Дуже щасливий Олександр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дуже щасливий Олександр
фр. Alexandre le bienheureux
Жанр кінокомедія
Режисер Ів Робер
Продюсер Danièle Delormed
Сценарист Ів Робер
У головних
ролях
Філіпп Нуаре
Оператор René Mathelind
Композитор Владимир Косма
Кінокомпанія Madeleine Filmsd, Q3209750? і Films de la colombed
Дистриб'ютор Films de la Colombe, Madeleine Films, La Guéville
Тривалість 100 хвилин
Мова французька
Країна Франція
Рік 1968
Дата виходу
IMDb ID 0061343

Дуже щасливий Олександр (фр. Alexandre le bienheureux «Блаженний Олександр») — французька комедія 1968 року режисера Іва Робера з Філіпом Нуаре, Марлен Жобер та Франсуазою Бріон у головних ролях. В фільмі також зʼявляється відомий комічний актор П'єр Рішар.

Сюжет[ред. | ред. код]

Олександр — бездітний фермер-підкаблучник, який живе пригнічений своєю авторитарною і корисливою дружиною. З міркувань економії, вона звільнила всіх робітників, замінивши їх власним чоловіком і кожен день пише довжелезні списки завдань та пильно слідкує за їх виконанням. Всякий раз, коли Олександр намагається трохи відпочити, відволіктися на будь-що, окрім роботи, або просто засинає від втоми, вона зʼявляється поруч, примушуючи працювати ще дужче.

Раптово, дружина та її літні батьки гинуть в автомобілній пригоді і Олександр вирішує, що настав час розслабитися і трохи насолодитися життям. Він відпускає на волю всю свою худобу, кидає роботу в полі і починає жити виключно для власного задоволення. Єдина ознака того, що він все ще живий — це його собака, який періодично ходить за покупками до сусіднього міста з кошиком у пащі.

Колишні друзі, що глузували з Олександра тепер дуже йому заздрять і зляться, що він живе життям їхньої мрії в той час як їм самим доводиться вколювати на власних жінок та дітей. Це створює чималі соціальні потрясіння в невеликому французькому містечку, де наполеглива праця розглядається як чеснота, а тому ставлення до неї Олександра розглядається як безлад і загроза.

Згодом, Олександр знайомиться із дівчиною, яка також любить спати і байдикувати. В них починається бурхливий роман, який швидко плине до весілля, але ближче до вівтаря, нова кохана починає перетворюватися на копію колишньої дружини і будує плани, щодо подальшої експлуатації Олександра на фермі. Зрозумівши, що робить ту саму помилку, він відмовляє їй під час весілля і щасливий йде геть.

Актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Філіп Нуаре Олександр Олександр
Франсуаза Бріон Ла Гранд Ла Гранд дружина Олександра
Марлен Жобер Агата Агата
Поль Ле Персон Сангвін Сангвін
Цілла Челтон Буйо мадам Буйо
Леонс Корне Ламендін Ламендін
П'єр Рішар Колібер Колібер
Жан Содре Пінтон Пінтон
Марсель Берньє Малікорн Малікорн
Бернард Шарлан мер
Мадлен Дем'єн Буасо мадам Буасо
П'єр Магелон Вергланд'є Вергланд'є
Франсуа Вібер тесть Олександра
Жан Карме La Fringale La Fringale

Примітки[ред. | ред. код]