Залізниця через Верхній Норрланд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Залізниця через Верхній Норрланд
Дата створення / заснування 1894
Логотип
Зображення
Країна  Швеція
Власник Swedish Transport Administrationd
Оператор Statens Järnvägar
Дата офіційного відкриття 1894
Ширина колії європейська колія
Початкова чи кінцева точка Bräcked і Буден (станція)
Довжина або відстань 626 км
Обслуговується Swedish Transport Administrationd
Тип електрифікації 15 кВ змінного струму електрифікаціяd
Номер залізничної лінії 7
Офіційний сайт(швед.)
CMNS: Залізниця через Верхній Норрланд у Вікісховищі

Залізниця через Верхній Норрланд — залізнична лінія завдовжки 626-км між Бреке, округ Ємтланд, і Буденом, округ Норрботтен, Швеція. [1] Часто розглядають як частину Norra stambanan. Побудована в 1883-1894 рр., електрифікована в 1939-1942 рр. З міркувань військової та регіональної політики залізниця була побудованиа в дуже малонаселених районах, далеко від більш густонаселеного узбережжя. Лінія має декілька відгалужень до населених пунктів на узбережжі, причому ті, що ведуть до Умео та Лулео, вважаються частиною самої лінії. Сьогодні трьома найбільшими населеними пунктами вздовж лінії є Буден (населення 18 800 осіб), Ельвсбюн (населення 5500) і Веннес (населення 4100).

В 2010 році була відкрита залізниця Ботніа, яка прокладена паралельно залізниці через Верхній Норрланд уздовж узбережжя від Сундсвалля до Умео. З 2013 року весь пасажиропотік перемістився із Залізниці через Верхній Норрланд на лінію Ботнія, було припинено рух на дистанції між Брекке та Веннесом. Нортботніябанен[en] знаходиться в стадії планування, і в майбутньому дозволить швидкісним потягам курсувати до Лулео.

Послуги

[ред. | ред. код]

На лінії переважають вантажні перевезення, вантажоперевезення здійснюються переважно електровозами. Два пасажирських нічних поїзда до/зі станції Стокгольм-Центральний, під орудою Vy Tåg, курсують між Умео та Буденом. Один потяг прямує до Нарвіка у Норвегії, а другий – до Лулео.

Norrtåg забезпечує до трьох щоденних потягів у напрямку між Умео, Буденом і Лулео, причому один курсує до/з Гапаранди з квітня 2021 року. Додатковий потяг здійснює дві щоденні поїздки в обидва кінці між Умео, Віндельном і Гелльнесом[en], де він залишає головну лінію і продовжує рух вглиб країни до Ликселе. Хоча більшість поїздів живляться від повітрянного дроту 15 кВ, лінія між Гелльнесом і Лікселе не електрифікована, тому Norrtåg використовує один блок дизельпотягу Bombardier Itino для цих послуг. [2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Stambanan genom övre Norrland. Nationalencyklopedin (Swedish) . Процитовано 6 September 2010. (необхідна підписка)
  2. Vagnguide - Motorvagn Y31/Y32 - järnväg.net. www.jarnvag.net. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 22 січня 2021.

Посилання

[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Залізниця через Верхній Норрланд