Вафа Султан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вафа Султан
араб. وفاء سلطان
Народилася 14 липня 1958(1958-07-14) (65 років)
Баніяс
Країна  США
 Сирія
Місце проживання Лос-Анджелес
Діяльність психіатриня, есеїстка
Alma mater Університет Алеппо[1]
Напрямок ра[2]
Конфесія атеїзм
Сайт annaqed.com/en/default.aspx

Вафа Султан (араб. وفاء سلطان‎; англ. Wafa Sultan нар. 1958, Баніяс, Сирія) — американська письменниця, активістка за права мусульманських жінок, критик ісламу і мусульманського суспільства[3] .

Біографія[ред. | ред. код]

Вафа Султан народилася у великій мусульманській алавітській сім'ї, в сирійському місті Баніяс[3]. Її батько був побожним мусульманином, займався продажем зерна . Ставлення Вафи Султан до ісламу змінилося в 1979 році, в той час вона була студенткою в Алеппо. Одного разу представники радикальної ісламської організації Брати мусульмани увірвалися до університету і з криками «Аллах Акбар» розстріляли професора.

У 1989 році вона переїхала до Лос-Анджелеса. Згодом отримала американське громадянство.

Вона придбала популярність після теракту 11 вересня 2001 року своєю участю в політичних дебатах з приводу ситуації на Близькому Сході. Її твори арабською мовою, були опубліковані в різних газетах. Вона також виступала на телебаченні, зокрема на телеканалах «Аль-Джазіра» і CNN.

21 лютого 2006 року Султан, перебуваючи в студії в Лос-Анджелесі, взяла участь у телепередачі «Протилежний напрям» («الاتجاه المعاكس»). У ній вона сперечалася з Фейсалом аль-Касемом і Ібрагімом аль-Хулі на тему «зіткнення цивілізацій», вперше висунуту Самюелем Гантінгтоном. Вона критикувала мусульман за неадекватне ставлення до іновірців і невизнання їхніх досягнень, в той час як самі мусульмани користуються їхніми ресурсами і технологіями. Близькосхідний Інститут журналістських досліджень (MEMRI) опублікував уривок з її інтерв'ю, який переклали англійською і пізніше виклали на різних вебсайтах.

3 жовтня 2009 року, Султан випустила свою першу книгу англійською мовою «Бог, який ненавидить: Смілива жінка, яка розпалила мусульманський світ, виступає проти зла ісламу». У своїй книзі Султан розповідає про свою історію життя та особисті стосунки з ісламом. Вона намагається розглянути історію ісламу з психологічної точки зору та вивчити політичну ідеологію сучасної форми релігії.

У жовтні 2010 року Султан було викликано експертом на судовому процесі проти Герта Вілдерса — нідерландського політика, якого судили за антиісламські заяви, а згодом виправдали. На судовому засіданні Султан підтвердила, що вона кілька разів зустрічалася з Вілдерсом, бачила його фільм «Фітна» і загалом погоджувалась з його поглядами щодо ісламу.[4]

10 січня 2011 року Султан, виступаючи у телешоу «CrossTalk», заявила: «Я не проти мусульман, я проти ісламу».[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.nytimes.com/2006/03/11/world/middleeast/for-muslim-who-says-violence-destroys-islam-violent.html
  2. https://www.frontpagemag.com/fpm/261187/counter-jihad-were-about-truth-not-hate-danusha-v-goska
  3. а б By JOHN M. BRODER. For Muslim Who Says Violence Destroys Islam, Violent Threats. Архівовано з джерела 20 липня 2014. Процитовано 6 березня 2021.
  4. Baudet, Thierry (19 січня 2011). Thou Shalt Not Offend Islam. City Journal. Архів оригіналу за 16 травня 2011. Процитовано 27 червня 2011. {{cite magazine}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  5. RT news: CrossTalk: host Peter Lavelle, at marker number 17.10 [1] [Архівовано 12 січня 2011 у Wayback Machine.] RT news: CrossTalk: host Peter Lavelle, at marker number 17.10 [2] [Архівовано 15 квітня 2016 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]