Дідовичі-Трипольські

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дідовичі-Трипольські
(пол. Didowicz-Trypolscy)
Герб Гоздава (пол. Gozdawa)
Опис герба: На червоному полі зображення двох срібних лілій повернених вгору і вниз, які закріплені золотим перснем. Клейнод — над верхом з короною зображення таких же лілій на павичевому хвості.

Родоначальник: Данило Федькович Дідович
Період: XVI-XXI
Місце походження: Велике князівство Литовське
Підданство: Велике князівство Литовське Річ Посполита Російська імперія

Дідовичі-Трипольські або Трипольські — шляхетський і дворянський рід Речі Посполитої, Пруссії та Російської імперії, що виник на початку XVI століття і отримав родове прізвище від назви головного маєтку - села, а згодом містечка Трипілля Київського воєводства Великого князівства Литовського.

Історія

[ред. | ред. код]

Рід походить від київського боярина, господарського дворянина, Данила Федьковича Дідовича, якому за заслуги великий князь литовський Олександр Казимірович у 1500 році надав село Триполь. Данило Дідович був скараний за якийсь виступ проти великого князя, але його землі відійшли синові Василю Даниловичу. Василь Данилович мав п'ятеро синів - Федора Старшого, Гапона, Ждана, Федора Молодшого, Михайла. Від синів Федора Старшого, Гапона та Федора Молодшого пішли три головні лінії роду Трипольських.

Трипольські дворяни Російської імперії

[ред. | ред. код]

Велика родина Дідовичів-Трипольських, землевласників Овруцького повіту Волинської губернії, які були нащадками Федора Старшого була визнана в дворянстві Волинським дворянським депутатським зібранням у 1802 році з внесенням в 6 частину родовідної книги.