Жіночий велосипед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жіно́чий велосипе́д — різновид велосипеда, у якого є певні конструктивні особливості рами, які адаптовані під жіночу геометрію тіла. Крім цього, багато брендів як маркетинговий хід забезпечують жіночі велосипеди унікальним дизайном з автентичними принтами й аксесуарами.

жіночий велосипед фірми Triumph

Жіночі велосипеди[ред. | ред. код]

Жінка на велосипеді з рамою "step-through" у 1890-х роках

Жіночі велосипеди були винайдені досить давно, ще з часів, коли жіночий брючний одяг вважався поганим тоном. Жіночий гардероб складався з довгих суконь і спідниць, у яких їздити на звичайному велосипеді було досить незручно — потрібно було високо закидати ногу, а при русі спідниця складалася на рамі й заважала їхати. Цю проблему вирішили змінами в конструкції рами.

Сучасні велосипеди для жінок[ред. | ред. код]

Особливості будови жіночого велосипеда безпосередньо залежать від його конкретного призначення:

На велосипед з такою рамою жінкам зручно сідати й у довгій спідниці.
Міський велосипед

Міські велосипеди в першу чергу припускають неспішну і комфортну їзду, тому в жіночому велосипеді такого типу, в першу чергу, кардинально змінюють конструкцію рами. Верхня труба такого велосипеда або максимально занижується і йде паралельно нижній, або втрачається зовсім. У такому випадку, нижня труба максимально зміцнюється, щоб забезпечити жорсткість конструкції рами. Завдяки цьому ходу на велосипеді зручніше їздити в будь-якому типі одягу і не доводиться докладати зусиль при посадці на нього. Перехідний тип жіночої рами — це злегка занижена верхня труба і більш спортивний зовнішній вигляд. Також на нього накладаються захисні кожухи, що закривають ланцюг і спиці. Така конструкція сприяє більш комфортній їзді — довгий одяг не потрапляє в механізми.

Спортивні та гірські велосипеди

Спортивні жіночі велосипеди мають "відкриту раму" яку можна "переступити" (англ. "Step-through Frame", "Open frame"[1] або англ. "Low-Step Frame"), це тип велосипедної рами з низькою або відсутньою верхньою трубкою (англ. top tube)[2][3].

Гірський як і спортивний велосипед передбачають носіння спортивного одягу, до того ж, занижена геометрія рами негативно позначається на жорсткості велосипеда. У випадку з такими дисциплінами, як крос-кантрі, така конструкція категорично неприйнятна, оскільки це може спричинити швидку поломку і серйозні травми просто під час виконання трюків. Тому гірський велосипед жіночого типу практично нічим не відрізняється від чоловічого, за винятком деяких особливостей:

  • у середньому жінки нижчі за чоловіків, тому на жіночих велосипедах коротшає шатун;
  • кермо робиться вужче, оскільки в жінок більш вузькі плечі;
  • долоні у жінок менші й для більш зручної хватки за важіль гальма відстань між рукояткою і важелем регулюється;
  • жінки в цілому слабші, тому велосипеди намагаються зробити якомога легшими;
  • жіноче сідло ширше і коротше, враховуючи особливості жіночого таза;
  • більш м'які амортизатори збільшують безпеку та комфорт;
  • корпус жіночого тіла укорочений, тому основний трикутник рами трохи звужується;
  • жіночі велосипеди забезпечують яскравими принтами та аксесуарами.

Втім, деякі експерти впевнені, що ці конструкційні особливості є маркетинговим ходом, і незначно впливають на зручність при їзді.

Дизайн[ред. | ред. код]

Дизайн жіночого велосипеда, як правило, значно відрізняється від чоловічого:

  • колір — переважають яскраво-рожеві, зелені, блакитні тони;
  • принт — неспортивні жіночі велосипеди, як правило, забезпечені квітковими принтами або візерунками;
  • аксесуари — до міських жіночих велосипедів, особливо до круїзерів, додаються різноманітні кошики, кольорові обода, захисні кожухи на ланцюг тощо.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nimrod road tests the Jack Taylor touring bicycle. Cycling. 16 березня 1960. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 квітня 2013. their range of seventeen models includes a woman's open frame bicycle(англ.)
  2. Top Tube. Sheldon Brown. Архів оригіналу за 21 вересня 2021. Процитовано 7 лютого 2010.
  3. Oxford English Dictionary (вид. 2nd). Oxford University Press. 1989. cross-bar, n. 1. a. A transverse bar; a bar placed or fixed across another bar or part of a structure. spec. The horizontal bar of a bicycle frame(англ.)

Див. також[ред. | ред. код]