Вікіпедія:Критерії значущості/Стара редакція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тематичні критерії значущості

Незважаючи на те, що Вікіпедія — не паперова енциклопедія, а на кількість статей немає обмежень (теоретичних), це не є причиною додавати у Вікіпедію статті про усе, що підходить за іншими критеріями (наприклад, не є оригінальним дослідженням).

Наприклад, немає ніякого сенсу в статті про кішку сусіда, хоча якщо ця кішка посіла перше місце на якому-небудь всесвітньому конкурсі краси серед кішок, то таку статтю можна додати.

Так чи інакше значимість за винятком очевидних випадків повинна бути аргументована.

Загальні принципи[ред. код]

Такого роду принципи можуть бути використані до всіх статей.

Перевірка часом: Історична значимість[ред. код]

У нас не так багато збереглося інформації про минуле, будь-яка, навіть на перший погляд незначна деталь про події, ідеї, речі й персоналіях минулих століть має найвище значення. Так що аргумент, про те, що «це було давно, але про це дотепер пам'ятають» може мати вирішальне значення. Те, що цінне для музею — цінне й для Вікіпедії.

Суспільний інтерес: Масова значимість[ред. код]

Теми, які мають масовий інтерес у наших сучасників, значимі й для самої Вікіпедії. Власне, сам принцип роботи енциклопедії сприяє частій появі такого роду статей. Аргумент про те, що про це «говорять і пишуть скрізь і всюди» цілком достатній для визнання значимості тієї або іншої теми, хоча б тільки тому що «неможливо боротися з вітряками»

Професійний інтерес: Теоретична значимість[ред. код]

Сучасні наукові, релігійні й філософські теорії, у тому випадку якщо вони визнані хоча б гіпотезами представниками тих або інших спільнот, або навіть не визнані, але мають досить велику кількість послідовників, серйозний аргумент для збереження такого роду інформації у Вікіпедії. Те ж саме стосується й політичних рухів. У цілому можна говорити про «значимості в рамках соціальної групи»

Окремі критерії значимості[ред. код]