Жорж Пенвен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жорж Пенвен
фр. Georges Painvin
Ім'я при народженні фр. Georges Jean Painvin[1]
Народився 28 січня 1886(1886-01-28)[2][3][4]
XVI округ Парижа, Париж[5][4]
Помер 21 січня 1980(1980-01-21)[6][3][4] (93 роки)
XVI округ Парижа, Париж[6][4]
Країна  Франція
Діяльність криптограф, математик, інженер, промисловець
Alma mater Політехнічна школа
Гірнича школа Парижа
lycée Georges-Clemenceaud
Заклад École nationale supérieure des mines de Saint-Étienne
Гірнича школа Парижа
Посада президент[d]
Війна Перша світова війна
Військове звання capitained
Нагороди
великий офіцер ордена Почесного легіону

Жан Жорж Пенвен (фр. Georges Jean Painvin; 1886, Нант, Франція — 21 січня 1980, XVI округ Парижа, Франція) — французький криптоаналітик в період Першої Світової війни. Його найбільш значимим досягненням є злом німецького шифру ADFGVX.

Довоєнні роки[ред. | ред. код]

Жорж Пенвен народився в 1886 році в французькому місті Нант. Закінчив Політехнічну школу, причому як інженер видобувної промисловості, за фахом, ніяк не пов'язаної з криптоаналізом. Після закінчення навчання і до початку Першої Світової війни, Пенвен був професором, викладаючи біологію і палеонтологію. Так само він працював інженером у сфері видобутку корисних копалин.

Військові роки[ред. | ред. код]

Шифр ADFGX

У 1914 році звичне життя Пенвена було перервана війною. Французи були успішні в криптоаналітиці, їх Бюро шифрів вважалось одним з кращих в світі. Пенвен не мав причетності до криптографії до початку війни, але він відкрив в собі покликання до злому криптографічних шифрів після зустрічі з працівником Бюро шифрів. З цього моменту починається його шлях криптоаналітика.

Радіо в період Першої Світової війни вже активно використовувалося і мало вагому перевагу швидкої передачі інформації . Але воно також мало великий недолік, адже повідомлення могли бути легко перехоплені. Саме тому гостро постала проблема надійного шифрування. У період 1914—1918 роки нові шифри ґрунтувалися на вже зламаних старих шифрах XIX століття і тому складності не представляли. Але в 1918 році вперше був застосований новий надійний шифр ADFGVX.

ADFGVX-шифр вперше був застосований в березні 1918 року, як раз перед великим німецьким наступом. Успіх німецького наступу ґрунтувався на факторові раптовості. Німецькі криптографи вибрали шифр ADFGVX з ряду запропонованих, вважаючи, що він забезпечує найкращу стійкість. Більш того, в той час німецькі криптографи вважали цей шифр абсолютно надійним. Важким для злому робить його поєднання замін і перестановок.

Німецька артилерія перебувала в 100 км від Парижа і готувалася до завершального удару на початку червня 1918 року. Щоб встановити, де саме німці планують прорвати оборону союзників, було життєво необхідно зламати шифр ADFGVX. Пенвен працював день і ніч, схуд на 15 кілограмів і довів себе до знемоги. У результаті він зміг дешифрувати повідомлення вночі 2 червня. Удача Пенвена призвела до появи лавини інших дешифровок, серед яких було повідомлення, що містить наказ: «Боєприпаси для стрімкого наступу. Якщо не видно — вдень».

Успіх Жоржа Пенвена французам допоміг. Із перехоплених повідомлень стало ясно, що вони були спрямовані з місця, що знаходиться десь між Мондидьє і Компьєном, приблизно в 80 км на північ від Парижа, де у німців не вистачало боєприпасів. Потреба в боєприпасах означала, що саме тут слід очікувати наступу німецьких військ. Розвідка підтвердила правильність інформації через деякий час. За тиждень до штурму німців на передбачуване місце атаки були висунуті солдати коаліції в якості підкріплення, а також створені необхідні укріплення. В результаті атака німців втратила раптовість і була відбита після 5 днів запеклих боїв.

Повоєнні роки[ред. | ред. код]

Звичайно, заслуги Жоржа Пенвена перед вітчизною були великі і 10 липня 1918 року він був нагороджений Орденом Почесного легіону, але говорити про в силу секретності не міг, адже архіви були засекречені ще 50 років після закінчення війни. 19 грудня 1973 року Пенвен був зведений в звання Великого офіцера цього ордена.

Після війни він став президентом кількох компаній, а в долі однієї компанії, що займалася металургією, він відіграв таку важливу роль, що в 1922 році був вибраний її генеральним директором. Компанія використовувала нові методи в металургії, які зробили доступними масове виробництво прийнятною за ціною, нержавіючої сталі.

Був у період з 1941 по 1945 головою банку Crédit Commercial de France[fr]. У 1945 році він закінчує викладати біологію і палеонтологію. В 1955 році став генеральним директором компанії, яка виробляла гіпсокартон.

Смерть[ред. | ред. код]

Жорж Пенвен повернувся в Париж в 1962 році. Він помер у Парижі в 1980, коли йому було 94 роки.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Жельников Ст. Криптографія від папірусу до комп'ютера. М. 1996.
  • Kahn D. , 1967.Codebreakers.,N. Y.,1967.
  • Сінгх С. Книга шифрів. Таємна істрорія шифрів і їх розшифровки. М. 2007.