Дельта (система ситуаційної обізнаності)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Delta
Тип система ситуаційної обізнаності та координації військ
Розробник «Аеророзвідка», Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони
Перший випуск 2016
Платформа багатоплатформність
Доступні мови українська, англійська
Українська мова так
Вебсайт delta.mil.gov.ua

«Дельта», також Delta — національна військова система ситуаційної обізнаності, яку використовують Сили безпеки і оборони України; побудована за стандартами НАТО, що уможливлює ведення мережево-центричної війни.

Опис[ред. | ред. код]

Система «Дельта» інтегрує інформацію про розташування сил та засобів ворога і дозволяє в масштабі реального часу відстежувати положення військ противника та оперативно обліковувати виявлені об’єкти для їх подальшого вогневого ураження[1]. Інформацію про противника система інтегрує на цифровій мапі, дані беруться з різних джерел: від постачальників супутникових знімків, з радарів, сенсорів, GPS-трекерів[2][3], радіоперехоплення[4]. Користувачі бачать, що відбувається на суходолі, у морі, повітрі, космосі й кіберпросторі[4]. Система може працювати на будь-якому пристрої: ноутбуці, планшеті або мобільному телефоні[5].

Систему використовують для планування операцій та бойових дій. Через захищений месенджер Element, який є складовою «Дельти», проходить координація між підрозділами та захищений обмін інформацією[2]. Платформа та сервіси «Дельта» побудовані за стандартами НАТО[5], підтримують специфікацію MIP (Multilateral Interoperability Programme)[6] та дозволяють вести мережево-центричну війну[7]. Система є сумісною з аналогічними рішеннями, які використовують армії країн — членів НАТО[8]. За словами співзасновника «Аеророзвідки» Ярослава Гончара, вся новітня західна техніка, що надається союзниками України для відбиття російської агресії, майже автоматично інтегрується в Delta[9].

«єВорог» та «STOP Russian War»[ред. | ред. код]

12 березня 2022 року до системи під'єднали чат-бот «єВорог», розроблений Міністерством цифрової трансформації, через який українці могли надсилати фото та відео перебування російських військ і техніки. Після обробки інформація потрапляє в систему «Дельта». За дев’ять місяців роботи чат-бота ним скористалися 433 тисячі українців, звітувало Мінцифри[4].

Пізніше у «Дельту» інтегрували чат-бот «STOP Russian War», розроблений Службою безпеки України[2][5].

Історія[ред. | ред. код]

Розробку проєкту розпочали 2015 року волонтери команди «Аеророзвідка»[10][11], які згодом підписали контракт із ЗСУ та очолили Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724)[12][4]. Перший прототип презентували 2016 року: це було поєднання системи відеонагляду та системи роботи з електронною картою[6][11]. Керівництво країни ухвалило рішення, що проєкт треба розгортати та впроваджувати[6]. 2017 року організація передала майнові права на свій продукт Міністерству оборони України[10]. З 2017 року технічна команда брала участь в інкубаторах інновацій і технологій TIDE Hackathon, TIDE Sprint i CWIX[5]. 2019 року на CWIX-2019 підтвердили те, що система «Дельта» взаємно сумісна з аналогічними системами країн НАТО[4].

2020 року військову частину А2724, яка розробляла систему, розформували. 2021 року розробники увійшли в нову структуру — Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони за підтримки Мінцифри та іноземних союзників. Станом на 2022 рік головний архітектор «Дельти» — Артем Мартиненко[4]. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну усю інфраструктуру «Дельти» перевели в «хмару»[13]. Протягом 2022 року відбулося понад 30 оновлень системи із новою функціональністю[8].

У липні 2022 року розробники «Дельти» стали асоційованими членами багатосторонньої програми взаємосумісності (МІР)[14], а у жовтні офіцери Центру інновацій та розвитку оборонних технологій презентували систему на щорічному закритому заході TIDE Sprint[15]. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на заході заявив, що «Україна перебуває в процесі тестування та впровадження нових стандартів для НАТО»[5]. Одразу ж після цього російська пропаганда запустила хвилю інформаційно-психологічної спецоперації, аби дискредитувати систему[16]. Система Deltа довела сумісність з Link 16.[17]

4 лютого 2023 року за поданням міністра оборони Олексія Резнікова Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо запровадження системи Delta в Силах оборони[18].

10 квітня 2024 року Михайло Федоров розповів про впровадження технології UA Drone ID яка допоможе ідентифікувати свої/чужі бпла. Так вдасться мінімізувати дружній вогонь, зберегти більше наших дронів та краще проаналізувати їх використання. UA Drone ID розробили військові з Центру інновацій Міноборони разом із громадською організацією «Аеророзвідка» та компанією CossackLabs.[19]

Зовнішні відеофайли
Як розвивається DELTA; Сумісність з Link 16; Військове IT  на YouTube // Militarnyi — 2024. — 17 квітня.

Застосування[ред. | ред. код]

З 2016 року систему використовують військово-морські сили Збройних сил України[4]. 2019 року Головне управління розвідки повідомляло про застосування системи в зоні проведення Операції об'єднаних сил[1].

Під час російського вторгнення в Україну систему почали активно застосовувати, зокрема під час оборони Києва[13], знищення крейсера «Москва», звільнення острова Зміїний[4], Слобожанського контрнаступу[7]. До системи під'єднали Національну гвардію, прикордонників, Службу безпеки, Міністерство внутрішніх справ, тероборону, операторів мобільного зв’язку та добровольців[13]. Станом на травень 2022 року до системи щодня доєднуються 20—30 нових користувачів[13]. За словами розробників, кількість користувачів «росте з геометричною прогресією»[4].

11 липня 2023 року Міністерство цифрової трансформації України повідомив, що Дельту успішно протестували з 15 системами з 10 країн, включно з 3 системами, розробленими безпосередньо НАТО. Також протестували 4 протоколи обміну даними, за якими працює більшість сучасного озброєння, що отримує Україна від західних партнерів. Головний протокол, який протестували Link 16. Він дає можливість отримувати дані в Delta з винищувачів F-16[20]

Безпека[ред. | ред. код]

Система побудована за моделлю «нульової довіри» (англ. zero trust security), яка гарантує високий рівень безпеки[8], та оснащена автоматизованим моніторингом підозрілої активності та спроб зламу[2]. Користувачів «Дельти» перевіряють за протоколом СБУ[4].

З 2021 року кіберпідрозділи союзників України регулярно перевіряють систему «Дельта» на вразливості, спроби несанкціонованого проникнення та витоку даних[5]. Так, у березні 2021 року розробники проводили захід Hack Delta, на якому підрозділ одного з союзників, що відповідає за «кібердомен», протягом півтора місяця проводив повне тестування системи на наявність вразливостей. У підсумку не було виявлено критичних та високих загроз, а знайдені низькі та середні загрози розробники згодом закрили[13].

Реєстрація в системі[ред. | ред. код]

  • Після заповнення полів форми реєстрації на пошту користувача приходить сповіщення.
  • Протягом 1—2 днів з потенційним користувачем зв'язуються для уточнення деталей.
  • Після узгодження всіх деталей, приходить лист на електронну пошту для налаштування двофакторної автентифікації

Для підтвердження особи користувача система використовує наступні можливості:

  1. Через поручителя. Найшвидший варіант. Поручитель — це вже активний користувач Дельти, який може підтвердити вашу особу і підрозділ. Якщо користувач має таку людину, то слід запитати її, чи вона не проти бути поручителем і її логін в Дельті (важливо дізнатися саме логін в Дельті).
  2. Через СЕДО-М. Система електронного документообігу. Для цього варіанту можна в штабі / військовій частині дізнатися, чи вони ним користуються і чи зможуть відправити рапорт, що користувачу треба надати доступ до Дельти (приклад рапорт).
  3. Якщо перші два варіанти відпали. Тоді відповідальні за перевірку в Дельті спробують наявними шляхами перевірити особу користувача, але це забирає значно більше часу і не гарантовано завершується успіхом.

Система зберігає паспортні дані користувача. [21]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Військові розвідники опановують систему “Дельта”. gur.gov.ua. Процитовано 3 листопада 2022.
  2. а б в г Загальна інформація - Delta wiki. delta.mil.gov.ua. Процитовано 4 листопада 2022.
  3. The drone operators who halted Russian convoy headed for Kyiv. the Guardian (англ.). 28 березня 2022. Процитовано 3 листопада 2022.
  4. а б в г д е ж и к л Twitter для ЗСУ. Військовий софт Delta допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 8 грудня 2022. Процитовано 10 грудня 2022.
  5. а б в г д е Войтюк, Тетяна (27 жовтня 2022). Впроваджуємо нові стандарти НАТО. Україна представила систему Delta для пошуку сил противника. suspilne.media (українською) . Суспільне Новини. Процитовано 3 листопада 2022.
  6. а б в Підполковник запасу ЗСУ Ярослав Гончар: «У Збройних силах кудись витрачаються мільярди гривень, а IT-продуктів не було і нема». ДОУ (укр.). Процитовано 3 листопада 2022.
  7. а б Істерика російських пропагандистів, або Чому орки бояться Дельти. Українська правда (укр.). Процитовано 3 листопада 2022.
  8. а б в Українську систему ситуаційної обізнаності презентували на щорічному заході НАТО. Про що йдеться?. hromadske.ua (ua) . Процитовано 4 листопада 2022.
  9. До Зброї! Ярослав Гончар про ISTAR, Delta та технологічну перевагу України (укр.), процитовано 16 лютого 2023
  10. а б Провал «Дзвону»? Хто розробляв для армії автоматизовану систему управління за 600 млн грн. Розслідування DOU. ДОУ (укр.). Процитовано 3 листопада 2022.
  11. а б Фактчекінг матеріалу Бігуса про “Дзвін-АС”: 10 епізодів спецоперації проти ЗСУ. hvylya.net (рос.). 22 березня 2021. Процитовано 3 листопада 2022.
  12. ЗСУ відновлюють розформовану Хомчаком «Аеророзвідку». Процитовано 10 грудня 2022.
  13. а б в г д «Ми не можемо забрати до себе всіх айтівців зі ЗСУ». Інтерв’ю з командою «Аеророзвідки» — IT-фахівцями, що супроводжують армію на полі бою. ДОУ (укр.). Процитовано 3 листопада 2022.
  14. «Україна стала асоційованим членом програми технологічного співробітництва збройних сил країн НАТО», - Олексій Резніков. www.mil.gov.ua. Міністерство оборони України. 12 липня 2022.
  15. TIDE Sprint Spotlights NATO’s Vision for Digital Transformation :: NATO's ACT. www.act.nato.int. Процитовано 7 листопада 2022.
  16. Міноборони повідомило про нову ІПСО росіян проти Збройних сил. Українська правда (укр.). Процитовано 3 листопада 2022.
  17. Система Deltа довела сумісність з Link 16. Мілітарний (укр.). Процитовано 17 квітня 2024.
  18. За поданням міністра оборони Олексія Резнікова Уряд ухвалив рішення щодо запровадження системи Delta в Силах оборони. www.mil.gov.ua. Міністерство оборони України. 4 лютого 2022.
  19. FEDOROV. Telegram. Процитовано 10 квітня 2024.
  20. FEDOROV. Telegram. Процитовано 11 липня 2023.
  21. Як отримати доступ (реєстрація)? - Delta wiki. delta.mil.gov.ua. Процитовано 24 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]