Вектор прав людини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Громадська організація «Вектор прав людини» — українська правозахисна неурядова організація, головною метою якої є реалізація та захист основоположних свобод, прав людини через сприяння практичному виконанню норм та принципів, викладених у міжнародних документах, ратифікованих Україною та усіх інших зобов’язань України у сфері прав людини та основоположних свобод. Заснована у 2016 році в Києві.

Громадська організація "Вектор прав людини"
(ВПЛ)
Оригінальна назва Громадська організація "Вектор прав людини"
Дата заснування 2016
Тип громадська організація
Мета діяльності реалізація та захист основоположних свобод, прав людини через сприяння практичному виконанню норм та принципів, викладених у міжнародних документах, ратифікованих Україною та усіх інших зобов’язань України у сфері прав людини та основоположних свобод.
Голова Рибак Валерія Валеріївна
Офіційний сайт hrvector.org

Керівництво

[ред. | ред. код]

Валерія Рибак, директорка ГО «Вектор прав людини», українська правозахисниця, має досвід роботи як в державних установах, так громадських організаціях, авторка та розробниця механізму трансляцій судових засідань технічними засобами судів, експертка з судового моніторингу, авторка досліджень, публікацій та посібників щодо комунікаційної діяльності судової влади, дотримання права на справедливий суд в Україні, розвитку психологічної допомоги потерпілим від подій війни та подолання наслідків війни росії проти України.

Члени правління організації: Назарій Боярський — правозахисник, тренер неформальної освіти, Олександра Делеменчук — правозахисниця, експертка з адвокації, безпеки, засновниця Tbilisi Shelter City (Сакартвело), Олесь Курівчак – IT – спеціаліст, громадський активіст, Валентин Бобруйко – соціальний працівник, експерт з безпечних стосунків, в сфері профілактики ВІЛ/СНІД, ІПСШ, Сергій Харитонов, старший програмний спеціаліст МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Історія діяльності

[ред. | ред. код]

Заснування організації

[ред. | ред. код]

У 2015 році розпочався проєкт «Суд людською мовою», що станом на сьогодні є одним із основних напрямків діяльності ГО.  Громадська організація «Вектор прав людини» та проєкт «Суд людською мовою» діють для захисту права на справедливий суд, зокрема права на публічні судові слухання і принципу гласності судових процесів.

Вперше в Україні та інших країнах завдяки ефективній співпраці інститутів громадянського суспільства та органів судової влади вдалося досягнути самостійного транслювання судами відкритих судових засідання для необмеженого кола осіб.

Усі відео можна переглянути на сайтах судів та на офіційному YouTube каналі «Судова влада України».

Громадська організація «Вектор прав людини» – єдина організація, яка активно розвиває цей механізм. Така діяльність здійснюється у співпраці з органами судової влади.

29.11.2016 року ГО "Вектор прав людини" та Рада суддів України підписали меморандум про співпрацю.

Механізм транслювання судових засідань

[ред. | ред. код]

Механізм транслювання судових засідань технічними засобами суду ліг в основу багатьох інших активностей, як наприклад, коментування судових трансляцій судовими коментаторами(-ками) «Суд людською мовою», підготовка спеціалістів правничих професій.

За допомогою відеокоментарів судові коментатори (адвокати, юристи, експертиу сфері правосуддя) роз’яснювали глядачам процесуальні аспекти засідань, що транслюються технічними засобами судів. Це загалом сприяло розвитку українського правопросвітницького влогінгу.

ГО «Вектор прав людини» розроблено унікальну методологію з використанням відео судових засідань, трансльованих технічними засобами судів, та їх коментування для підготовки майбутніх спеціалістів у галузі права у закладах вищої освіти для освіти. До розробки та апробації даної методики долучились Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Академія адвокатури України, Київський університет права НАН України. Експертами ГО «Вектор прав людини» підготовлені публікації «Використання судових трансляцій при навчанні праву: методичні рекомендації», «Навчаємо через практику: досвід використання судових трансляцій у викладанні права», які надалі поширені за підтримки Міністерства освіти і науки України та Національної академії правових наук України.

Судова журналістика

[ред. | ред. код]

ГО «Вектор прав людини» налагоджує співпрацю з багатьма закладами вищої освіти України, що зокрема закріплено меморандумами про співпрацю та напрацьованою широкою мережею контактів з викладачами, які здійснюють підготовку майбутніх спеціалістів правничих, журналістських спеціальностей.

У контексті правопросвітницької діяльності та налагодження діалогу судової влади та громади команда ГО «Вектор прав людини» активно працювала також над розвитком судової журналістики, наприклад, проведено всеукраїнське онлайн-опитування журналістів і журналісток щодо співпраці з судами, за результатами якого ГО провела низку освітніх та комунікаційних заходів для медіа і судів. А результати дослідження широко використовувались судами у плануванні їх комунікаційної роботи.

У 2019 році ГО «Вектор прав людини» започаткувала Конкурс журналістських робіт «Суд людською мовою», у якому взяли участь журналісти, блогери зі всієї України. Конкурс відвувався також у 2020 та 2021 роках.

Від заснування організація системно працює з судами з метою підвищення їх рівня комунікації із суспільством. Навчальні програми ГО охопили майже всі суди України та користуються значним попитом. Наприклад, у 15 тренінгах «Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади» протягом 2016-2018 років взяло участь представників(-ць) 323 судів 20 областей України (в т.ч. по представнику(-ці) із кожного суду Луганської та Донецької областей), що становить 48% усіх судів України. У подальші роки освітня та просвітницька діяльність активно продовжилась та команда ГО «Вектор прав людини» постійно моніторить освітні потреби представників комунікаційних команд судів, забезпечуючи за допомогою тренінгів, менторських програм та інших заходів.

Посилення спроможності судової влади забезпечувати правосуддя в умовах збройного конфлікту

[ред. | ред. код]

ГО «Вектор прав людини» разом із партнерами здійснювали перше комплексне дослідження спроможності судової влади забезпечувати правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України. Для діагностування проблем силами організації, партнерів та залучених експертів(-ок) проведено моніторинг 214 судових засідань у різних категоріях справ у судах Донецької та Луганської областей, дотичних до зони проведення АТО, а також в інших судах у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, моніторинг матеріально-технічного стану 52 будівель, забезпечення адміністративної роботи судів Луганської та Донецької областей протягом листопада 2016 року – квітня 2017 року; проведено аналіз майже 750 публікацій в електронних засобах масової інформації з тематики дослідження. З результатами дослідження можна ознайомитись у звіті «Правосуддя на сході України в умовах збройної агресії російської федерації. Звіт за результатами дослідження спроможності судової системи забезпечувати правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України 2016 – 2017».

У подальші роки, наприклад, впроваджені проєкти за підтримки Ради суддів України, Департаменту Офісу Генерального прокурора України з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту в Україні, ОГПУ, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим з метою забезпечення права знати правду про перебіг подій збройного конфлікту через налагодження співпраці та підвищення компетенцій залучених у розслідування, розгляд та висвітлення судових справ сторін; покращення рівня довіри та ставлення до судової гілки влади через належне висвітлення судових рішень у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України; посилення спроможності судів у частині здійснення комунікаційної діяльності щодо справ про воєнні злочини. В межах проєктів команда активно працювала як з судами, правоохоронними органами, так і з медіа щодо висвітлення судових процесів, пов'язаних із збройним конфліктом в Україні.

Із початком повномасштабної війни в Україні

[ред. | ред. код]

ГО «Вектор прав людини» продовжує працювати задля забезпечення права на справедливий суд, зокрема в частині права на відкриті слухання, налагодження діалогу судової влади та громади та розвитку судових комунікацій. Важливим стратегічним напрямком є підвищенням рівня спроможності судів та інших акторів у висвітленні судових процесів, пов’язаних з агресією РФ щодо України з особливою увагою до воєнних злочинів.

У 2022 році експерти ГО «Вектор прав людини» провели дослідження та підготували звіт «Комунікація судовою владою справ, пов’язаних з війною: 10 питань-відповідей», що був схвалений рішенням Ради суддів України № 33 від 06 жовтня 2022 року. У рекомендаціях звіту зазначається про важливість здійснення постійної, системної комунікації судових справ, пов’язаних з війною в Україні, насамперед приділяючи увагу воєнним злочинам, до яких існує великий інтерес з боку українського суспільства та міжнародної спільноти.

У 2023 року у співпраці з судовими органами ГО «Вектор прав людини» активно працювала над налагодженням процесу комунікації судових процесів та рішень про воєнні злочини. В межах цієї діяльності експерти провели та опублікували у відкритих джерелах звіт «Моніторинг медіа та аналіз сайтів судів щодо висвітлення справ про воєнні злочини», розробили «Керівні принципи комунікації судових процесів та рішень про воєнні злочини. Для судів першої та апеляційної інстанцій». Документ схвалений та рекомендований судам до використання  рішенням № 47 Рада суддів України від 02 листопада 2023 року.

17-18 лютого 2023 року ГО провела конференцію з обміну досвідом спеціалістів(-ок) допомагаючих професій «Психологічна та правова допомога потерпілим від війни: рік досвіду після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та сучасні виклики». Конференцію відвідали протягом двох днів 117 учасників та учасниць з України та з-за кордону з різних професійних спільнот: юридичної, психотерапевтичної, медичної та інших, які представляли як державні органи, так і громадські організації.

Підготовлено дві важливі публікації:

  • «Психологічна і правова допомога онлайн упродовж першого року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Короткий огляд потреб надавачів провайдерів психологічної та правової допомоги. Частина 1»
  • «Психологічна і правова допомога онлайн упродовж першого року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Довідник провайдерів, які надають психологічну та правову допомогу постраждалим від війни РФ проти України. Частина 2».

Ці активності допомогли виявити важливі потреби професійних спільнот у навчанні та підтримці, тому в 2023 році реалізовується проєкт «Допомога допомагаючим», який спрямований на підсилення спроможностей спеціалістів(-ок) допомагаючих професій. Станом на вереснь 2023 року у межах освітніх заходів цієї програми участь взяли 230 спеціалістів(-ок) зі 628 аплікантів(-ок).

Розвиток міжнародної солідарності

[ред. | ред. код]

Важливим напрямом діяльності ГО є розвиток міжнародної солідарності, тому Вектор прав людини впроваджує й міжнародні проєкти, наприклад «У пошуках прав людини», «У пошуках солідарності», «Роль правозахисників(-ць) у євроінтеграційних процесах» у співпраці з громадськими організаціями з України, Сакартвело, Молдови.

У проєктах приділяється увага історичній пам’яті, розвитку правозахисного руху, правопросвітницькій діяльності.

Публікації

[ред. | ред. код]
  1. Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів України, 2017 рік / Валерія Рибак / ГО «Вектор прав людини» — Київ, 2017 р. — 68 с.
  2. Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників і працівниць судів України, 2018 рік / Валерія Рибак / ГО «Вектор прав людини» ― Харків, 2019 р. — 88 с.
  3. Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників і працівниць судів України, 2019 рік / Валерія Рибак, Назарій Боярський / ГО «Вектор прав людини», Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні — Київ, 2019 р. — 160 с.
  4. Медіавідкритість судів України. Результати всеукраїнського опитування працівників і працівниць судів України, 2020 рік / В. Рибак, Н. Боярський; за ред. Давліканової О. — Київ: ГО «Вектор прав людини», Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, 2021 — 152 с.
  5. Fiat iustitia! Вплив висвітлення судових рішень у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, на ставлення громадськості до судової гілки влади / уклад. : Н. Боярський, К. Захаров, В. Лебідь, О. Мартиненко, В. Рибак, М. Тарахкало, Є. Чекарьов, А. Черноусов, С. Щербань. — Київ: ГО «Вектор прав людини», 2022. — 188 с.
  6. Конкурс журналістських робіт «Суд людською мовою» 2021 рік: матеріали, що взяли участь / Валерія Рибак — К.: ГО «Вектор прав людини», 2022 рік — 26 с.
  7. Суд взаємодіє! Практичний посібник з організації комунікаційних та просвітницьких заходів / Назарій Боярський, Валерія Рибак, Олена Давліканова / ГО «Вектор прав людини», Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні — Київ, 2021 р. — 164 с.

Посилання

[ред. | ред. код]

Офіційний сайт ГО «Вектор прав людини»

Сторінка ГО "Вектор прав людини" в Instagram

Сторінка ГО "Вектор прав людини" в Facebook

Канал ГО "Вектор прав людини" в Telegram

YouTube-канал ГО "Вектор прав людини"