Замок Прадо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Прадо
англ. Prudhoe Castle

54.964°N 1.854°W
Тип замок
Статус спадщини реєстрова будівля I ступеняd і scheduled monumentd[1]
Країна  Англія
Розташування Prudhoed
Засновник Одінель д‘Амфревілль
Будівництво 1161 — 1182 роки
Власник English Heritage
Оператор English Heritage[2]
Сайт english-heritage.org.uk/visit/places/prudhoe-castle/
Замок Прадо. Карта розташування: Велика Британія
Замок Прадо
Замок Прадо (Велика Британія)
Мапа

CMNS: Замок Прадо у Вікісховищі
План замку Прадо

Замок Прадо (англ. Prudhoe Castle) — замок, розташований на півночі Англії в графстві Нортумберленд на південному березі річки Тайн.

Історія замку

[ред. | ред. код]

Умфравілі

[ред. | ред. код]

У 1100 року король Генріх I подарував Роберту Умфравілю баронство Прадо. Його онук Одінель II побудував в 1161-1182 роках на місці давнього дерев'яного укріплення кам'яний замок. Одінель присягнув на вірність англійському королю Генріху II, в результаті чого Вільгельм Лев двічі облягав Прадо в 1173 і 1174 роках — обидва рази безуспішно. В кінцевому підсумку Одінель і його військо полонили шотландського короля неподалік від Алніку, де Вільгельм був змушений підписати Фалезську угоду, визнаючи таким чином Генріха як правителя Шотландії.

Персі, графи Нортумберлендські

[ред. | ред. код]

У 1381 Гілберт, 3-й барон Прадо, помер не залишивши спадкоємця. Рід д'Амфревіллей перервався. Вдова Гілберта вийшла заміж за Генрі Персі, графа Нортумберлендського. Після її смерті в 1398 році замок повністю перейшов у власність родини Персі.

Прадо на гравюрі XIX століття

У 1405 році Генріх IV осадив і завоював Прадо, який розділив таким чином долю замків Варкворт і Алнік. Родині Персі вдалося повернути замок лише через 65 років. Протягом наступних століть Прадо поступово прийшов в запустіння; багато його частини обвалилися. У 1808-1818 роках Х'ю Персі, 2-й герцог Нортумберлендський, частково відреставрував замок, відновивши зовнішню стіну і головну вежу.

Посилання

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]