Звіт ООН щодо Сіньцзяну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Звіт УВКПЛ присвячений загрозливому становищу прав людини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, Китайська Народна Республіка — це доповідь, опублікована 31 серпня 2022 року Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини щодо безправного поводження з уйгурами та іншими переважно мусульманськими групами в комуністичному Китаї. У доповіді висновковується, що "масштаби безправного та дискримінаційного затримання осіб уйгурської та інших переважно мусульманських груп відповідно до закону та політики, у контексті обмежень та позбавлення в цілому головних прав, як індивідуальних, так і групових, може класифікуватися як міжнародний злочин, зокрема злочин проти людства”.[1][2][3]

Передісторія

[ред. | ред. код]

Зміст звіту

[ред. | ред. код]

Методи розслідування

[ред. | ред. код]

Звіт був підготовлений ООН в наслідок ретельного аналізу усіх наявних доказів, що вдалося задокументувати УВКПЛ.[4] Серед свідчень лічаться інтерв'ю з потерпілими, які раніше жили в Сіньцзяні й зазнали каторг.[5] До уваги також були взяті офіційні заяви китайського комуністичного уряду, щодо порушень, беручи заразом закони й державно-нормативні документи, які були ухвалені на ту пору.[4][6] Задля безпосереднього аналізу ситуації, у травні 2022 року комісар УВКПЛ Мішель Бачелет відвідала Сіньцзян. Перед поїздкою вона поговорила з представниками кількох НДО, стурбованих ситуацією у правах людини в Сіньцзяні та комуністичному Китаї загалом. Після прибуття у регіон було проведено бесіди з численними урядовцями, вченими та лідерами громадянського суспільства.[4] Однак, через протидію китайського уряду роботі УВКПЛ, розслідування не змогло провести ретельніший аналіз на місці злочину в межах Народної Республіки.[7]

Висновки

[ред. | ред. код]

Заключення звіту містить підтвердження злочинних актів, вжитих проти уйгурів та інших тюркських мусульман у Сіньцзяні, що визначається кількісністю і регулярністю.[8] Доведення ґрунтується на академічних дослідженнях та публічних повідомлень про безчинство в регіоні, де проживають в основному етнічні меншини.[7]

Безсудне позбавлення волі

[ред. | ред. код]

Звіт підтверджує повідомлення про те, що китайський уряд безправно затримує уйгурів та інших тюркських мусульман масово в таборах для інтернованих у Сіньцзяні, уточнивши, що дії китайської держави рівносильні позбавленню волі й були здійснені дискримінаційним чином.[9][10] Колишні ув'язнені, які утримувалися під вартою в Сіньцзяні, засвідчили акти побиття, тортур; до доповіді також додаються достовірні свідчення катувань у таборах для інтернованих.[11] Кількісність безправних порушень прав людини, як висновок факту, дістає до рівня злочинів проти людства.[10]

Примусові роботи

[ред. | ред. код]

У звіті йдеться, що трудові поневолення китайського комуністичного уряду відбуваються в межах так званого "професійного навчання", що на справі виражається у дискримінації за національною і релігійною ознакою.[5][12] Що стосується того, чи були трудові табори, які Китай називає планами боротьби з бідністю, пов'язані з примусом уйгурів та інших етнічних меншин до примусової праці, у доповіді ходиться, що є докази того, як ці "плани" справді пов'язані з примусом до праці.[6][13]

Сексуальне насилля та стерилізація

[ред. | ред. код]

УВКПЛ назвало достовірними повідомлення про сексуальне насильство, спрямоване проти уйгурів та інших тюркомовних мусульман у таборах для інтернованих у Сіньцзяні.[14] Жінки, опитані Організацією Об'єднаних Націй, розповіли, що їх орально ґвалтували тюремні охоронці й насильно оглядали їхні геніталії привселюдно. У доповіді також відзначається "надзвичайно різке зростання" кількості внутрішньоматкових спіралей і стерилізацій, проведених у Сіньцзяні, і говориться, що китайський уряд використав засоби примусу для різкого зниження народжуваності уйгурів у Сіньцзяні.[15]

Рекомендації

[ред. | ред. код]

Звіт містить рекомендаційні заклики щодо подальших дій реагування для державних осіб і організаційної системи ООН, а також для широкої міжнародної спільноти. Серед рекомендацій для керівництва Китаю — ратифікація Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Міжнародну конвенцію про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, а також Конвенцію ООН проти катувань, Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації й Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

Реакція

[ред. | ред. код]

Китайський уряд до останньої хвилини намагався перешкодити публікації звіту. Уряд заявив, що доповідь "заснована на дезінформації та брехні, сфабрикованої антикитайськими силами", опублікувавши у відповідь 131-сторінковий контрдоклад.[6] Міністерство закордонних справ Китаю[en] заявило, що оцінка була "недійсною та незаконною".[5]

Звіт був розкритикований деякими активістами за те, що зміст приховував слова "геноцид". Багато уйгурів поза Китаєм сприйняли доповідь як офіційне визнання гонінь проти національних меншин в КНР, покладаючи надії, що це підштовхне кампанію за права уйгурів на рівень міжнародного обговорення. Виконавчий директор Уйгурського проєкту з прав людини[en] Омер Канат охарактеризував доповідь, як "переломний момент для уйгурського питання", додавши, що "попри завзяті заперечення китайського уряду, ООН тепер офіційно визнала факт жахливих злочинів".[16][17]

Державний секретар США Ентоні Блінкен і посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд схвально поставилися до звіту.[18] Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Боррель та міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс також долучились до схвалення.[19]

Даррен Байлер, доцент Університету Саймона Фрейзера, назвав доповідь "значним свідченням для колишніх в'язнів та членів їхніх сімей, а також підтвердженням, що робота сотень дослідників та журналістів є виправданою". За словами Байлера, доповідь є переконливим спростуванням китайських "законів про боротьбу з тероризмом", які використовувалися для жорстокого поводження з мусульманськими меншинами Китаю.[20]

Покликання

[ред. | ред. код]

Текст звіту

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. China’s treatment of Uyghurs may be crime against humanity, says UN human rights chief. the Guardian (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  2. Uyghurs: China may have committed crimes against humanity in Xinjiang - UN. BBC News (брит.). 1 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  3. Cumming-Bruce, Nick; Ramzy, Austin (31 серпня 2022). U.N. Says China May Have Committed ‘Crimes Against Humanity’ in Xinjiang. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 4 вересня 2022.
  4. а б в China responsible for ‘serious human rights violations’ in Xinjiang province: UN human rights report. UN News (англ.). 31 серпня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  5. а б в CNN, Simone McCarthy. China may have committed 'crimes against humanity' in Xinjiang, UN report finds. CNN. Процитовано 4 вересня 2022.
  6. а б в Wong, Chun Han (1 вересня 2022). Xinjiang Rights Report Ratchets Up Standoff Between the U.S. and China. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 4 вересня 2022.
  7. а б To China’s fury, UN accuses Beijing of Uyghur rights abuses. AP NEWS (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  8. Mistreanu, Simina; Staff, Our Foreign (31 серпня 2022). Torture, rape and forced sterilisation: China's abuse of Uyghurs 'credible', says UN. The Telegraph (брит.). ISSN 0307-1235. Процитовано 4 вересня 2022.
  9. CNN, Simone McCarthy. China may have committed 'crimes against humanity' in Xinjiang, UN report finds. CNN. Процитовано 5 вересня 2022.
  10. а б China may have committed crimes against humanity in Xinjiang, UN says. South China Morning Post (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 5 вересня 2022.
  11. Five key points from the UN report on Xinjiang human rights abuses. the Guardian (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 5 вересня 2022.
  12. China may have committed crimes against humanity in Xinjiang, UN says. South China Morning Post (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  13. Five key points from the UN report on Xinjiang human rights abuses. the Guardian (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  14. McCarthy, Simone (31 серпня 2022). China may have committed 'crimes against humanity' in Xinjiang, UN report finds. CNN (англ.). Процитовано 5 вересня 2022.
  15. To China’s fury, UN accuses Beijing of Uyghur rights abuses. AP NEWS (англ.). 1 вересня 2022. Процитовано 5 вересня 2022.
  16. Ramzy, Austin (1 вересня 2022). For Uyghurs, U.N. Report on China’s Abuses Is Long-Awaited Vindication. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 4 вересня 2022.
  17. China: New UN Report Alleges Crimes Against Humanity. Human Rights Watch (англ.). 31 серпня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  18. U.S. welcomes, China slams UN report on Uyghur rights abuses | CBC News. web.archive.org. 2 вересня 2022. Архів оригіналу за 2 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  19. UN head hopes China will ‘take on board’ Xinjiang recommendations. www.aljazeera.com (англ.). Процитовано 4 вересня 2022.
  20. ‘A Major Vindication’: UN Says China Committed Serious Rights Violations in Xinjiang. www.vice.com (англ.). Процитовано 4 вересня 2022.