Захоплення Ормуза (1622)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захоплення Ормуза (1622)

Місто і фортеця Ормуз, гравюра XVII ст.
Дата: 9 лютого 1622 – 4 травня 1622
Місце: Ормуз, Перська затока
Результат: Перемога англо-перських військ
Територіальні зміни: Ормуз аннексовано Персією
Сторони
Сефевідська Персія
Британська Ост-Індійська компанія
Португальська імперія
Командувачі
Імам Кулі-хан
Капітан Блайт
Сімон де Мело
Військові сили
3,000
5 військових кораблів
4 пінасів
1,000
Втрати
Незначні Незначні
1,000 полонених

Захоплення Ормуза (перс . بازپس گیری هرمز) — захоплення міста Ормуз об'єднаною англо-перською експедицією в травні 1622 року, яка успішно примусила португальський гарнізон на острові Ормуз до капітуляції після десятитижневої облоги. Ця подія дозволила започаткувати морську торгівлю між Персією та Англією через Перську затоку[1]. До англо-перського нападу португальці утримували форт Ормуз більше століття, з того часу як Афонсу де Албукеркі після завоювання міста в 1507 році звів тут фортецю, яка надала португальцям повний контроль над торгівлею між Індією та Європою через Перську затоку[2]. За словами Стівена Ніла, захоплення Ормуза повністю змінило баланс сил і торгівлі[3].

Англо-перський союз

[ред. | ред. код]
Португальський форт на о. Кешм

Персія нещодавно розпочала війну з португальцями і перська армія взяла в облогу португальський форт на сусідньому з Ормузом острові Кешм, але для захоплення сильно укріпленого Ормуза потрібна була допомога потужного флоту[4]. Шах Аббас Великий у своєму протистоянні з португальцями прагнув залучити підтримку від англійців[5]. Переговори з британською Ост-Індською компанією вів полководець Імамкулі-хан, син Аллахверді-хана. Щоб заохотити англійців допомогти Персії, їм пообіцяли надати доступ до торгівлі перським шовком.[6]. Було підписано угоду, яка передбачала розподіл здобичі та митних зборів в Ормузі, репатріацію полонених відповідно до їхньої віри та сплату персами половини витрат на постачання флоту[7].

Англійський контингент був зформований з сил, наданих британською Ост-Індською компанією[1], в складі п'яти військових кораблів і чотирьох пінасів[4].

Хід операції

[ред. | ред. код]
Португальський форт на о.Ормуз

На початку операції 3 квітня 1622 Англійський флот підійшов до Кешма, приблизно в 24 км від Ормуза, щоб обстріляти і атакувати місцевий португальський форт[7]. Португальці швидко здалися на умовах можливості відступити в Маскат, і англійські бойові втрати були нечисленними, але включали відомого полярного дослідника Вільяма Баффіна[7].

20 квітня англійський флот підійшов до Ормуза, і перси висадилися, щоб почати облогу і штурм міста[2]. Англійський флот потопив присутні в гавані португальські кораблі і піддав постійному бомбардуванню португальський форт. Після декількох успішно відбитих штурмів, 4 травня 1622 року португальський гарнізон Ормуза капітулював і здав місто. Натомість португальцям була надана можливість разом зі зброєю відпливти на іншу свою базу в Маскаті[2].

Вільям Баффін помер від ран під час взяття Ормуза.

Хоча Португалія та Іспанія з 1580 по 1640 рік перебували в династичному союзі, безпосередньо Англія та Португалія на момент захоплення Ормуза не були в стані війни. Через порушення мирного стану герцог Бекінгемський погрожував подати за захоплення Ормуза на Ост-Індську Компанію до суду, але відмовився від свого позову, коли отримав суму в 10 000 фунтів стерлінгів, нібито 10 % розгляду справи про взяття міста[1]. Таку ж суму отримав від компанії Яків I, коли поскаржився: «Чи не позбавив я вас від скарг іспанців, і чи не надали ви мені за це нічого?»[1].

Наслідки

[ред. | ред. код]

Взяття Ормуза дало можливість Компанії спробувати розвинути торгівлю з Персією, намагаючись торгувати англійськими тканинами та іншими товарами в обмін на перський шовк. Проте ця спроба не принесла значних прибутків через відсутність зацікавленості персів в англійських товарах і невелику кількість останніх[1]. Англійський мандрівник, солдат і авантюрист Роберт Ширлі також зацікавився розвитком англо-перської торгівлі[1].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г д е Chaudhuri, p.64. Архів оригіналу за 18 травня 2022. Процитовано 30 травня 2022.
  2. а б в Sykes, p. 279
  3. A History of Christianity in India by Stephen Neill p.549. Архів оригіналу за 18 травня 2022. Процитовано 30 травня 2022.
  4. а б Sykes, p. 277
  5. Biography Charles Knight, p.7. Архів оригіналу за 30 травня 2022. Процитовано 30 травня 2022.
  6. Sykes, pp. 277—278
  7. а б в Sykes, p. 278

Джерела

[ред. | ред. код]
  • K. N. Chaudhuri, The English East India Company: The Study of an Early Joint-Stock Company 1600–1640, Taylor & Francis, 1999, ISBN 0-415-19076-2
  • Percy Molesworth Sykes, A History of Persia, Read Books, 2006, ISBN 1-4067-2692-3