Довідник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дові́дник:

  • Упорядкований предметний матеріал, книга, що містить узагальнені, стислі впорядковані відомості з певних галузей науки, професій, тощо; у вигляді, де потрібне гасло можна швидко знайти: (наприклад, Довідник з фізики, Довідник мисливця).
  • У системах обробки інформації — таблиця ідентифікаторів.
  • Довідник користувача — файл, що описує набори даних, пристрої та програмні засоби, що надаються окремому користувачеві.
  • Довідником може слугувати будь-який впорядкований запис.

У Вікіпедії англійською мовою використовують два терміни: reference workдовідковий твір (довідкова праця / робота) і reference book або ще reference-only bookдовідник, це книга, якою можна користуватися лише в бібліотеці, і її не можна позичати з бібліотеки.

Довідковий твір – це документальна робота, така як наукова публікація, книга або періодичне видання (або їхні електронні еквіваленти), до якого можна звернутися за інформацією. Інформація призначена для швидкого пошуку в разі потреби. Зазвичай до таких творів звертаються, щоб отримати певну інформацію, а не читати від початку до кінця. Стиль письма, використаний у цих творах, — інформаційний; автори уникають оцінок і вживання розповіді від першої особи, акцентують увагу на фактах.

Книжні показники є загальною навігаційною функцією в багатьох типах довідкових робіт. Багато довідкових робіт створено командою учасників, робота яких координується одним або декількома редакторами, а не окремим автором. Оновлені видання зазвичай публікуються за потреби, у деяких випадках щорічно.

Довідкові праці включають підручники, альманахи, атласи, бібліографії, біографічні джерела, каталоги, такі як бібліотечні каталоги та художні каталоги, конкорданси, словники, бізнес-довідники та телефонні довідники, дискографії, енциклопедії, фільмографії, географічні довідники, глосарії, кишенькові довідники[en], бібліографічні покажчики та покажчики цитування, керівництва користувача[en], тезауруси та щорічники. Багато довідкових робіт доступні в електронному вигляді, і їх можна отримати як довідкове програмне забезпечення[en], CD-ROM, DVD або онлайн через Інтернет. Вікіпедія, онлайн-енциклопедія, є одночасно найбільшим і найчитанішим довідником в історії.[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Wikipedia is 20, and its reputation has never been higher. The Economist. 9 January 2021. Архів оригіналу за 31 December 2022. Процитовано 31 травня 2021.

Посилання

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Швецова-Водка Г.М. Загальна теорія документа і книги. — Київ : Знання, 2014. — 405 с. — (Вища освіта ХХІ століття) — ISBN 978-966-346-642-2.