Елвін Бойд Кун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елвін Бойд Кун
англ. Alvin Boyd Kuhn
Народився 22 вересня 1880
Франклін, Пенсільванія, США
Помер 14 вересня 1963
Моррістаун, Нью-Джерсі
Країна  США
Діяльність науковець, єгиптолог
Alma mater Колумбійський університет
Галузь Порівняльне релігієзнавство, міфологія, єгиптологія
Науковий ступінь доктор філософії

Елвін Бойд Кун (англ. Alvin Boyd Kuhn, 22 вересня 188014 вересня 1963) — американський учений; займався порівняльним релігієзнавством, міфологією, єгиптологією та лінгвістикою. Відомий як прихильник міфологічної теорії походження християнства, а також як захоплений прихильник теософії[1]. Його найбільш значні роботи — Theosophy (1930) і A Rebirth for Christianity (1963).

Біографія[ред. | ред. код]

Елвін Кун народився 22 вересня 1880 на фермі в окрузі Франклін, штат Пенсільванія (в чотирьох милях від містечка Грінкасл)[2].

Після отримання у 1903 році ступеня бакалавра гуманітарних наук Кун протягом двадцяти п'яти років працював викладачем іноземних мов: іспанської, французької, латинської та німецької. Одружився з Мері Грейс Лейпп (англ. Mary Grace Leippe), дочки редінгського бізнесмена. У 1926 та 1927 р.р. брав участь у літніх курсах Колумбійського університету. У вересні 1927 року Кун, залишивши роботу викладача, вступає до Колумбійського університету для вивчення філософії[2].

Отримавши 1931 року ступінь Ph.D., Кун починає писати і публікувати свої твори, а також читає лекції (близько 2000 лекцій лише у США та Канаді). Заснувавши в Елізабеттауні видавництво «Academy Press», публікує багато своїх книг та брошур[2].

Першою книгою Елвіна Куна була його дисертація Theosophy: A Modern Revival of Ancient Wisdom, видана в 1930 році в Нью-Йорку. Пізніше він скаже, що це був перший випадок, коли сучасний американський (або європейський) університет дозволив претенденту Ph.D. отримати її за дисертацію з теософії.

Критика[ред. | ред. код]

Президент Тихоокеанської асоціації теологічних досліджень д-р У. Гаск (W. Ward Gasque ) зазначає, що Кун сам видав більшість своїх книг. Гаск наводить думки професійних єгиптологів з приводу пошуків Куна в галузі єгиптології, згідно з якими твердження Куна характеризуються як «крайня нісенітниця» та «фікція»[1].

Публікації[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]