Вельке-Капушани – Страхотина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вельке-Капушани – Страхотина. Карта розташування: Словаччина
Вельке-Капушани
Вельке-Капушани
Страхотина
Страхотина
Пункти, які має сполучити газопровід

Вельке-Капушани – Страхотина (Інтерконнектор Польща-Словаччина) — газопровід-перемичка, який з’єднує газотранспортні системи Польщі та Словаччини.[1]

Оператори: Gaz-System та Eustream.

Газопровід споруджено в межах політики Європейського Союзу на усебічну інтеграцію газових ринків країн-учасників. Він має довжину 165 км, з яких 61 км припадатиме на польську ділянку. Для трубопроводу обрали діаметр труб 1000 мм та робочий тиск у 8,4 МПа. Його пропускна здатність 4,7 млрд м3 у словацькому та 5,7 млрд м3 у польському напрямках.

Введення в експлуатацію Інтерконнектора Польща-Словаччина означає завершення масштабного проєкту в Польщі під назвою «Газовий коридор Північ — Південь».[1]

На початку 2020-го оператор польської ГТС Gaz-System замовив виробництво труб, необхідних для спорудження його ділянки газопроводу.

У Польщі інтерконектор сполучений з трубопроводом Щецин – Страхотина, по якому у першій половині 2020-х мають початись поставки природного газу з балтійського напрямку (із Норвегії та імпортованого через термінал для ЗПГ), а також підземним сховищем газу у Страхотині. В Словаччині він виходить на трасу газопроводу «Братство» в районі потужної компресорної станції Вельке-Капушани.[2][3]

Дата початку комерційної експлуатації інтерконектора – 12 жовтня 2022 року.[4]

Польща отримає інфраструктурний доступ до джерел газу, розташованих у Південній Європі, Північній Африці та на Кавказі. Словаччина отримає доступ до газу з Baltic Pipe (норвезький шельф), LNG-терміналу у Свиноуйсьце та LNG-терміналу у Клайпеді.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Польща та Словаччина завершили будівництво інтерконектора між країнами. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 17 січня 2024.
  2. GAZ-SYSTEM S.A.: GAZ-SYSTEM launches construction of the Poland-Slovakia gas interconnection. en.gaz-system.pl. Процитовано 12 лютого 2021.
  3. GAZ-SYSTEM S.A.: ANOTHER IMPORTANT STAGE OF THE POLAND-SLOVAKIA INTERCONNECTOR. en.gaz-system.pl. Процитовано 12 лютого 2021.
  4. www.gaz-system.pl https://www.gaz-system.pl/en/asset-en.html?id=9376433a-4376-4240-bfc0-a701034f28fe&download=false. Процитовано 17 січня 2024. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)