Гюнцбург

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гюнцбург
Günzburg
—  місто  —
Вид Гюнцбург
Вид Гюнцбург
Герб Гюнцбург
Герб
Координати: 48°27′ пн. ш. 10°16′ сх. д. / 48.45267° пн. ш. 10.27133° сх. д. / 48.45267; 10.27133
Країна Німеччина Німеччина
Земля Баварія
Округ Швабія
Район Гюнцбург
Площа
 - Повна 55,40 км²
Висота над р.м. 478 м 
Населення (31 грудня 2020[1])
 - Усього 20 958
 - Густота 378,3/км²
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST (UTC+2)
Поштовий код 89312
Телефонний код(и) 08221
Ідентифікаційний код 09774135
Вебсайт: www.guenzburg.de
Розташування Гюнцбург
Гюнцбург на карті району
Гюнцбург на карті району
Гюнцбург. Карта розташування: Німеччина
Гюнцбург
Гюнцбург
Розташування на карті Німеччини
Мапа

Гюнцбург (нім. Günzburg) — місто в Німеччині, знаходиться в землі Баварія. Підпорядковується адміністративному округу Швабія. Входить до складу району Гюнцбург.

Площа — 55,40 км2. Населення становить 20 958 ос. (станом на 31 грудня 2020).

Герб[ред. | ред. код]

Герб міста вперше став використовуватися з XV-го століття. Спочатку на одному полі зображались кольори графства Бюргау, а на другому — замок. В 1717 році поля поміняли місцями. В XIX столітті, після переходу міста під юрисдикцію Баварії, герб Бюргау був замінений на блакитні баварські діаманти. Останні зміни були внесені у герб уже в ХХ столітті, коли замок був піднятий на пагорб.

Історія[ред. | ред. код]

Швабія — місцевість на південному заході Німеччини (землі Баден-Вюртемберг і Баварія), де живуть шваби — німці, що говорять на особливому швабському діалекті. Чіткого кордону ця місцевість немає, дехто обмежує Швабію тільки німецької територією, інші зараховують сюди ще і німецькомовні регіони Франції та Швейцарії. У Франції і Швейцарії часто словом «шваби» називають німців взагалі. На даний момент, Швабія — один із 7 адміністративних округів (Regierungsbezirk) федеральної землі (Länder) Баварія.

Місто Гюнцбург знаходиться в місці впадіння в Дунай річки Гюнц (Гінз). Воно було засноване приблизно в 70 році до н. е. римлянами, щоб захистити кордони Імперії по Дунаю. Поселення було відоме як Гонтія, Гунтія або Контія. Назва дана на честь Гонтії (Gontia) — Гунтії, Кандіди, Фортуни (Guntia, Candida, Fortuna) — кельтської місячної богині. Вона, як говорили, приносила удачу, та була богинею річки Гюнц. Місто складалося з фортеці, достатньо великої кількості населення і, очевидно, найважливішого в той часу мосту через Дунай. В V столітті римляни були витіснені германськими племенами. Приблизно в 700 році сусідній замок Рейзенс (Reisensburg) був згадуваний картографом Равенни як один з п'яти найважливіших замків Німеччини. У 1065 році з'являються перші документальні докази про місто Гюнцбург.

В ранньому Середньовіччі цією областю керувало маленьке графство Бюргау (Burgau). В 1213 році графство було придбано Бергами (Berg), відомими тоді, як Берг-Бюргау. Останній правитель цієї династії помер в 1301 році, і Бюргау (до того часу піднятий до рівня маркграфства) став частиною Австрії (дім Габсбургів). На початку XVII століття адміністративний центр був переміщений з міста Бюргау в Гюнцбург, але маркграфство зберегло стару назву. Деякий час місто було столицею всієї Передньої Австрії.

Коли в 1806 році Священна Римська імперія німецького народу перестала існувати, маркгравіат був розірваний, і область була захоплена Баварією.

В 1805 році в Гюнцбурзі один вечір провів Наполеон. У зв'язку з цим назва Гюнцбург занесена на Тріумфальну арку в Парижі. Відомий історичний курйоз, що коли Наполеон перебував в місті, то не оплатив своє перебування. В 1998 році президент Франції Франсуа Міттеран символічно розрахувався по цьому рахунку в присутності федерального канцлера Німеччини Гельмута Коля відвідавши Гюнцбург.

Природа[ред. | ред. код]

Природу району характеризує Дунай з притоками, які й перетинає його. Дунай тече в північній частині району, перетинаючи міста Гюнцбург і Ляйпхайм (Leipheim). Декілька приток впадають в Дунай з півдня, наприклад, Бібер (Biber), Гюнц і Міндель (Mindel). Значні площі покриті лісами; східна третина території — частина Аугсбурського (Augsburg) Західного Лісного Природного Парку.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Найвизначнішими пам'ятками міста вважаються: церква Богоматері (Фрауенкірхе), побудована Домінікусом Циммерманом (1685—1766), маркграфський замок (єдиний габсбурзький замок, збудований в Німеччині), фортеця Рейзенсбург (нині Конгрес-центр університету Ульма) і майже повністю збережений старий центр міста. Недалеко від міста в 2002 році побудований парк «Леголенд» фірми Lego.

Персоналії[ред. | ред. код]

  • Йозеф Менгеле (1911—1979) — німецький лікар, який проводив експерименти над в'язнями табору Освенцим під час Другої світової війни.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гюнцбург