Гута Крампська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Присілок
Гута Крампська
пол. Huta Krempska


Координати 49°30′01″ пн. ш. 21°30′41″ сх. д.H G O

Країна Польща
Воєводство Підкарпатське воєводство
Повіт Ясельський повіт
Ґміна Крампна
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Телефонний код (+48) 13
Поштовий індекс 38-232
Автомобільний код RJS
Код SIMC 0355364
OSM 2906314 ·R (Ґміна Кремпна)
Гута Крампська. Карта розташування: Польща
Гута Крампська
Гута Крампська
Гута Крампська (Польща)
Гута Крампська. Карта розташування: Підкарпатське воєводство
Гута Крампська
Гута Крампська
Гута Крампська (Підкарпатське воєводство)
Мапа

Гута Крампська (пол. Huta Krempska) або Гута Кремпська — присілок (частина села) Крампна на Лемківщині у Ясельському повіті Підкарпатського воєводства Республіки Польща. Входить до гміни Кремпна. Віддалене на 1,5 км від села Крампна.

Походження назви

[ред. | ред. код]

Походить від назви села Крампна, обік якого велася забудова.

Історія

[ред. | ред. код]

Була однією з польських колоній на Галичині, які насаджувала польська адміністрація австрійської провінції Королівство Галичини та Володимирії у XIX ст. Як свідчить назва колонія початково займалася виробництвом скла.

У 1882 році у присілку нараховувалось кількадесят римо-католиків, точне число автори географічного словника не подають через вочевидь незначну цифру, а додають населення трьох подібних колоній повіту і нараховують 193 римо-католики, про греко-католиків не згадують — вочевидь через шовіністичну заанґажованість.

Греко-католики присілка належали до парохії Крампна Дуклянського деканату, до якої також належало село Котань. Тилявська схизма не торкнулася Гути Крампської. Станом на 1936 рік у присілку проживало 20 греко-католиків і 100 римо-католиків. Метричні книги провадились від 1761 р[1].

У 1945—1947 роках польською владою українське населення було виселене, поляки ж займали залишені господарства, зокрема поляки з Гути Крампської зайняли хати і господарства та церкву в Крампні.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Шематизм греко-католицького духовенства апостольської Адміністрації Лемківщини, с. 64-65 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 21 серпня 2016.

Джерела

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]