Затилюк Олексій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Затилюк Олексій Олександрович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 18 липня 1990(1990-07-18)
Леніне, Кримська область, Українська РСР, СРСР
Смерть 29 серпня 2014(2014-08-29) (24 роки)
Україна Україна, Донецька область, Червоносільське
Поховання Міське кладовище № 18 (Харків)d
Псевдо Бриз
Військова служба
Роки служби 2014
Вид ЗС  МВС
Рід військ  Національна гвардія
Формування
Війни / битви
Командування
командир відділення
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олексі́й Олекса́ндрович Затилю́к (18 липня 1990, смт Леніне, Ленінський район, Кримська область, Українська РСР — 29 серпня 2014, с. Червоносільське, Амвросіївський район, Донецька область, Україна) — український військовослужбовець, солдат резерву Національної гвардії України, доброволець батальйону «Донбас». Псевдо «Бриз», учасник російсько-української війни.

Життєвий шлях[ред. | ред. код]

Народився 1990 року в райцентрі Леніне у Криму (на той час — Кримська область УРСР, з 1991 — Автономна Республіка Крим, з 2014 — тимчасово окупована російськими військами).

1997-го разом із родиною переїхав до Харкова. По закінченні Харківської школи № 45 вступив на хімічний факультет Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Навчався малюванню у школі мистецтв, захоплювався хімією та астрономією, брав участь у багатьох форумах та турнірах, зокрема, міжнародних, студентом тренував шкільну команду з хімії. Також захоплювався подорожами та рольовими іграми за мотивами творів у стилі фентезі (проектів «Ангмарскі війни», «Ейре. Чужа земля» та інших). Після першого курсу перервав навчання в університеті за власним бажанням.

Працював дизайнером на одному з харківських поліграфічних підприємств, займався музикою, малюванням. 2010 року, як член громадської організації «Зелений Фронт», брав участь у захисті харківського парку ім. М. Горького від незаконного знищення зелених насаджень.

Від початку січня 2014 брав безпосередню участь у подіях Революції Гідності на столичному Євромайдані, як волонтер «IT-намету», з лютого долучився до діяльності харківського Євромайдану, приєднався до громадського формування «Громадська самооборона» Київського району Харкова, неодноразово брав участь у патрулюванні та охороні порядку під час масових заходів, зокрема, під час виборів Президента України у травні 2014-го.

Після анексії Росією рідного Кримського півострова та розгортання бойових дій на Донбасі вирішив йти на фронт і уклав контракт на військову службу, на початку червня 2014. Призначений командиром відділення 2-го батальйону спеціального призначення «Донбас» Національної гвардії України. Пройшовши підготовку, вирушив у Донецьку область, ніс службу на базі батальйону в Кураховому, біля Курахівської ТЕС. 23 серпня прибув до Іловайська на підкріплення.

29 серпня 2014-го під час відходу з Іловайська російсько-терористичні війська почали розстріл українських сил в «зеленому коридорі». «Газель» автоколони батальйону «Донбас» по дорозі з села Многопілля до Червоносільського зазнала прямого влучання. Під час обстрілу колони з кулеметів Олексій Затилюк дістав смертельне поранення, загинув разом із солдатами Сергієм Джевагою («Серж») та Олексієм Баккою («Детройт»).

Залишились молодша сестра та вітчим. Мати, Наталія Миколаївна Слободянюк, померла від онкологічного захворювання 4 січня 2019 року[1].

Ідентифікований за експертизою ДНК серед похованих на Краснопільському кладовищі м. Дніпро. 30 вересня 2017 відбулось перепоховання у Харкові, на Алеї героїв АТО міського вісімнадцятого цвинтаря[2].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

17 травня 2018 року на фасаді рідної школи 45 у місті Харкові було відкрито меморіальну дошку. https://www.city.kharkov.ua/uk/news/-38782.html [Архівовано 23 січня 2022 у Wayback Machine.]

Див. також[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден «За мужність» 3 ступеня (посмертно, 22 січня 2018)[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стало відомо про смерть мами українського героя, який загинув в боях за Іловайськ: фото [Архівовано 9 січня 2019 у Wayback Machine.] // «Апостроф», 5 січня 2019
  2. Книга пам'яті загиблих. memorybook.org.ua. Архів оригіналу за 30 серпня 2016. Процитовано 17 грудня 2019.
  3. Указ Президента України від 22 січня 2018 року № 12/2018 «Про відзначення державними нагородами України»

Джерела[ред. | ред. код]