Гекончик горбинчастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гекончик горбинчастий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Геккони (Gekkonidae)
Підродина: Справжні гекони
Рід: Гекончики південноазійські
Вид: Гекончик горбинчастий
Bunopus tuberculatus
Вільям Томас Бленфорд, 1874

Посилання
Вікісховище: Bunopus tuberculatus
EOL: 795546
МСОП: 164718

Гекончик горбинчастий (Bunopus tuberculatus) — представник роду Південноазійських гекончиків з підродини Справжні гекони.

Розмір тулуба сягає до 5,6 см та довжиною хвоста до 8,2 см. Верхня сторона тулуба вкрита дрібною однорідною лускою та 10-13 серіями сильно збільшених ребристих горбків, які утворюють більш—менш добре виражені поперечні ряди. Ніздрі стикається з міжщелепним, першим верхньогубним і трьома носовими щитками. Нижньощелепні щитки не виражені. Горлова луска дрібна.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Полюбляють пустелі та напівпустелі. також зустрічаються у гірських районах у заплавах гірських річок на височині близько 700 м над рівнем моря. Ці гекончики активні вночі. Харчується термітами, павуками, прямокрилими й мурахами.

Виходить на поверхню в середині лютого, а йде на зимівлю в середині жовтня. Парування починається у квітні. Це яйцекладні гекони.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Горбинчастий гекончик мешкає в Ірані, Іраці, Пакистані, Афганістані, Туркменістані.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Bauer,A.M. & Günther,R. 1991 An annotated type catalogue of the geckos (Reptilia: Gekkonidae) in the Zoological Museum, Berlin. Mitt. Zool. Mus. Berlin 67: 279-310
  • Anderson, Steven C 1999 The lizards of Iran. Contributions to Herpetology Volume 15, Society for the Study of Amphibians and Reptiles, Saint Louis, Missouri: i-vii, 1-442
  • Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В.М.Мухін та ін.; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3—є вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.: іл.
  • Словник-довідник із зоології. – К., 2002.