Вікіпедія:Оформлення/Слова, що слід уникати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У вікіпедії немає заборонених слів та виразів, проте деякі звороти слід використовувати обережно тому, що вони можуть бути необ’єктивні. Намагайтесь уникати виразів, що вихваляють, принижують, містять шаблонні фрази та підштовхують до якоїсь точки зору.

Поради цієї настанови не обмежуються вказаними прикладами та не мають суворого застосування. Має значення тільки те, щоб стаття була написана добре з дотриманням головних правил — нейтральна точка зору, жодних оригінальних досліджень та верифікованість. Ця рекомендація не поширюється на цитати, які повинні бути відтворені чітко згідно джерела.

Вихваляння[ред. код]

... легендарний, великий, визначний, лідируючий, знаментий, відомий, блискучий, винятковий, видатний, віртуозний, світового класу ...

Такі слова часто використовують без посилань на джерело, щоб надати більшої ваги предмету статті, без об’єктивного наведення достовірної інформації. Замість того щоб безпідставно вихваляти важливість предмету статті, використайте факти, щоб довести його значущість.

Вихваляння:

  • Боб Ділан — визначальна фігура контркультури 1960-х та блискучий автор пісень.

Тільки факти:

  • Боб Ділан входить до списку «Найбільш важливих людей століття» від Таймс, де його описали як «майстерного поета, гострого соціального критика та сміливого лідера контркультурної генерації»[1]. До середини 1970-х його пісні виконували сотні інших артистів[2].

Навішування ярликів[ред. код]

… сектанти, расист, збочений, фундаменталіст, єретик, екстреміст, терорист, фашист, борець за свободу, лібераст, псевдо-, міф, суперечливий…

Ярлики із змістовим навантаженням можуть виражати дискусійну думку і їх краще уникати, хіба що вони широко підтримуються авторитетними джерелами з опису предмету, тоді варто скористатись цитатами. Не використовуйте слово «міф» в неформальному сенсі, а шукайте наукове підтвердження для кожного використання терміну.

Префікс «псевдо-» вказує на щось помилкове, фальшиве, з чи можуть не погодитись. Використовуйте його в статтях тільки, якщо він широко вживається в джерелах, з цитатами, якщо сумніваєтесь. Якщо називаєте тему суперечливою, дайте читачу достатньо інформації про те, в чому полягає суперечливість. Переконайтесь, що авторитетні джерела визнають ці суперечності, і що ви не описуєте маргінальну теорію.

Анонімний авторитет[ред. код]

…існує думка, багато вчених стверджує, вважається, спеціалісти вважають, широко відомо, згідно з дослідженням…

Примітки[ред. код]

  1. Cocks, Jay (14 червня 1999). The Time 100: Bob Dylan. Time. Процитовано 5 жовтня 2008.
  2. Grossman, Loyd. A Social History of Rock Music: From the Greasers to Glitter Rock (McKay: 1976), p. 66.