Георгій Тичинський Рутенець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георгій Тичинський Рутенець
Народився
Тичин, Ряшівський повіт, Підкарпатське воєводство, Республіка Польща
Помер 1591
Діяльність поет, дипломат
Заклад Ягеллонський університет

Георгій (Єжи) з Тичина відомий також як Георгій (Григорій) Тичинський Рутенець або Georgius Ticzensis Ruthenus (до 1510—1591) — східнослов'янський поет — гуманіст епохи Відродження, що писав свої твори латинською мовою. Представник новолатинської східноєвропейської школи, королівський секретар, дипломат, педагог.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився в містечку Тичин на Ряшівщині (нині Підкарпатське воєводство Польщі) у міщанській родині. Був професором поетики та риторики в Краківській академії. Згодом служив королівським секретарем і дипломатом у низці міст Італії, зокрема при дворі папи римського.

Творчість

[ред. | ред. код]

Георгій Тичинський — один з найвидатніших східно-слов'янських латиномовних письменників і поетів, що зробив вагомий внесок у розвиток всієї європейської новолатинської поезії.

Свої численні твори він друкував у Кракові в 1534—1548 роках. Збереглись його елегіакони «До превелебного Миколая», панегірики «Панові Миколаю Лутомирському», «До святого Миколи, митрополита міренського» тощо.

Досі не віднайдено знані з бібліографічних описів твори про «найславнішу королеву Галичини Соломею» і поему про святу Варвару, що неабияк вплинули на сучасників. Поема про святу Варвару вийшла друком 1537 року в Кракові.

У відділі рідкісної книги Центральної наукової бібліотеки АН України зберігається збірка віршів Георгія Тичинського, видана 1534 року в Кракові.

Література

[ред. | ред. код]
  • Українська поезія XVI століття. Київ. Радянський письменник. 1987. стор. 102.