Дмитро Сокира

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Семенович
Прізвисько Сокира
Псевдо Мітка, Мітко
Народився ~1400
Друцьк (?)
Помер після 1444
Місце проживання Зубревичі
Титул князь Зубревицький, державець Остра
Конфесія Православ'я
Рід Друцькі
Батько Семен Дмитрович Друцький
Родичі Семен Дмитрович Друцький
У шлюбі з Софія Жедивидівна (†1486)
Діти Марина Трабська
Герб
Герб

Герб князів Друцьких («Друцьк»)

Дмитро[1] Семенович князь Зубревицький на прізвисько Сокира (біл. Дзмітрый «Сякіра» Зубравіцкі, пол. Mitko Zubrewicki, *~1400 — †після 1444) — русько-литовський феодал із роду Друцьких, «питомий» князь зубревицький, державець Остра.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився близько 1400 року, один із шести синів князя Семена Дмитровича Друцького. Отримав уділ із центром у Зубревичах. Ймовірно, завдяки вдалому шлюбу на Софії з дому Коріатовичів[2] значно розширив свої володіння. З 1426[3] року — державець Остерського повіту Київського князівства. У 1427 році отримав від короля ряд пожалувань у Гродненській і Щучинській волостях (мабуть, зокрема завдяки ще вдалішому шлюбу сестри).

Сподвижник великих князів Литовських Вітовта та Свидригайла. Зіграв істотну роль у конфлікті між Свидригайлом і Ягайлом за Поділля, який призвів до міжусобиці. На боці Великого князівства Руського брав участь у битві під Ошмянами (8 грудня 1432), де разом із братом Василем Красним потрапив у полон до Сигізмунда Кейстутовича. Незабаром Дмитра Сокиру звільнили, проте його вотчини (як і маєтки інших прихильників Свидригайла) ймовірно було конфісковано[4].

Після вбивства 20 березня 1440 року Сигізмунда Кейстутовича київським патрицієм Скобейком новий Великий князь, 13-річний Казимир Ягеллончик, повернув опальним феодалам їх майно. Чи був серед «щасливчиків» його дядько — достеменно невідомо. Саме тоді той, ще зовсім нестарий 40-річний чоловік, пише заповіт[5] і помирає, залишивши спадкоємицею єдину доньку Марину — дружину Семена Семеновича Трабського із роду князів Гольшанських.

Відомо, що після смерті Сокири Остерщиною заволоділи Олельковичі та Звягільські, а Марина стала його державицею з ласки троюрідного брата тільки у 1481 році[6].

Цікаві факти

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Відоміший під скороченим іменем Мітка або Мітко.
  2. Попри те, що історичність батька Софії, Жедивида або Жедиміна, не підтверджена, вона вважається донькою або онукою когось із Коріатовичів і «братанкою» Ягайла (останній у «Хроніці Биховця» називає Софію власницею Поділля, а себе — її дядьком).
  3. Іноді у літературі зустрічається явно помилковий 1392/1393 рік.
  4. Підтвердженням цього є остаточна передача Сигізмундом Кейстутовичем у тому ж 1432 році Поділля Польщі.
  5. Зберігається у московському архіві Міністерства юстиції Росії.
  6. Славянская энциклопедия

Джерела

[ред. | ред. код]