшизі, першим анімаційним фільмом з використанням анімації CGI та другим, що випущений одразу на відео (першим був міні-серіал Вавилон-5: Втрачені оповіді, випущений у форматі 4K UHD).[7]

Сюжет[ред. | ред. код]

Після закінчення Війни Тіней, але до подій «Вавилон 5: Загублені оповідання» президент Міжзоряного альянсу Джон Шерідан і Деленн залишають Вавилон 5, щоб далі розвивати Міжзоряний Альянс і вирушають до Мінбара. На Мінбарі Шеридан береу часть у відкритті передового об'єкту енергетичної інфраструктури, однак несподівано йому стає зле, як виявилося пізніше — через використання тахіонів у технологічному процесі. Внаслідок цього, він починає подорожувати у часі проти своєї волі (як і у епізоді другого сезону «Війна без кінця»).

Перший стрибок переносить Шеридана у майбутнє, де зустрічає старішого доктора Стівена Франкліна (який змушений збрехати Шеридану, що той перемістився на 18 років, а не на 23 роки, оскільки Джон помер три роки тому, а Стівен не має духу сказати йому про це). Проведене Франкліном обстеження Шеридана показує, що той не відповідає фазі часу і може опинитися в альтернативній реальності, і пропонує план — знайти Затраса та отримати стабілізатор часу. Однак перш ніж вдається щось зробити, Джон переноситься у часі.

Стрибок переносить Шеридана на Землю в рік, коли він очолив станцію Вавилон-5, на ферму батьків. Після короткої розмови з батьком, він знову стрибає — цього разу у 2256 рік, рік злощасної дослідницької експедиції «Ікара» на планету Тіней Заґадум. Він намагається попередити експедицію, але надто пізно — учасники експедиції пробуджують Тіней, і ті атакують експедицію. Шеридан в цей момент знову стрибає.

Потрапивши в альтернативну лінію часу, Шеридан опиняється на «Вавилоні-5», яким він ніколи не командував, і який захоплюють Тіні. Джон зустрічає командора Джеффрі Сінклера, намагаючись пояснити, що з ним відбувається. Оскільки станцію майже втрачено, Сінклер залучає Шеридана до останньої битви із Тінями. Єдиний спосіб врятувати тих, хто евакуюється з Вавилону-5 — підірвати реактор станції, тим самим знищивши флот Тіней навколо. Шеридан починає процес самознищення, коли несподівано з'являються Літа Александер та Ґ'Кар, які завершують процес, оскільки Джон знову переміщується.

Наступний стрибок переносить його у «правильну» часову лінію, у каюту капітана Елізабет Локлі на Вавилоні-5. Джон переконує Елізабет доправити його на Епсилон-3, щоб зустрітися із Затрасом і отримати часовий стабілізатор. Затрас повідомляє, що постійні переміщення Джона в часі та просторі можуть призвести створити до колапсу через вплив спостерігача на спостережуване всі часові лінії зіллються і зрештою зникнуть. Перш ніж Затрас встигає стабілізувати Шеридана, той знову стрибає.

Наступний стрибок переносить його на Землю, в реальність, де Тіні перемогли. Джон бачить Сьюзен Іванову та Лондо Молларі, які змирилися і чекають, коли ворлонці зіштовхнуть Місяць на Землю, щоб знищити її, перш ніж планета дістанеться Тіням. Коли Місяць починає падіння, Джон стрибає ще раз і опиняється на межі простору, часу та реальності, яка називається Край. Де зустрічає сутність, яка набуває подоби Ґ'Кара та пояснює загрозу, що Джон несе реальності. Джон задається питанням — навіщо він взагалі існує, якщо він такий небезпечний, однак сутність пояснює, що знищення Джона може перервати «великий експеримент свідомості», і повідомляє, можливість заснована на любові, велич якої не так просто знищити. Джон знову переміщується, перш ніж встигає поставити сутності нові питання.

Він опиняється в реальності, де ніколи не було експедиції «Ікара», і він сам, але молодший, командує Вавилоном-5. Шеридан намагається пояснити своєму «я» у цій реальності, що з ним сталося, але той ставиться з недовірою, до моменту, поки Літа Александер не сканує його мозок і підтверджує його історію. В цей час з Епсилону-3 прибуває Затрас, але Джон знову починає стрибок. Затрас нагадує йому, що він може вплинути на те, куди саме він стрибає, в залежності від своїх почуттів, і Джон думає про Деленн. Відкривається портал, і Шеридан розуміє, що Деленн весь час слідувала за ним, намагаючись врятувати. Джон бере її за руку і повертається додому.

Ролі озвучення[ред. | ред. код]

Додатково у створенні фільму узяли участь:

Історія створення[ред. | ред. код]

У квітні 2023 року творець оригінального серіалу, Майкл Стражинськи оприлюднив у соціальних мережах повідомлення «надходять чудові новини», і це не було пов'язано із перезавантаженням серіалу від CW та показом нового логотипу Вавилону 5.[9] Фільм був офіційно анонсований у травні 2023 року, і наступного тижня почали з’являтися новини. Стражинськи зазначив, що фільм «вже закінчений і готовий, і він найбільш схожий на Вавилон-5 з усього, що ми робили після оригінального серіалу»[10] Назва фільму, перше зображення, актори озвучення, продюсери та режисер були оголошені 10 травня 2023 року. Метт Пітерс, який раніше працював над фільмом «Бетмен і Супермен: Битва суперсинів» для Warner Bros. Animation і Warner Bros. Home Entertainment, став режисером фільму, а Сем Регістр — продюсером[11].

12 травня 2023 року Стражинськи повідомив, що дата виходу, короткий опис сюжету, а також трейлер та інформація про можливості перегляду фільму будуть оголошені в середині червня [12]. 10 червня Стражинськи поділився кількома кадрами фільму з першого показу [13], а вже 15 червня була оголошена дата виходу фільму та оприлюднено трейлер.[14]

За винятком Джейсона Картера[en] Джейсона Картера, який зіграв у серіалі Маркуса Коула, усі актори, що ще залишилися в живих, повернулися, щоб озвучити своїх персонажів. В кінці титрів є присвята постійним та запрошеним акторам, які померли після закінчення серіалу в 1998 році, зі словами To Absent Friends In Memory, Still Bright.

Випуск[ред. | ред. код]

Warner Home Video[en] випустила фільм на домашніх носіях у форматах Blu-ray, 4K і відео на замовлення 14 серпня у Великий Британії та 15 серпня 2023 року у США.[15] [16]

Сприйняття[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes фільм отримав оцінку 83% на основі оглядів 6 критиків.[17] Тара Беннетт з IGN Movies оцінила його на 7 із 10: «Сценарій Дж. Майкла Стражинськи показує почуття та емоції[a], що, ймовірно, припаде до душі глядачам, які ностальгують, однак буде трохи нудотним для тих, хто не доклався до перегляду оригінального серіалу».[18]

Роб Оуен з Pittsburgh Tribune-Review зазначив: «Кажуть, що „Дорога додому“ — це стандартна науково-фантастична картинка ні про що, сповнена гуманізму».[19]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. в оригіналі використано ідіому "wears its heart on its sleeve"

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б в Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  3. https://www.imdb.com/name/nm3262328/
  4. https://www.imdb.com/name/nm0728667/
  5. https://www.imdb.com/name/nm0141766/
  6. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  7. Flook, Ray (9 червня 2023). Babylon 5: J. Michael Straczynski Shares "The Road Home" Film Images. Bleeding Cool. Архів оригіналу за 22 червня 2023. Процитовано 9 серпня 2023.
  8. Couch, Aaron (10 травня 2023). 'Babylon 5: The Road Home' Voice Cast Unveiled (Exclusive). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 11 травня 2023. Процитовано 18 травня 2023.
  9. Lovett, Jamie (26 квітня 2023). Babylon 5 Creator Teases News on the Way with New Logo. ComicBook.com. Архів оригіналу за 29 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  10. Otterson, Joe (3 травня 2023). 'Babylon 5' Animated Movie in the Works, Series Creator J. Michael Straczynski Says. Variety. Архів оригіналу за 16 травня 2023. Процитовано 18 травня 2023.
  11. Lovett, Jamie (10 травня 2023). Babylon 5 Animated Movie Title, Cast, and First Look Revealed. ComicBook.com. Архів оригіналу за 29 травня 2023. Процитовано 10 травня 2023.
  12. Dodge, John (May 2023). Babylon 5 Creator Reveals When the Animated Movie's Trailer, Release Date Will Debut. CBR.com. Архів оригіналу за 21 травня 2023. Процитовано 15 травня 2023.
  13. Archived copy. Архів оригіналу за 10 червня 2023. Процитовано 9 серпня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  14. Archived copy. Архів оригіналу за 9 серпня 2023. Процитовано 9 серпня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  15. Bonk, Lawrence (3 травня 2023). 'Babylon 5' will return as an animated movie from its original creator. Engadget. Архів оригіналу за 18 травня 2023. Процитовано 18 травня 2023.
  16. {{Cite web|url=https://www.inverse.com/entertainment/babylon-5-the-road-home-animated-movie-cast-cliffhanger%7Ctitle=Babylon 5‍ '​s New Movie Could Use Time Travel to Resolve Its Biggest Cliffhanger|last=Britt|first=Ryan|date=May 11, 2023|website=Inverse|archive-url
  17. Babylon 5: The Road Home. Rotten Tomatoes.
  18. Bennett, Tara (16 August 2023). Babylon 5: The Road Home Review. IGN.
  19. Owen, Rob (17 August 2023). TV Talk: Strikes' impact, ‘Suits’ surge, ‘Babylon 5’ returns. TribLIVE.com.