Йорк (прізвище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йорк
Панглійське прізвищеWD:
Оригінал мовою /York/
Фонетичні алгоритми (англ.)
саундекс Y620
Caverphone YK1111, YK11111111
Кельнська фонетика 074
Схожі прізвища
Yorked

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

CMNS: Йорк у Вікісховищі

Йорк (англ. York або Yorke) — англомовне прізвище, що має декілька варіантів походження. Англійське походження прізвища пов'язане з назвою міста Йорк або графства Йоркшир на півночі Англії. У подальшому воно стало поширеним по всій Англії а також, в Ірландії. Спочатку місто носило латинську назву Eboracum, яка, ймовірно, походить від бритської назви, що означає «місце з тисовими деревами». Потім назву було змінено народною етимологією на давньоанглійське Eoforwīc (від елементів eofor «дикий кабан» + wīc «спеціалізоване обійстя»). Цю назву перейняли скандинавські поселенці, які змінили її на форму Jórvík або Jórk (англ. York), що остаточно закріпилася як топонім у XIII столітті[1].

Прізвище також було прийняте євреями як американізована форма різних схожих за звучанням єврейських прізвищ. У деяких випадках також може бути як американська скорочена та змінена форма східнослов'янського патронімічного прізвища Юрковіч (Yurkovich) або його хорватського, словацького чи словенського варіантів[1].

Персоналії

[ред. | ред. код]
  • «Сержант Йорк» (англ. Sergeant York) — біографічний фільм про життя Елвіна Йорка режисера Говарда Гоукса, який вийшов у 1941 році.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б York Family History // Ancestry (англ.)