Вулиця Жабинського (Чернігів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Жабинського
 Україна
Населений пункт Чернігів
Новозаводський район
Історичні відомості
Назва на честь Жабинський Дмитро Іванович
Колишні назви Вокзальна
Дата початку забудови 1930-ті[1]
Серія вулиці Чернігова
Протяжність 1,36 км
Поштові індекси 14017
Зовнішні посилання
Мапа

Вулиця Жаби́нського — вулиця в Новозаводському районі міста Чернігів. Пролягає від глухого кута біля вулиці Івана Мазепи до вулиці Старобілоуська.

Примикають проспект Перемоги, провулок Вокзальний.

Історія[ред. | ред. код]

На початку 1930-х років на місці сучасної вулиці було прокладено дорогу вздовж товарного двору залізничної станції. У 1960-х роках отримала назву Вокзальна вулиця — через близькість до залізничного вокзалу.

1983 року вулиця отримала сучасну назву — на честь Героя Радянського Союзу, уродженця Чернігова Дмитра Івановича Жабинського.

Парна сторона вулиці, що на північ від проспекту Перемоги, почала забудовуватися комплексом 10-поверхових будинків у 2010-х роках — у 2016 році введено в експлуатацію перший будинок.

Забудова[ред. | ред. код]

Початок вулиці парна і непарна сторони зайняті багатоповерховою житловою (5-поверхові і 10-поверхові [2] будинки, один 14-поверховий) і нежитловою (територія ринку, хлібокомбінату, склади, магазини непродовольчих продуктів) забудовою. Кінець вулиці парна та непарна сторони зайняті садибною забудовою, частково малоповерховою житловою (один 2-поверховий будинок). Початок вулиці парна сторона зайнята територією Привокзального ринку (проспект Перемоги №13).

На розі вулиці Жабинського та Вокзального провулка розташований стадіон «Локомотив». Між малоповерховою житловою забудовою вулиці Привокзалною та багатоповерховою житловою забудовою вулиці Жабинського розташований Залізничний парк.

Установи:

  1. будинок № 2/6 — Чернігівська митниця
  2. будинок № 11 - Чернігівський комбінат хлібопродуктів № 1
  3. будинок № 15 - КП «Чернігівводоканал»
  4. будинок № 15 А - Чернігівський стрілецько-спортивний клуб
  5. будинок № 19 - стадіон «Локомотив»
  6. будинок № 21 - пожежна частина ДПРЧ-2

Навпроти стадіону «Локомотив» розташована низка історичних будівель, що не є пам'ятками архітектури чи історії — чотири садибні будинки (№ 4, 6, 8, 10) [3] .

Меморіальні дошки:

  1. будинок № 2/6 - Герою Радянського Союзу Дмитру Івановичу Жабинському - коментар іменування вулиці
  2. будинок № 21 - підполковнику, учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС Григоренко Анатолію - на будинку пожежної частини, якою він керував.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЖАБИНСЬКОГО ВУЛИЦЯ // Чернігівщина. Енциклопедичний довідник / за ред. А. В. КудрицькогоКиїв: «Українська Радянська Енциклопедія» імені М. П. Бажана, 1990. — 1007 с. — ISBN 5-88500-011-5
  2. ул. Жабинского, 2Б. Архів оригіналу за 22 квітня 2022. Процитовано 14 травня 2020.
  3. Историко-архитектурный опорный план Чернигова

Література[ред. | ред. код]