Гургач-Радко Людмила Степанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людмила Степанівна Гургач-Радко
Народилася 6 березня 1973(1973-03-06) (51 рік)
Чортків, Тернопільська область, Українська РСР, СРСР
Громадянство  УРСРУкраїна Україна
Національність українка
Alma mater Запорізьке медичне училище

Людмила Степанівна Гургач-Радко (нар. 6 березня 1973, м. Чортків, Україна) — українська майстриня народних промислів художнього бісероплетіння[1].

Життєпис

[ред. | ред. код]

Людмила Гургач-Радко народилася 6 березня 1973 року в місті Чорткові Тернопільської області України. Походить з роду прізвища Бик українців вихідців з Теребовлянщини, і прізвища Радко лемків вихідців з Краківського воєводства.

Навчалася у Чортківській середній школі № 7 (1990), де брала активну участь у всіх шкільних заходах, займалася спортом у спортивні школі (по даний час). У 1989 р. зробила свій перший виріб із бісеру за схемою з журналу «Піонерія», яка стала основою у подальшій роботі з бісером.

Закінчила Запорізьке медичне училище № 1. Працює фельдшером-лаборантом екстреної служби в Чортківській центральній міській лікарні (від 1993). Є незмінною учасницею аматорського народного хору «Галичина» медичних працівників закладу (від 1996); організувала поїздку даного хору на міжнародний конкурс у Чорногорію (2018).

Творчість

[ред. | ред. код]

Учасниця багатьох фестивалів, регіональних, обласних, і Всеукраїнських. Роботи експонуються у різних країнах світу: Канада, США, Австралія, Італія, Іспанія, Німеччина, Польща, а також в приватних колекціях чоловічих краваток.

Проводила майстер-класи з бісероплетіння для дітей у музеях, школах у медичному коледжі, на виставках.

Цікавиться східною культурою і танцями, вивчає схожість узорів і традицій української і східної культури. Допомагає дітям з інвалідністю опанувати мистецтво бісероплетіння. Особисто виготовила герасівку (вишита краватка) для третього президента України Віктора Ющенка.

Відзнаки

[ред. | ред. код]
  • диплом районного конкурсу «Людина року» в галузі культури (2013).
  • Майстер народних промислів художнього бісероплетіння.

Переможець обласних спартакіад по бігу серед медичних закладів і профспілок.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Микола Шот (20 грудня 2018). Працівники Тернопільського обласного краєзнавчого музею взялися відроджувати забуті звичаї. Урядовий кур'єр. Архів оригіналу за 2 березня 2020. Процитовано 2 березня 2020.

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
Зовнішні відеофайли
Чортківська Роксолана Людмила Гургач-Радко. Ранок на Суспільному на YouTube // Суспільне Тернопіль. — 2022. — 3 лютого.