Грейферний механізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Двохкривошипний грейферний механізм кінознімального апарату «Конвас-автомат»

Грейферний механізм, гре́йфер (від нім. greifen — хапати) — різновид скакового механізму в стрічкопротяжних механізмах кіноапаратури, потрібен для переривчастого переміщення кіноплівки на крок кадру. У порівнянні з іншими типами скакових механізмів (петльовий, мальтійський, пальцевий) грейферний механізм забезпечує найвищу точність переміщення кіноплівки при найменших масі і шумності, і тому набув найбільшого поширення в кінознімальній апаратурі.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Грейфер вперше був використаний в 1895 році братами Люм'єр в апараті «Кінематограф». Принцип дії механізму запозичений у новітніх на момент його винаходу швейних машин[1]. Грейферний механізм переміщує кіноплівку за допомогою одного або декількох зубів, що входять в перфорацію. Кілька зубів, розташованих один за одним уздовж одного ряду перфорації, утворюють грейферну гребінку, а зуби, що входять в протилежні ряди перфорації, утворюють грейферну вилку. Принцип роботи заснований на перетворенні обертового руху приводного валу в рух зуба за замкнутою плоскою траєкторією, що забезпечує чотири основні фази робочого циклу: вхід зуба в перфорацію, переміщення кіноплівки на крок кадру, вихід зуба з перфорації і назад до початку циклу. Робота грейфера синхронізується з роботою обтюратора таким чином, щоб після відкриття обтюратора кіноплівка залишалася нерухомою до його повного закриття. Зазвичай обидва механізми мають спільний привід.

Робочий кут[ред. | ред. код]

Робочим кутом грейфера називається кут повороту ведучого валу механізму, за який відбувається переміщення кіноплівки на крок кадру. Відношення робочого кута до кута повного робочого циклу грейфера (як правило, 360°) відповідає ККД грейфера. Чим менший робочий кут грейфера, тим довше кіноплівка залишається нерухомою і тим довше обтюратор може бути відкритий. Для зменшення робочого кута в деяких типах кіноапаратури застосовуються грейферні механізми з прискорювачем, засновані на змінній кутовій швидкості ведучого вала, збільшується кулісним механізмом під час робочого ходу. Однак використання таких грейферів призводить до підвищених прискорень і навантажень на перфорацію, що приводять до її швидкого зносу, тому прискорювачі застосовуються тільки в спеціальній апаратурі, наприклад, для кінорегістрації відео. У деяких типах кінопроєкторів застосування грейфера з прискорювачем дозволяє взагалі відмовитися від обтюратора, підвищивши світлову ефективність і яскравість зображення на екрані.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 125 лет назад братья Люмьер получили патент на «Синематограф» [Архівовано 7 січня 2021 у Wayback Machine.](рос.)

Див. також[ред. | ред. код]