Даренська Лариса Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лариса Михайлівна Даренська
Народилася 11 червня 1946(1946-06-11) (77 років)
місто Садон, Північна Осетія
Громадянство СРСР, Україна

Лариса Михайлівна Даренська (11 червня 1946, Садон, Північна Осетія) — українська письменниця, камерна співачка, педагог.[1][сторінка?]

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 11 червня 1946 року в місті Садон у Північній Осетії, через 3 місяці батько перевіз родину до Львова, де він як військовий отримав квартиру.

Батьки майбутньої письменниці познайомилися під час Другої світової війни в санітарному поїзді. Михайло, батько, був начальником цього поїзда, а мати працювала там діловодом. Після закінчення війни майбутні батьки Лариси Даренської одружилися.

Коли Ларисі виповнилося 7 років, її батьки розлучилися. Певний час вона залишалася на вихованні в бабусі. Потім мама вдруге вийшла заміж і перевезла сім'ю до Німеччини, де та брала участь у змаганнях у складі команди групи радянських військ. Мати Лариси Михайлівни має звання Майстра спорту й чемпіонки Європи з кульової стрільби.

Лариса Михайлівна навчалася у вюнсдорфській школі протягом трьох років (у 6,7 та 8 класах). Згодом переїхала до міста Орджонікідзе (нині Владикавказ) під опіку бабусиної сестри, де й закінчила середню школу.

Пізніше Даренська разом із матір'ю повертаються до Львова.

Л. М. Даренська здобула дві вищі освіти: закінчила філологічний факультет університету та консерваторію за класом вокалу.

Нині вона працює у Львівській школі мистецтв № 10 викладачем вокалу, є лауреатом міжнародних і республіканських конкурсів.[2]

Літературна творчість[ред. | ред. код]

У 2008 році в київському видавництві «Грані-Т» вийшла книга казок «Бабусин букет, або квіткові казки для Ганнусі».

«Узятися за написання дитячих казок спонукало те, що інколи в житті хочеться мати дивовижну пригодницьку історію, якої не було в дійсності, — стверджує письменнця. — Казки присвячені моїй онучці, яка зараз навчається в одинадцятому класі, а коли я їх писала, вона ще й до школи не ходила. От і виходить, що якби не взяла участь у конкурсі, рукописи досі лежали б у шухляді. Тепер пишу роман — мені давно хотілося. Але тільки зараз, після успішного першого досвіду, наважилася».

Наразі Ганнуся, для якої писали казки, уже закінчила вищий навчальний заклад.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вивчаємо творчість Лариси Даренської [Текст] : за книжкою "Бабусин букет, або Квіткові казки для Ганнусі" : 5 клас / Л. Дудчак // Дивослово. - 2020. - N 5. - С. 23-28 (українською) .
  2. Сайт Комунального закладу Львівської обласної ради "Львівського музичного фахового коледжу імені С. Людкевича". Архів оригіналу за 1 лютого 2022. Процитовано 25 березня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Вивчаємо творчість Лариси Даренської [Текст]: за книжкою «Бабусин букет, або Квіткові казки для Ганнусі» : 5 клас / Л. Дудчак // Дивослово. — 2020. — N 5. — С. 23-28.